BoA: Στο 1 τρισ. δολάρια το κόστος μετεγκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα

BoA: Στο 1 τρισ. δολάρια το κόστος μετεγκατάστασης της εφοδιαστικής αλυσίδας από την Κίνα

Αντιμέτωπες με κόστος που αγγίζει η ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια για τη μετεγκατάσταση των αλυσίδων εφοδιασμού τους από την Κίνα, βρίσκονται αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σύμφωνα με την Bank of America.

Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, η πανδημία προκάλεσε διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού στο 80% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Κίνα, αναγκάζοντας πάνω το 75% από αυτές να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις.

Παρότι καθεμία επιχείρηση αντιμετωπίζει τη μετεγκατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία, το συμπέρασμα της έκθεσης είναι κοινό: οι αλυσίδες εφοδιασμού πρέπει να μετεγκατασταθούν ιδανικά εντός των εθνικών συνόρων τους και ελλείψει αυτής της δυνατότητας σε χώρες που θεωρούνται «σύμμαχοι», ανέφερε η έκθεση.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση πιθανότατα θα ήταν επωφελής για τις εταιρείες μακροπρόθεσμα.

Ο γνωστός επενδυτής Μαρκ Μόμπιους είχε υποστηρίξει για το θέμα αυτό «θα δούμε σταδιακά τα επόμενα χρόνια μεταφορά των επιχειρήσεων από την Κίνα προς το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Βραζιλία και την Τουρκία». 

«Βέβαια» συνέχισε ο Μόμπιους «αυτή είναι μια διαδικασία που θα πάρει καιρό και σίγουρα η Κίνα θα παραμείνει στο παιχνίδι. Αυτό δεν αλλάζει εύκολα, όμως να αναμένουμε αλλαγές».

AP Photo/Kathy Willens