Βλακεία ή κακοήθεια; Τα επικίνδυνα fake news με τα ATM

Βλακεία ή κακοήθεια; Τα επικίνδυνα fake news με τα ATM

Το τελευταίο που έλειπε είναι να αρχίσει ο κόσμος να βγαίνει από τα σπίτια και τρέχει στα ATM να βγάλει λεφτά μπροστά στην «είδηση» που ανακάλυψαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ με μπροστάρη τον πάλαι ποτέ σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, την Αυγή και άλλα μέσα φίλα προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση για όριο αναλήψεων έως 400 ευρώ.

Μια ανακοίνωση της Ένωσης Τραπεζών διαβάστηκε με τον γνωστό τρόπο όχι μόνο από τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ειδησεογραφικά sites που έκαναν λόγο για τα capital controls του κορονοϊού. Μια είδηση που ανέφερε τις διαδικασίες για ανάληψη χρημάτων ώστε να αποφεύγονται τα γκισέ και οι επαφές πελατών και υπαλλήλων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον κορονοϊό.

Χωρίς πουθενά να αναγράφεται ότι δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει από ένα ΑΤΜ παραπάνω από 400 ευρώ ο σύμβουλος στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, που επανεμφανίσθηκε στα social media το τελευταίο διάστημα «χτυπώντας» με σχόλια όπως «είπε κάτι δεξιούλη νεοδημοκράτη; ρουφάτε τα νέα σήμερα… τράπεζες: αναλήψεις μετρητών έως 400 ευρώ μόνο από τα ΑΤΜ».

Και συνέχισε περί περιορισμών κλπ. Και φυσικά και τα μέσα που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαν πίσω με βαρύγδουπους τίτλους μεταδίδοντας όμως επί της ουσίας fake news που όμως είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον επικίνδυνα.

Διότι αν, κυρίως ηλικιωμένοι, αρχίσουν να τρέχουν στα ΑΤΜ να βγάλουν λεφτά και να σχηματίζουν ουρές τότε επί της ουσίας θα τιναχθούν στον αέρα και τα μέτρα της κυβέρνησης για την απαγόρευση μετακινήσεων και συναθροίσεων.

Βέβαια αυτό δεν δείχνει να απασχολεί το στέλεχος του Αλέξη Τσίπρα το οποίο συνέχισε τις αναρτήσεις στο twitter και αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα capital controls

Άλλωστε τι capital controls να επιβληθεί όταν με βάσει το όριο των 400 ευρώ ημερήσιας ανάληψης το πόσο που μπορεί να βγάλει κάποιος σε μηνιαία βάση ξεπερνά τα 12.000 ευρώ. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχόλησε και τα τρολς που έσπευσαν να αναπαράξουν την…. είδηση.

Το ζήτημα είναι αν τα fake news κυκλοφόρησαν από... βλακεία στο πλαίσιο της προσπάθειας του «Μετά θα λογαριαστούμε» που ο ΣΥΡΙΖΑ στήνει για την επόμενη ημέρα ή από κακοήθεια δηλαδή εν γνώσει του πανικού που μπορεί να προκληθεί.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο επικίνδυνα.