Black Box: Vanitas vanitatum, et omnia vanitas

Ξέρω τουλάχιστον μία περίπτωση που κάποιος που διετέλεσε υπουργός επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιος βουλευτής. Τσάμπα τα ρουσφέτια, οι ατελείωτοι καυγάδες με φίλους και εχθρούς, ή αλλιώς, ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης. Ή απόδοση στα λατινικά είναι vanitas vanitatum, et omnia vanitas.

Νομίζω ότι την λατινική εκδοχή θα χρειαστεί να την αποστηθίσουν άπαντες στην κυβέρνηση. Ή αλλιώς, οι μεγάλες αγάπες μετατρέπονται σε μεγάλες έχθρες. Και τα μίση σε έρωτες. Νόμος της πολιτικής και της ζωής.

---

Κατά τα λοιπά, παντού υπάρχει ο κόσμος και ο υπόκοσμος. Ο κάθε ένας εξ ημών επιλέγει με ποιον θα συμπορευτεί. Και στο τέλος πληρώνει και το σχετικό κόστος. Επιλογές χωρίς κόστος δεν υπάρχουν…

---

Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού σας τα είχα πει. Και δεν είναι για να το ξεπερνάει κανείς εύκολα. Δεν είναι από αυτά που ξεπερνιούνται στο πόδι. Ούτε από τις αρμόδιες Αρχές, ούτε και από το αρμόδιο Υπουργείο. Το αρμόδιο Υπουργείο, λέγω και επαναλαμβάνω.

----

Τι έσωσε τον Χάρη Θεοχάρη; Όχι οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες, ούτε οι εξωγήινοι. Αλλά η απόφαση να μην πάρει την θέση του ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Απλά, δεν υπήρχε χρόνος για καραμπόλες. Νομίζω ότι ο Χάρης είναι ο ιδανικός για να σας κάνει ποδαρικό στο σπίτι.

----

Θολό είναι ακόμη το τοπίο για την ίδρυση bad bank στην Ελλάδα, παρά την πρόσφατη οδηγία της Κομισιόν υπέρ ενός δικτύου εθνικών bad banks. Σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ενήμερα για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, οι τράπεζες τουλάχιστον επισήμως δεν αντιδρούν αρνητικά από τη στιγμή που είναι εθελοντική η συμμετοχή, όμως στην κυβέρνηση τηρούν σιγήν ιχθύος. Μία κρίσιμη ενδεχομένως εξέλιξη είναι ότι από το υπουργείο Οικονομικών δεν εκπέμπεται πλέον η αρνητική ενέργεια που είχαμε συνηθίσει. Υπό μία πολύ σημαντική προϋπόθεση: ότι θα εφαρμοστεί πρώτα η δεύτερη φάση του Ηρακλή. Κάτι σαν μπρα-ντε-φερ μυρίζομαι. Τώρα τι δάνεια θα μείνουν για την bad bank αν εφαρμοστεί πρώτα ο Ηρακλής ΙΙ, είναι μία λεπτομέρεια. Λεπτομέρεια μεν, κρίσιμη δε…

Πάντως, άσχετα με το τι λέγεται στο εσωτερικό, στο εξωτερικό ψιθυρίζουν ότι στο τέλος της ημέρας οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν και τον «Ηρακλή ΙΙ» και την bad bank για να «ξεφορτωθούν» τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια γιατί αλλιώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και συνήθως οι ψίθυροι στις Βρυξέλλες ή στην Φρανκφούρτη γίνονται φωνές μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.

----

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή που θα ρυθμίσει το ζήτημα του ορισμού ελάχιστου τιμήματος στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων. Ουσιαστικός στόχος είναι η νέα τροπολογία να προλάβει τη επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού εκποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), όπου η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ θέλει να ορίσει ελάχιστο καταβαλλόμενο τίμημα.

Ο διαγωνισμός που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο κηρύχθηκε άγονος καθώς τα τιμήματα που προσφέρθηκαν δεν έγιναν αποδεκτά από τους πιστωτές (Ελληνικό Δημόσιο, Τρ. Πειραιώς, Εργαζόμενοι) της χρεοκοπημένης ΕΝΑΕ. Σημειώνεται ότι το πτωχευτικο δίκαιο της χώρας, δεν επιτρέπει σήμερα τον ορισμό ενός κάτω ορίου τιμήματος στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας χρεοκοπημένης επιχείρησης. Πάντως από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην αποκρατικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μεταξύ των κερδισμένων συγκαταλέγονται ο ειδικός εκκαθαριστής (Deloitte) και οι δικηγόροι που ασχολούνται με την υπόθεση.

----

Τη φράση του Μένιππου «οὐκ αν λάβοις παρὰ του μὴ εχοντος» στους νεκρικούς διαλόγους του Λουκιανού θυμούνται πολλοί (και) στην περίπτωση της MLS. Η εταιρεία είχε ζητήσει να μετατεθεί για ένα τρίμηνο η πληρωμή των τοκομεριδίων των τριών ομολόγων της ΜΛΣ01, ΜΛΣ03 και ΜΛΣ02. Και μετά να τα πληρώνει ανά εξάμηνο. Ως γνωστόν η MLS δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών της και το τρίμηνο για το ΜΛΣ01, που έπρεπε να πληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου, πέρασε σαν…νερό. Αύριο Τρίτη κανονικά θα έπρεπε οι κάτοχοι της εν λόγω έκδοσης να έχουν λαμβάνειν. 

 ----

Κάτι μας λέει ότι με τις αναδουλειές που έχουν πέσει στο real estate, πολλοί θα σπεύσουν να ανταποκριθούν στην «αγγελία» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το όργανο της Ε.Ε. ψάχνει χώρο 750 τ.μ.  στην καρδιά της Αθήνας, πέριξ της πλατείας Συντάγματος για να στεγάσει έκθεση με αντικείμενο την ευρωπαϊκή εμπειρία. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Το ΕΚ ζητά είτε να αγοράσει είτε να νοικιάσει ακίνητο.    

 ----

Δεν έχουν περάσει ούτε 20 συνεδριάσεις και η μετοχή της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κατασκευαστικής Βιοτέρ γράφει κέρδη άνω του 400% στο ταμπλό με την αποτίμησή της να ίπταται από το μόλις 1,4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, στα 7 εκατ. ευρώ σήμερα. Η συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες με την οποία ρυθμίζονται δάνεια 129 εκατ. ευρώ σε σύνολο 154 εκατ. ευρώ, αποτελεί το βασικό θέμα της προγραμματισμένης για σήμερα Γενικής Συνέλευσης της τεχνικής εταιρείας μαζί με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου. Δεν ξέρουμε αν η ιστορική κατασκευαστική εταιρεία που μετρά σχεδόν 46 χρόνια στο Χ.Α, θα διασωθεί. Οι τράπεζες πάντως έβαλαν πλάτη και σε αντάλλαγμα για το ομολογιακό που θα εκδώσουν υπέρ της Βιοτέρ, θα μπουν στο μετοχικό της κεφάλαιο και θα αποκτήσουν παράλληλα 23 από τα ακίνητα της εταιρείας, η οποία σήμερα δεν έχει κάποια ουσιαστική δραστηριότητα και γράφει ζημιές εκατομμυρίων κάθε χρόνο μόνο από τους τόκους.