Bloomberg: Ο τουρκικός χρυσός στηρίζει τη λίρα

Bloomberg: Ο τουρκικός χρυσός στηρίζει τη λίρα

Η Τουρκία πρόκειται να παράγει ποσότητες ρεκόρ χρυσού φέτος και η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα τον αγοράσει όλο – σε τιμές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα. Η παραγωγή από έναν από τους κορυφαίους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί 16% σε 44 τόνους φέτος, δήλωσε ο Χασάν Γιουκέλ, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταλλείων Χρυσού.

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 δίνει στην κεντρική τράπεζα το δικαίωμα άρνησης αγοράς χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα σε ισχύουσες τιμές αγοράς.

Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών την εβδομάδα έως τις 7 Αυγούστου, και έπεσε κατά 5% μία εβδομάδα αργότερα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα πέντε μηνών. «Η κεντρική τράπεζα ήταν πάντα ο μοναδικός μας αγοραστής από τότε που άλλαξε η νομοθεσία», δήλωσε ο Γιουσέλ, προβλέποντας ότι η τάση είναι απίθανο να αλλάξει φέτος. Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί παρόλο που τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν σε χαμηλά 15 ετών σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την αποδυνάμωση της λίρας.

Οι Τούρκοι είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού ο οποίος αποτελεί παραδοσιακό δώρο σε εκδηλώσεις, από γάμους έως τελετές περιτομής. Είναι συχνή  επίσης η χρήση του από εμπόρους στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης για να πληρώσουν το ενοίκιό τους.

Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της τοπικής ζήτησης σε περίπου 160 τόνους τα τελευταία 25 χρόνια και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, δήλωσε ο Γιουσέλ.

Η κεντρική τράπεζα, με έδρα την Άγκυρα, είχε 583 τόνους αποθέματα χρυσού στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, η τουρκική κεντρική τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, προσθέτοντας περίπου 170 τόνους στο απόθεμά της. Ως προς τη ζήτηση των καταναλωτών, η Τουρκία είναι η πέμπτη χώρα με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού.

Η άνοδος των τιμών του χρυσού έχει αυξήσει διάθεση των τοπικών επενδυτών να παράγουν το μέταλλο λέει ο Γιουσέλ, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εξόρυξης χρυσού της Nurol Holding AS, Tumad Madencilik AS, παρόλο που, για τον ίδιο λόγο, η τοπική ζήτηση από τους καταναλωτές μοιάζει να μειώνεται ελαφρώς.

Η βιομηχανία χρυσού έχει προσελκύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε έρευνες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ, σύμφωνα με τον Γιουσέλ, καναδική εταιρεία εξόρυξης, την οποία δεν κατονόμασε, σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια στην δυτική Τουρκία.