Bloomberg: Ο Ερντογάν αψηφά τη Δύση και απομονώνεται

Bloomberg: Ο Ερντογάν αψηφά τη Δύση και απομονώνεται

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τέμενος θα είναι ένας έντονος συμβολισμός της προσπάθεια του Τ. Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία ηγετική μουσουλμανική δύναμη παγκοσμίως, αλλά η χώρα ποτέ άλλοτε δεν είχε φανεί πιο απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, εκτιμά το Bloomberg.

Ειδικότερα, στην ανάλυση του πρακτορείο επισημαίνει ότι ο τούρκος πρόεδρος έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία έχει καταστήσει τη χώρα του περιφερειακή δύναμη, παράλληλα όμως την έχει οδηγήσει και σε ανοιχτή αντιπαράθεση  με ισχυρές αραβικές κυβερνήσεις αλλά και σε ρήξη με παραδοσιακούς συμμάχους της.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο πρακτορείο ο Τίμοθι Ας, επικεφαλής αναλυτής της Bluebay Asset Management, «η Τουρκία έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, ότι η ΕΕ μοιάζει με λιοντάρι χωρίς δόντια μπροστά της. Και ο Ερντογάν το έχει καταλάβει αυτό εδώ και αρκετό καιρό».

Στην πράξη, οι ΗΠΑ καταδικάζουν αρκετές ενέργειες της Άγκυρας, ωστόσο αποφεύγουν την ανάληψη δράσης. Παρομοίως, για την ΕΕ η Τουρκία έχει ρόλο «ελεγκτή» των μεταναστευτικών ροών αλλά και ισλαμιστών μαχητών προς την Ευρώπη κάτι που καθιστά επικίνδυνη την επιβολή κυρώσεων, η οποία θα έπληττε τελικά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Όπως αναφέρει δε ο επικεφαλής του Turkey Program στο think tank Chatham House, Φαντί Χακούρα, το στοίχημα του Ερντογάν είναι η προσωπική του σχέση και επαφή με τον Τραμπ, το οποίο έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, ωστόσο όλα μπορούν να αλλάξουν με μια εκλογή Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα, σημειώνει το Bloomberg, οι «φίλοι» του Ερντογάν στον αραβικό κόσμο είναι λίγοι. Εκτός της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με τη Σαουδική Αραβία, ενώ αραβικές μοναρχίες και η κοσμική ηγεσία Σίσι της Αιγύπτου κατηγορούν την Τουρκία ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών, στηρίζοντας την ισλαμιστική αντιπολίτευση δυνάμεων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ως εκ τούτου, οι συγκεκριμένες δυνάμεις κρίνεται δύσκολο να αποδεχθούν η Τουρκία του Ερντογάν να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στη Λιβύη.

Καταλήγοντας, το άρθρο επισημαίνει την εκτίμηση του Νιχάτ Αλί Οτζκάν, στρατηγιστή του Ιδρύματος Economic Policy Research Foundation με έδρα την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον Οτζκάν, «η φιλοδοξία του Ερντογάν να παίξει ηγετικό ρόλο στον σουνιτικό ισλαμικό κερδίζει μεν την υποστήριξη ορισμένων εθνικιστών και κινημάτων εντός Τουρκίας, ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο για τον ίδιο να οδηγήσει σε μια αντιτουρκική συμμαχία δυτικών χωρών, ανάλογη εκείνης των αραβικών, που ενοχλούνται από την έντονα παρεμβατική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας».