Bloomberg: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πλήρωσαν σε ρούβλια για ρωσικό αέριο

Bloomberg: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πλήρωσαν σε ρούβλια για ρωσικό αέριο

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια τη Gazprom ενώ συνολικά δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο ρωσικό νόμισμα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να πει πόσες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχτεί να προχωρήσουν σε πληρωμές με ρούβλια, σύμφωνα με το Reuters. 

O Ντ. Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, αφού ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όπως αναφέρει το Reuters, υποστήριξε ότι η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, δεν εμπλέκεται σε εκβιασμό και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν οι αγοραστές είναι να ανοίξουν λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάταγμα που υπέγραψε στις 31 Μαρτίου υποχρεώνει τους ξένους αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από τη 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.