8ος χρόνος, ημέρα 2439η
Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022

Bloomberg: Αποκαλύπτονται τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία στο νότιο μέτωπο

Bloomberg: Αποκαλύπτονται τα σχέδια του Πούτιν για την Ουκρανία στο νότιο μέτωπο

Πουθενά στην Ουκρανία η εισβολή της Ρωσίας δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιαστεί, αλλά η μερική πρόοδος στό στρατιωτικό, όσον αφορά στη νότια πλευρά της χώρας αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, αναλύοντας τα δεδομένα που υποδεικνύουν τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώιμη κατάληψη των πόλεων Μελιτόπολης, Μπερντιάνσκ και Χερσώνας επέτρεψε στις ρωσικές δυνάμεις να αρχίσουν να πραγματοποιούν ενέργειες που προσομοιάζει με τους δεδηλωμένους στόχους του Πούτιν, ήτοι της «αποστρατιωτικοποίησης» και της «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες, η νότια προέλαση του ρωσικού στρατού συνάντησε αντίσταση στη Μαριούπολη, την πιο ανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας, και το Μικολάιβ, την πύλη προς την Οδησσό στα δυτικά, όπου η πλατιά εκβολή του ποταμού Μπουγκ δημιουργεί ένα φυσικό αμυντικό φράγμα.

Ωστόσο, «ένα ρωσικό επίτευγμα για την κατάληψη ολόκληρης της ακτογραμμής «θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία, επειδή το 70% των εξαγωγών μας πηγαίνουν δια θαλάσσης, το 90% των σιτηρών μας», δήλωσε η διευθύντρια προγραμμάτων ασφαλείας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα την Οδησσό, «Ουκρανικό Πρίσμα», Χάνα Σέλεστ,

Πέρα από την οικονομική και πολιτική σημασία του ελέγχου της πρόσβασης της Ουκρανίας στα θαλάσσια λιμάνια, η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα από την Κριμαία - τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από την Ουκρανία το 2014 - στη ρωσική ηπειρωτική χώρα, να ανοίξει σιδηροδρομικές συνδέσεις για την επιμελητεία στήριξη και να απελευθερώσει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη στρατιωτικών στόχων αλλού.

Δεν είναι λιγότερο σημαντική η πολιτική και προπαγανδιστική σημασία της περιοχής. Η «Novorossiya» η αποκαλούμενη και ως η Νέα Ρωσία - το όνομα της αυτοκρατορικής εποχής για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία - είναι κεντρικό στη ρητορική του Πούτιν ότι οι δύο χώρες αποτελούν ένα ρωσικό έθνος.

Τις πρώτες μέρες της εισβολής, οι ρωσικές προσδοκίες φαινόταν να εκπληρώνονται. Οι δυνάμεις του ξέσπασαν από την Κριμαία το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου με μικρή αντίθεση και, για τις επόμενες 10 ημέρες, προχώρησαν σε περίπου 500 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

«Ο Ρώσος στρατός που έχει εισέλθει από τη Λευκορωσία στο βορρά είναι ουσιαστικά η ομάδα Β, ενώ οι πιο επίλεκτοι στρατιώτες που ήρθαν από τα βορειοανατολικά του Κιέβου και το νότο έχουν καλύτερες επιδόσεις», δήλωσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε ως διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων της Βρετανίας το 2016. «Βρίσκονταν επίσης σε πιο εύκολο ανοιχτό έδαφος και είχαν το μεγάλο πλεονέκτημα των μικρότερων γραμμών ανεφοδιασμού, με σταθερό έλεγχο των εδαφών της Κριμαίας».

Στις 26 Φεβρουαρίου, τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στη Μελιτόπολη, περίπου 130 χλμ. βορειοανατολικά της Κριμαίας. Μια μέρα αργότερα ήταν το Μπερντιάνσκ, 120 χλμ δυτικότερα. Στις 3 Μαρτίου ήρθε η σειρά της Χερσώνας, 130 χλμ. βορειοδυτικά της Κριμαίας, και με πληθυσμό 280.000 κατοίκων, η μόνη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που περιήλθε στα ρωσικά στρατεύματα μέχρι σήμερα.

Η αντιμετώπιση αυτών των πόλεων, καθώς και ορισμένων μικρότερων πόλεων στο νότο, φαίνεται να υπαγορεύεται από ένα σχέδιο: Τη διασφάλισή τους από τον στρατό. την εγκατάσταση στη συνέχεια της Rosgvarida – μια χωροφυλακή με παρόμοιο ρόλο με εκείνο της ειδικής αστυνομίας επί ΕΣΣΔ - και την αντικατάσταση των σημαιών των Ουκρανών με της Ρωσίας στα κύρια κέντρα διοίκησης.

Στη Μελιτόπολη, ο εκλεγμένος δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ απήχθη και παρέλασε στην πλατεία της πόλης από στρατιώτες, σύμφωνα με πλάνα από σταθερή κάμερα που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Φεντόροφ αντικαταστάθηκε από έναν τοπικό πολιτικό πρόθυμο να συνεργαστεί. Σε βιντεο, ζήτησε από τους πολίτες να αποδεχτούν «τη νέα πραγματικότητα» και να σταματήσουν τις «εξτρεμιστικές» πράξεις, μια προφανής αναφορά στις διαμαρτυρίες των πολιτών.

Στη Χερσώνα, τοπικός πολιτικός ανέφερε ότι οι Ρώσοι πραγματοποιούν έρευνες από σπίτι σε σπίτι σε αναζήτηση αξιωματούχων ασφαλείας, δημοσιογράφων και ακτιβιστών υπέρ της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει δημοψήφισμα για να ανακηρύξει μια «Λαϊκή Δημοκρατία της Χερσώνας», ανάλογη με τις αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ πιο ανατολικά. Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια πρόθεση.