Bloomberg: «Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Bloomberg: «Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Τους φόβους για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο επισημαίνει σε δημοσίευμα του στο Bloomberg, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως «πολλές φορές απαιτείται μόνο ένας λάθος υπολογισμός ώστε οι εξελίξεις να οδηγήσουν στην καταστροφή».

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα εστιάζει στην ανακοίνωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα εκδώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι δικά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Αν αυτό συμβεί», επισημαίνει το δημοσίευμα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία και αυτό θα δημιουργούσε όλες τις προϋποθέσεις για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών», με τον αρθρογράφο να υπενθυμίζει τον Ιανουάριο του 1996, και το πώς ένα λάθος μπορεί να μας φέρει πολύ κοντά στην καταστροφή.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τρομοκρατημένη από ένα ακόμα κύμα μεταναστών που απειλεί να εισέλθει στην επικράτειά της, αν δεν υπάρξει έλεγχος της κατάστασης στη Λιβύη, ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί.

Το Bloomberg επισημαίνει ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μόνη ανησυχία της ΕΕ, που επιχειρεί επίσης να επιλύσει το ζήτημα που δημιούργησε το σύμφωνο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη. «Θα είναι όμως αυτό το τέλος της ιστορίας; Οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως πιθανότατα η απάντηση είναι όχι», προστίθεται.

AP PHOTO