Bloomberg: Η Βρετανία ανοίγει το «θησαυροφυλάκιο» λόγω κορονοϊού

Bloomberg: Η Βρετανία ανοίγει το «θησαυροφυλάκιο» λόγω κορονοϊού

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε σχέδιο τόνωσης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο περιλαμβάνει κάλυψη του μισθολογικού κόστους κατά 80% για εκατομμύρια Βρετανούς. 

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% του μισθού των υπαλλήλων καθεμίας επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο από την κυβέρνηση, έως το πόσο των 2.500 λιρών το μήνα ανά άτομο, αλλά χωρίς συνολικό όριο. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου

Το μέτρο, αρχικά με τρίμηνη ισχύ αλλά και προοπτική παράτασης, αφορά εργαζόμενους που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της πανδημίας και αποσκοπεί στη διατήρηση του προσωπικού από τους εργοδότες στη χώρα, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει τις απολύσεις λόγω των οικονομικών πιέσεων από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Εναπόκειται στη συνέχεια στον κάθε εργοδότη να καλύψει το υπόλοιπο 20% των μισθών.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης, μεταξύ άλλων μέτρων, ότι αναστέλλεται η πληρωμή του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις για το επόμενο τρίμηνο με χρονικό όριο πληρωμής οφειλών το τέλος του έτους, ότι αυξάνεται κατά 1.000 το όριο των επιδομάτων πρόνοιας που θα λάβουν οι δικαιούχοι και ότι η δεύτερη δόση της προπληρωμής φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες αναβάλλεται κατά έξι μήνες για τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Σούνακ έκανε λόγο για "πρωτοφανή μέτρα για πρωτοφανείς καιρούς. Θέλουμε να ξέρετε ότι δεν το περνάτε όλο αυτό μόνοι σας. Η προσπάθεια θα είναι συλλογική", πρόσθεσε.

Ο Ρίτσαρντ Μπερτζ αξιωματούχος του Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας του Λονδίνου τόνισε με αφορμή τα παραπάνω "Οι ανακοινώσεις αποτελούν μια πρωτοφανή παρέμβαση η οποία έχει ξεκάθαρα σκοπό να αντιμετωπίσει την κρίση εις βάθος".

Πριν λίγες μέρες εξάλλου ο Σούνακ είχε ανακοινώσει πακέτο δανείων και κρατικών εγγυήσεων, ύψους 330 δισ. στερλινών έτσι ώστε "να στηρίξουμε θέσεις εργασίας, εισοδήματα και επιχειρήσεις... θα κάνουμε ό,τι χρειασθεί", όπως διεμήνυσε.

"Αυτό σημαίνει ότι όποιες επιχειρήσεις χρειασθούν πρόσβαση σε ρευστότητα... θα είναι σε θέση να την έχουν μέσω δανείου με κρατική εγγύηση", δήλωσε ο Σουνάκ, σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία που έχουν ανακοινωθεί θα ήταν "αδιανόητες" πριν από μερικές εβδομάδες.

Στόχος του Σούνακ είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δημόσιες επενδύσεις να φτασουν στα υψηλότερα επίπεδα από το 1955. Τα προγράμματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Λονδίνου και Μπέρμπιγχαμ, Μάντσεστερ και Λιντς στο Βορρά, καθώς και πέντε δισ. στερλίνες για ευρυζωνικό Ιντερνετ. Για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας έχουν ήδη ανακοινωθεί 34 δισ. στερλίνες ετησίως έως το 2024.