Bloomberg: Να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Bloomberg: Να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

«Απειλώντας να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας», τονίζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, καλώντας τους ηγέτες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών να καταστήσουν σαφές πως η συμπεριφορά του Ερντογάν υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και να είναι διατεθειμένοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε αυτονομιστές από τις κουρδικές μειονότητες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Η Άγκυρα παραπονιέται για χρόνια ότι οι εχθροί της βρίσκουν πολύ εύκολα καταφύγιο ανάμεσα στους φίλους της, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μελών του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει στο δημοσίευμα, την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι οι κανόνες της Συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα βέτο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς Ερντογάν, ενώ επισημαίνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της.

Σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τον Ερντογάν σε ενέργειες των ΗΠΑ και της ΕΕ, το πρακτορείο σχολιάζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία αλλά και των εκλογών το 2023.