7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Βολιβία: Νίκη του υποψηφίου του κόμματος MAS δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Βολιβία: Νίκη του υποψηφίου του κόμματος MAS δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Προβάδισμα άνω του 20% φαίνεται πως διατηρεί έναντι του αντιπάλου του ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Βολιβίας Λουίς Άρσε σύμφωνα με ανεπίσημη ταχεία καταμέτρηση ψήφων του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Αν επαληθευτεί η ανεπίσημη αυτή καταμέτρηση, το κόμμα του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, το Κίνημα Προς τον Σοσιαλισμό (MAS) θα επανέλθει στην εξουσία, περίπου έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης, την παραίτηση του πρώτου αυτόχθονα που έγινε πρόεδρος της χώρας και την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών.

Η γρήγορη καταμέτρηση του ινστιτούτου Ciesmori, που μεταδόθηκε από το βολιβιανό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, φέρει τον Άρσε να συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων, έναντι 31,5% του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας των Άνδεων, για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει είτε πάνω από το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον το 40% και να έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον κοντινότερο αντίπαλό του.

AP Photo/Juan Karita