7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

BofA: Πλήθος θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα, προσοχή στις προκλήσεις

BofA: Πλήθος θετικών μηνυμάτων για την Ελλάδα, προσοχή στις προκλήσεις

Η Bank of America βλέπει πολλούς λόγους αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών, αναμένει ισχυρή ανάπτυξη, αλλά εφιστά παράλληλα την προσοχή στις προκλήσεις υπογραμμίζοντας την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών που απαιτείται.

Ειδικότερα, έπειτα από τις διήμερες επαφές που είχαν τα στελέχη της BofA με ανώτατους αξιωματούχους από το Μέγαρο Μαξίμου, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, την ΤτΕ, τον ΟΔΔΗΧ, τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ο αμερικανικός κολοσσός τονίζει ότι η πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0, καθώς η χώρα ωφελείται από την πολιτική σταθερότητα.

Αντίθετα, οι βασικοί κίνδυνοι για το σχέδιο εντοπίζονται στην απορρόφηση των κονδυλίων και στη μελλοντική μείωση της δημοσιονομικής «δύναμης πυρός» του Ταμείου, εάν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. επιστρέψουν.

Η BofA τονίζει πως το κλειδί για την επιτυχία του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με δεδομένο ότι στόχος της Αθήνας είναι να κάνει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση σχετικών projects

«Βλέπουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά επίσης επισημαίνουμε τις προκλήσεις που απομένουν και τα ρίσκα που απαιτούν την ισχυρή δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών», τονίζουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Η πρόβλεψη της Bank of America για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται εν μέρει στην εκτίμησή της ότι ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι θα έρθει φέτος. Καθώς οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στο 70% του πληθυσμού έως τα τέλη του καλοκαιριού, η οικονομία αναμένεται να μπει σε ένα νέο μετα-πανδημικό «new normal» το τέταρτο τρίμηνο, ενώ περιμένει ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.

Με φόντο τα παραπάνω, η BofA εκτιμά πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα προσεγγίσει το 3,4% το 2021 (+70 μ.β από την προηγούμενη εκτίμηση) και το 5,7% το 2022 (+30 μ.β). Η Bank of America, μάλιστα, επισημαίνει ότι έχει συμπεριλάβει συντηρητικές εκτιμήσεις ως προς την επίδραση των δανείων του Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία και προβλέπει ότι θα προσθέσουν 20 μονάδες βάσης στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2021 και 30 μονάδες βάσης στα νούμερα του 2022.

Τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την κρίση της περασμένης δεκαετίας, τονίζει η BofA, χαρακτηρίζοντας «game changer» το πρόγραμμα Ηρακλής, αλλά υπογραμμίζει πάντως ότι απομένουν ακόμα στόχοι για να επιτευχθούν.

Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι περιορισμένη και κατώτερη από αυτήν που έχουν προϋπολογίσει οι τράπεζες, ενώ οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη δανεισμού.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας.

Ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με την BofA, η «επικοινωνιακή στρατηγική» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβάρυνε την περιφέρεια, ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι έχουν πέτυχαν να υπερ-αποδώσουν έναντι των άλλων χωρών στο γενικότερο sell off.  Ο οίκος επισημαίνει ότι το σκηνικό παραμένει θετικό σε ό,τι αφορά την προσφορά ομολόγων, ενώ η πρόοδος προς την έξοδο από το junk και μία μονιμότερη ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της ΕΚΤ θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω υποστήριξη.

Η εκτίμηση της BofA, για τις αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ προσεγγίζουν τα 18-20 δισ. ευρώ το 2021 (ανάλογα με το ρυθμό του PEPP μετά τον Ιούνιο), κάτι που συνεπάγεται 9 δισ. ευρώ καθαρή αρνητική προσφορά. 

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. το 2022 θα είναι άλλη μια βασική πρόκληση καθώς η Ελλάδα είδε το δημόσιο χρέος της να ανεβαίνει στο 210% του ΑΕΠ. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως η αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων είναι επιβεβλημένη και πως οι νέοι στόχοι που θα τεθούν θα πρέπει να είναι φιλόδοξοι, ώστε να μειώσουν το χρέος, αλλά παράλληλα ρεαλιστικό.