8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Black Box: Το θέμα που συζητά όλη η αγορά

-Είναι το θέμα που συζητά όλη η αγορά. Ο λόγος φυσικά για την απόσυρση της Μαριάννας Λάτση από την Lamda Development και κατ΄ επέκταση από το έργο του Ελληνικού. Η αγορά όπως είναι λογικό αιφνιδιάστηκε αλλά στην επιχειρηματική κοινότητα και ιδιαίτερα στην ναυτιλία, ήταν γνωστό ότι την τελευταία διετία –και πιο έντονα κατά τον τελευταίο χρόνο- ήταν (και είναι) σε εξέλιξη διαδικασία διαμοιρασμού των περιουσιακών/επιχειρηματικών μεριδίων στην οικογένεια Λάτση.

- Η απόσυρση της Μαριάννας Λάτση προγραμματίστηκε σε χρόνο που δεν δημιουργεί πρόβλημα στο έργο του Ελληνικού, το οποίο συνεχίζουν να στηρίζουν οικονομικά τα άλλα δύο αδέλφια, δηλαδή ο Σπύρος Λάτσης και η Μαργαρίτα Λάτση.

-Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου κατά 650 εκατ. της Lamda Development στα τέλη του 2019 και η έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ήταν οι συμβατικές υποχρεώσεις που κάνουν δεσμευτική τη συμφωνία των Εurobank και Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότηση του project, καθώς καλύφθηκαν οι όροι ίδιας συμμετοχής και έτσι ανοίγουν οι χρηματοδοτικές γραμμές των τραπεζών.

-Επειδή -αντίθετα από ότι έχουμε συνηθίσει στη χώρα- συζητάμε για ένα περιουσιακό/επιχειρηματικό διαζύγιο που γίνεται μεθοδικά και πολιτισμένα χωρίς πολεμικούς όρους, η πλευρά της Μαριάννας Λάτση κρατήθηκε στην άκρη, ώστε να μην δώσει έδαφος να υπονομευτεί η προσπάθεια των αδελφών της. Τώρα που το μέλλον του project έχει δρομολογηθεί δεν υπήρχε λόγος να μην επισημοποιηθεί.

-Σήμερα αναμένονται από τον SSM οι ανακοινώσεις σε σχέση με τα τεστ ευαισθησίας των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο του lockdown. Οι πληροφορίες είναι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανταποκρίθηκαν πολύ καλά στις απαιτήσεις της δοκιμασίας.

-Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Εurobank με την ατζέντα να περιλαμβάνει την έγκριση των stock options σε στελέχη και προσωπικό και τη διανομή μιας μετοχής του Cairo Mezz για κάθε 12 μετοχές της τράπεζας.

-Με δικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έκλεισε (κατά ένα μέρος) με απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων η υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσον αφορά τις κατηγορίες της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, επειδή ο ειδικός εκκαθαριστής του ΤΤ (PQH) δεν δήλωσε εντός της χρονικής προθεσμίας που είχε οριστεί την πρόθεση του να συνεχιστεί η δίωξη. Η δίκη του ΤΤ θα συνεχιστεί στις 15 Σεπτεμβρίου για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απάτης.

-Σήμερα είναι η ημέρα πληρωμής του μερίσματος για τους μετόχους της Coca Cola-3E.

- Αποχωρεί από την Alpha Bank -κλείνοντας έναν παραγωγικό και επιτυχημένο κύκλο- ο Γιώργος Αρώνης και αναλαμβάνει Πρόεδρος στον Διεθνή Αερολιμένα "Ελ. Βενιζέλος". Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και την επόμενη εβδομάδα αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου στο "Ελ. Βενιζέλος". Με μακρά θητεία σε ΑΒΝ-ΑΜRO BANK, Εθνική Τράπεζα και Αlpha Bank, ο έμπειρος και ικανός Γ. Αρώνης τα τελευταία χρόνια ήταν αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.