«Βλέπει» ύφεση 8% έως 9,8% - Χτύπημα της απασχόλησης από την πανδημία
ΟΟΣΑ

«Βλέπει» ύφεση 8% έως 9,8% - Χτύπημα της απασχόλησης από την πανδημία

Από 8% έως 9,8% (ύφεση) στο κακό σενάριο εκτιμά ότι θα είναι ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ. Αν και τα αντανακλαστικά της χώρα μας ήταν εξαιρετικά ωστόσο η οικονομία έχει πληγωθεί σημαντικά τονίζει ο ΟΟΣΑ στην έκθεση του. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η Ελλάδα αντέδρασε πολύ γρήγορα στην πανδημία περιορίζοντας αποτελεσματικά τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά η οικονομία έχει χτυπηθεί σκληρά». Οπως προαναφέρθηκε ο Οργανισμός υπολογίζει ότι εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας η ύφεση θα περιοριστεί στο 8% φέτος ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα εκτοξευτεί  στο 9,8%. Την ίδια στιγμή ο ΟΟΣΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των φόρων όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Για το 2021 ΟΟΣΑ προβλέπει την ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι εφόσον η ύφεση φέτος διαμορφωθεί στο 8% δηλαδή χωρίς δεύτερο κύμα πανδημίας η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι της τάξης του 4,5% ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα περιοριστεί στο 2,3%. Βέβαια και στα δύο σενάρια δεν έχει προβλεφθεί ότι το 2021 θα «πέσουν» στην ελληνική οικονομία τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που σταδιακά (μαζί με τα δάνεια και το ΕΣΠΑ) θα φθάσουν τα 70 δισ. ευρώ.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία είναι προσωρινή επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα καθώς έχει χτυπηθεί όσο ο τουρισμός όσο και η παραγωγή και η απασχόληση. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός στο «καλό» σενάριο που έχει επεξεργαστεί  η κατανάλωση περιορίζεται κατά 5% το 2020, ενώ το 2021 αυξάνεται κατά 4,6%. Η απασχόληση μειώνεται φέτος 3,5% εξέλιξη που θα συνεχισθεί και το 2021 με μείωση της κατά1%. Σε ότι αφορά τις εξαγωγές θα υποστούν μεγάλο πλήγμα της τάξης του 11,1% φέτος για να ανακάμψουν το επόμενο έτος και να παρουσιάσουν αύξηση 8,7%. 

Τα στοιχεία χειροτερεύουν εφόσον υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας. Η κατανάλωση βυθίζεται κατά 6,5% φέτος για να καταγράψει αύξηση 3% το 2021. Η απασχόληση μειώνεται κατά 3,8% φέτος 1,8% το επόμενο έτος. Οι εξαγωγές επίσης κατακρυμνίζονται κατά 13,6% εξέλιξη που θα συνεχισθεί και το επόμενο έτος ( -1,3% το 2021), ενώ οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα παρουσιάσουν πτώση 17,3% για να αυξηθούν κατά 11% το 2021. 

Ο Οργανισμός δεν ξεχνά να συμπληρώσει και σε αυτή την έκθεση τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων αλλά και στις καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης. Αναφέρει επίσης την  ανάγκη διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.  Τέλος όπως σε όλες τους τις μελέτες καταγράφει το δίδυμο φόρων και εισφορών που αποτελούν από τα υψηλότερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και συστήνει τη μείωση του φορολογικού βάρους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.