Black Box: Τρελά κόλπα με πωλήσεις δανείων

- Είχαμε έναν πονοκέφαλο λόγω του κορονοϊού με  την απειλή του lockdown, ήρθε και ο δεύτερος γύρος της ελληνοτουρκικής έντασης και το Χρηματιστήριο κατέρρευσε.  Η νέα τουρκική Navtex για έρευνες του “Oruc Reis” νοτίως του Καστελόριζου στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως ευθεία απειλή και τορπιλίζει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών, πριν καν ξεκινήσει.

- Κυρίως όμως επαναφέρει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενισχύει την αντίληψη ότι είναι μια κρίση με την οποία δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε γρήγορα, ούτε εύκολα. Αυτό το ενδεχόμενο τρόμαξε τους επενδυτές στο ΧΑ, φέρνοντας κάποιες  περιορισμένες πωλήσεις από το εξωτερικό που ήταν όμως δύσκολο να απορροφηθούν αφού οι εξελίξεις πάγωσαν και τους  εγχώριους αγοραστές.

- Τρελά κόλπα ψιθυρίζεται στην πιάτσα ότι έχουν στηθεί με ορισμένες συμφωνίες για μεμονωμένες πωλήσεις δανείων. Καλά ακίνητα, πχ ξενοδοχεία, λέγεται ότι τυχαίνουν συγκεκριμένων χειρισμών και μέσω θεσμικού αγοραστή καταλήγουν  στα κατάλληλα χέρια. Και για να μην παρεξηγηθούμε, οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά δεν αφορούν πωλήσεις δανείων από τράπεζες…

- Μπορεί το Χρηματιστήριο να τρώει ξύλο, αλλά για την  αγορά ομολόγων πέρα βρέχει  -στο 0,81% χθες το spread- καθώς έχει βρει ασφαλές στήριγμα  στα προγράμματα επαναγοράς της ΕΚΤ. Και ευτυχώς, επειδή σε δέκα ημέρες (23/10/20) θα έχουμε διπλή ανασκόπηση της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους από την S&P και την DBRS. Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις  6 Νοεμβρίου η σκυτάλη περνά στην Moody’s  για τη δική της αξιολόγηση.

- Είναι νωρίς τώρα να μιλάμε για αλλαγές στην τραπεζική αγορά καθώς υπάρχουν εξελίξεις που κυοφορούνται και θα τις πληροφορηθούμε το επόμενο διάστημα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά με βασικό κριτήριο το όφελος της εθνικής οικονομίας. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος -που έχει ex officio την ευθύνη της σταθερότητας  του χρηματοπιστωτικού συστήματος- κατάρτισε και κατέθεσε αρμοδίως  ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των κόκκινων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου, δίνει τον τόνο των προβληματισμών που είναι πάνω  στο τραπέζι και των χρονικών περιθωρίων που έχουμε  μπροστά μας.