«Βοηθήστε τους αγρότες - Καταναλώνετε περισσότερο γάλα, κρέας, πατάτες»

«Βοηθήστε τους αγρότες - Καταναλώνετε περισσότερο γάλα, κρέας, πατάτες»

Τα προβλήματα και η αναταραχή στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα είναι τεράστια και ο κίνδυνος λόγω της μειωμένης κατανάλωσης να καταλήξουν στα σκουπίδια εκατομμύρια τόνοι τροφίμων είναι πιο ορατός από ποτέ. Η ζημιά που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές και οι εταιρείες μεταποίησης μεγαλώνει καθημερινά.

Στην λογική αυτή, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του πλανήτη και παράγοντες του αγροδιατροφικού κλάδου προχωρούν σε καμπάνιες προτρέποντας τους καταναλωτές να προτιμούν την εγχώρια παραγωγή τροφίμων, όπως πατάτες, γαλακτοκομικά και κρέας.

“Ζητάμε από τους Βέλγους να καταναλώνουν επιπλέον μερίδες τηγανητών πατατών για να μας επιτρέψουν την επεξεργασία περισσότερης ποσότητας πατάτας και να αποφύγουμε έτσι το να καταλήξουν στα απορρίμματα», δήλωσε πρόσφατα ο Ρομάν Κολ, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού ομίλου Belgapom.

Στην πολιτική αυτή πρωτοστατούν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν την αγροτική οικονομία της χώρας τους και να αυξήσουν την κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενων προιόντων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βελγίου, του μεγαλύτερου παραγωγού τηγανητής πατάτας και άλλων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας σε όλο τον πλανήτη. Οι βέλγοι μεταποιητές μετατρέπουν ετησίως 5,3 εκατομμύρια τόνους πατάτας σε τηγανητές πατάτες, πουρέ και πατατάκια, εξάγοντας σε περισσότερες από 160 χώρες.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ανάγκασαν το κλείσιμο καφετεριών και εστιατορίων, τους κύριους πελάτες της βιομηχανίας τηγανητής πατάτας και οι εταιρείες μεταποίησης έχουν δει τη ζήτηση να μειώνεται έως και κατά 80%. Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 750.000 τόνοι πατάτας δεν θα μεταποιηθούν φέτος.

Βουτιά 40% για τις κατεψυγμένες πατάτες

Η Belgapom ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για κατεψυγμένες πατάτες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40%.

Ανάλογες προτροπές έχουν γίνει ήδη από τις αρχές της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σχετικά με δικά τους προϊόντα τα οποία και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγάλη αύξηση πωλήσεων τροφίμων τις πρώτες εβδομάδες της καραντίνας δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, με αποτέλεσμα η προσφορά σε γαλακτοκτομικά και οπωροκηπευτικά να είναι μεγαλύτερη της ζήτησης.

Στην Ιταλία, υπάρχει απόθεμα 7 δισεκατομμυρίων φιαλών κρασιού σύμφωνα με την ένωση Agricoltori Italiani. Στη Βρετανία σύμφωνα με την Royal Association of British Dairy Farmers (RABDF) τουλάχιστον 2 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος χύνονται καθημερινά, αφού δεν μπορούν χρησιμοποιηθούν αλλού.

Στη Γαλλία, η ζημιά στην απόσταξη κρασιού υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες εκτιμήσεις του κλάδου προέβλεπαν ότι θα αποσταχθούν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού, οι οποίοι δεν βρίσκουν πλέον σημεία πώλησης λόγω της επιδημίας.

Στα αδιάθετα εκατομμύρια τόνοι κρέατος

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, το κλείσιμο των μονάδων μεταποίησης κρέατος έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. «Η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων σπάει», δήλωσε ο Τζον Ταισον, πρόεδρος της Tyson Foods Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κρέατος των ΗΠΑ.

Καθώς τα μαγαζιά παραμένουν κλείνουν, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα ζώα τους.

«Εκατομμύρια λίβρες κρέατος θα εξαφανιστούν», είπε ο Τάισον σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας. «Εκτός από τις ελλείψεις κρέατος, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα σπατάλης τροφίμων. Οι αγρότες στις ΗΠΑ απλά δεν θα έχουν που να πουλήσουν τα ζώα τους για μεταποίηση, όταν το κρέας αυτό θα μπορούσε να ταΐσει όλο το έθνος. Εκατομμύρια ζώα - κοτόπουλα, χοίροι και βοοειδή - θα καταλήξουν στα αζήτητα».

Εκατομμύρια τόνοι γάλακτος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη εφημερίδα New York Times, ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών στις ΗΠΑ, Dairy Farmers of America, εκτιμά ότι περίπου 3,7 εκατ. γαλόνια πλεονάζουσας ποσότητας γάλακτος την ημέρα δηλαδή το 5% της παραγωγής γάλακτος παραμένει αδιάθετη. Το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί, αν η παρούσα κρίση διαρκέσει για μερικούς ακόμα μήνες, σύμφωνα με την International Dairy Foods Association (IDFA).