Βοήθεια από τον οργανισμό χημικών όπλων ζήτησε η Γερμανία για την υπόθεση Ναβάλνι

Βοήθεια από τον οργανισμό χημικών όπλων ζήτησε η Γερμανία για την υπόθεση Ναβάλνι

Η Γερμανία ζήτησε τη βοήθεια του διεθνούς οργανισμού για τα χημικά όπλα στην έρευνα για την ύποπτη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι με απαγορευμένη τοξική χημική ουσία, δήλωσε σήμερα με ανακοίνωσή του ο διεθνής οργανισμός που έχει έδρα στη Χάγη.

Η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στις 20 Αυγούστου με τον χημικό παράγοντα της σοβιετικής εποχής Νόβιτσοκ.

«Η τεχνική γραμματεία του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων έχει λάβει επίσημο αίτημα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για τεχνική βοήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού. Εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργάνου «συνέλεξαν βιοϊατρικά δείγματα από τον κύριο Ναβάλνι προκειμένου αυτά να εξεταστούν στα ειδικά εργαστήρια του Οργανισμού».

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα γνωστοποιηθούν στη Γερμανία, που είχε ζητήσει έως τώρα να παραμείνει εμπιστευτικός ο ρόλος του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τα μέλη του OPCW συμφώνησαν τον Νοέμβριο του 2019 να επεκτείνουν την λίστα απαγορευμένων χημικών ουσιών για πρώτη φορά, ώστε να συμπεριληφθεί και η οικογένεια των νευροτοξικών παραγόντων στην οικογένεια των οποίων ανήκει το Νόβιτσοκ. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Ιουνίου 2020.