7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Ευκλ. Τσακαλώτος: Βλέπω νέα παιδιά στην πορεία με τις μάσκες τους και σκέφτομαι...

Βλέπω νέα παιδιά στην πορεία με τις μάσκες τους και σκέφτομαι...

Μετά τις δηλώσεις των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Φίλη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπήκε στο… παιχνίδι των προσκλητηρίων για συμμετοχή στα συλλαλητήρια, με ανάρτησή του το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στο κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 

«Βλέπω νέα παιδιά να κατεβαίνουν στη πορεία με τις μάσκες τους και σκέφτομαι ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, όπως άλλωστε ξεκάθαρα προκύπτει και από το Σύνταγμα, είναι το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν», γράφει σε σημερινή ανάρτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Αν η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει, ότι ο στόχος της είναι η προστασία της υγείας και όχι το να νομοθετεί ακραία νομοσχέδια μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς αντιδράσεις, δεν έχει παρά να σταματήσει να φέρνει τέτοια νομοσχέδια».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Τσακαλώτου:

«Βλέπω νέα παιδιά να κατεβαίνουν στη πορεία με τις μάσκες τους και σκέφτομαι ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας, όπως άλλωστε ξεκάθαρα προκύπτει και από το Σύνταγμα, είναι το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν.

Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα μας λέει ότι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης επιβάλει περιορισμούς δικαιωμάτων. Δεν περιορίζεται όμως εκεί. Η πρακτική της έχει και άλλο ένα συστατικό στοιχείο: νομοθετεί σαν να μην υπάρχει πανδημία. Πιο κραυγαλέο (και πρόσφατο) παράδειγμα η απαράδεκτη απόφαση για απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων ενώ φέρνει στη Βουλή ένα - καθόλου επείγον ή σχετιζόμενο με την πανδημία - νομοσχέδιο για την Παιδεία στο οποίο αντιδρούν σχεδόν όλοι όσοι επηρεάζονται από αυτό.

Επικαλείται δηλαδή την πανδημία για να εξαφανίσει τις αντιδράσεις. Για να τις απαγορεύσει. Αυτό, εκτός από πρωτάκουστο, είναι και ανέντιμο και επικίνδυνο.

Αν η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει, ότι ο στόχος της είναι η προστασία της υγείας και όχι το να νομοθετεί ακραία νομοσχέδια μέσα σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον χωρίς αντιδράσεις, δεν έχει παρά να σταματήσει να φέρνει τέτοια νομοσχέδια. Να φέρει τέτοια νομοσχέδια όταν μπορούν να υπόκεινται στη κανονική δημοκρατική διαδικασία που εμπεριέχει και διαδηλώσεις και άλλες μορφές αντίδρασης.

Να σταματήσει λοιπόν την οργανωμένη επίθεση στη νεολαία που συνεχίζει με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Να σταματήσει την διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων που γίνεται με τα απανωτά αντεργατικά νομοσχέδια και ρυθμίσεις.

Να σταματήσει την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Να σταματήσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων για άσχετα ζητήματα.

Γιατί αν δεν τα σταματήσει αυτά, όλα όσα λέει ότι αποφασίζει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας είναι προσχηματικά.

Η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα, ούτε σε γύψο».