Black Box: Υπάρχουν και καλά νέα

- Tα καλά νέα: Στην Εθνική Τράπεζα, αφού το βασάνισαν αρκετά, αποφάσισαν τελικά ότι δεν θα προχωρήσουν σε εγκλήσεις. Κατόπιν αυτού το συγκεκριμένο κεφάλαιο σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα έκλεισε.

- Κατασκευαστικός κλάδος: Πως είναι στη ρουλέτα, όταν η μπίλια δεν έχει κάτσει σταθερά σε έναν αριθμό και αναπηδά από τη μια θέση στην άλλη; Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτήν την περίοδο με τις κατασκευαστικές εταιρίες. Όταν όμως η μπίλια κάτσει, θα έχουμε χαμένους  που θα συνεχίσουν κανονικά να ποντάρουν στον επόμενο γύρο, απτόητοι σαν να μην συνέβη τίποτα και άλλους που δεν μπορούν να σηκώσουν  το βάρος της απώλειας και πρέπει κάτι να κάνουν.

- Επιβεβλημένη και αναγκαία για την αποφυγή χειρότερων η χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά και την εφιαλτική εβδομάδα που προηγήθηκε. Οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ορατότητα στο μέτωπο του κορονοϊού.

- Το κλίμα στις αγορές ενισχύθηκε από την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% υπό το πρίσμα των κινδύνων στην οικονομία από τον COVID-19. Από την πλευρά της η Κ. Λαγκάρντ είπε χθες το δικό της “what ever it takes”, λέγοντας «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται αντίστοιχα των ρίσκων», ενώ σήμερα συνεδριάζει για τον κορονοϊό το Εurogroup. Ο φόβος να παρασυρθεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση κινητοποιεί δυνάμεις, γεγονός που δημιουργεί μια κάποια αισιοδοξία στην αβεβαιότητα της συγκυρίας.

- Διατηρεί με άνεση τα πρωτεία στα μερίδια αγοράς των χρηματιστηριακών εταιριών η Πειραιώς. Η Χρηματιστηριακή της κατατάχθηκε τον Φεβρουάριο πρώτη με μερίδιο 21,16%, με την Εurobank να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μερίδιο 17,93% και την Euroxx στην τρίτη θέση με 13,23%.

- Νέα ήθη εισάγει η επιδημία του κορονοϊού. Μεγάλες ελληνικές εταιρείες (που προφανώς έχουν αντιγράψει μεγάλες ξένες εταιρείες που συνεργάζονται) επιβάλλουν σε διάφορους συνεργάτες τους στην εγχώρια αγορά επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων. Αν δεν πρόκειται για υπογραφή εγγραφών ή κάποια σημαντική συνάντηση όλες οι υπόλοιπες επαφές με προμηθευτές και κάθε είδους συνεργάτες δεν γίνονται πλέον με συσκέψεις,  αλλά με τηλεδιασκέψεις.  Μακριά και αγαπημένοι.

- Να επισημάνουμε πάντως ότι στην αγορά εκτός των προβλημάτων του κορονοϊού παρατηρείται μια γενικότερη δυστοκία. Με εξαίρεση συγκεκριμένους τομείς και δραστηριότητες που για διάφορους λόγους  αποτελούν νησίδες ομαλότητας και ευμάρειας, η υπόλοιπη αγορά είναι αντιμέτωπη με προβλήματα κυρίως ρευστότητας. Τα επίπεδα  ρευστότητας επιδεινώνονται συνεχώς.

- Δέκα χρόνια είχαν να περάσουν την πύλη του υπουργείου Οικονομίας οι εκπρόσωποι των φορέων της κεφαλαιαγοράς για να συσκεφθούν με αντικείμενο το Χρηματιστήριο  και τα προβλήματα του. Η πρωτοβουλία του υφυπουργού Οικονομίας Γ. Ζαββού για το ΧΑ, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι τουλάχιστον κάποιος ενδιαφέρεται. Η στρατηγική για την ενίσχυση της χρηματιστηριακής αγοράς συμφωνήθηκε να παρουσιαστεί Μάιο-Ιούνιο.