Black Box: Τo big deal 1 δισ. ευρώ μεταξύ ΔΕΗ και RWE είναι μόνο η αρχή...

Ένα δισ. ευρώ. Τόση θα είναι η επενδυτική αξία των φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2 GW που θα εντάξουν στο κοινό σχήμα, η ΔΕΗ και η RWE κάνοντας το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που από άλλη αφετηρία ξεκίνησε να συζητείται πριν από πολλά-πολλά χρόνια, στην εποχή του «κάρβουνου», και άλλη ατραπό έχει πάρει σήμερα στην εποχή της πράσινης ενέργειας.

Το ερώτημα που πάντα θα «γαργαλά» την ενεργειακή αγορά, είναι μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει στο μέλλον μια τέτοια συνεργασία. Αλλά αυτό θα το μάθουμε εν καιρώ. Στην προκειμένη περίπτωση τα έργα θα αναπτυχθούν από κοινού, κάθε εταίρος θα εισφέρει στο σχήμα από 1 GW, η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας τοποθετείται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και αναμένεται να δώσει νέο ενδιαφέρον στην αγορά. Όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη συμφωνία της ΔΕΗ με ένα πανίσχυρο ξένο παίκτη στις ΑΠΕ. Αλλά γιατί εκτός του 1 GW φωτοβολταικών σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη που θα εισφέρει η ΔΕΗ στην συνεργασία, το άλλο 1 GW, είναι άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσουν οι Γερμανοί από την ελληνική αγορά.

Το γεγονός ότι η RWE «σκανάρει» την εγχώρια αγορά αναζητώντας μεγάλα έργα που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης και κυρίως να «βγαίνουν» οικονομικά, έχει σημάνει «συναγερμό». Πού ψάχνουν οι Γερμανοί; Καταρχήν, στα «βουνά» των αιτήσεων που έχουν κατά καιρούς υποβληθεί στην ΡΑΕ. Σκεφτείτε ότι μόνο στον κύκλο Δεκεμβρίου κατατέθηκαν αιτήσεις από Έλληνες και ξένους για έργα… 34 GW. Προσφορά επομένως υπάρχει. Το θέμα είναι πόσες από τις άδειες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Δηλαδή μέγεθος και σε σημείο με πρόσβαση στο δίκτυο της.  Δύο παράμετροι που περιορίζουν, όπως μαθαίνω, τους εν δυνάμει πωλητές…

---

Σημαντικός ο αριθμός των έξι εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την ΛΑΡΚΟ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι την υποβολή οικονομικής προσφοράς. Υπάρχουν πραγματικοί ενδιαφερόμενοι με ισχυρούς συνεργάτες και ξένες εταιρείες που έχουν εξειδίκευση, αλλά και ενδιαφερόμενοι που... απλώς ενδιαφέρονται να δείξουν ότι ενδιαφέρονται. Αν ο Μινώταυρος με την ισχυρή όσφρηση μυρίζεται κάτι, είναι πως έχει δρόμο πολύ μπροστά αυτή η ιστορία και αβέβαιη κατάληξη,

---

Δεν είναι μόνο η Repsol, που όπως δήλωσε στο Liberal Markets     (https://www.liberal.gr/economy/repsol-sto-liberal-markets-anoichto-to-endechomeno-na-fugoume-apo-tin-elliniki-agora-/351873)    θέτει εν αμφιβόλω την παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ο γενικότερος σχεδιασμός για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, φαίνεται πως παίρνει συνεχώς παρατάσεις.  Η στήλη μαθαίνει πως υπάρχουν προσκόμματα και στις έρευνες της Κρήτης, οι οποίες θα αναβληθούν. Ο λόγος, ή καλύτερα οι λόγοι είναι πολλοί. Από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, τα βαθιά κοιτάσματα που θέλουν μεγάλα ποσά για να εντοπιστούν και εξορυχθούν, καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις πάνε τις σεισμικές έρευνες το 2022 και…βλέπουμε…

---

Ουρά κάνουν οι αγοραστές στα πωλητήρια που έχει βάλει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για διαμερίσματα σε Πάτρα, Λάρισα, Αθήνα, Καλαμάτα και Αθήνα. Στόχος της τράπεζας, είναι η αξιοποίηση του ισχυρού portfolio που διαθέτει. Το πρώτο «πακέτο» αποτελείται από αρκετά ακίνητα, με τα 25 πρώτα να αφορούν στην Αθήνα.

---

Πλούσιο το παρασκήνιο γύρω από το άνοιγμα του Jumbo στις «κόκκινες» περιοχές. Αρχικά μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι τα καταστήματα ήταν να ανοίξουν με τη μέθοδο του click away και click inside. Ωστόσο η ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, έκανε την εταιρεία να αναιρέσει την απόφασή της καθώς δεν είχε κάποιο νόημα να πουλά μόνο παπούτσια και ρούχα. Επομένως, σε πρώτη φάση τα καταστήματα…έκλεισαν. Νομικοί όμως της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη, βρήκαν ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα σε Αττική, Χαλκίδα και Πάτρα μπορούσαν να ανοίξουν. Πρόκειται για την ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όσοι δεν μπορούν να ανοίξουν πουλώντας ρούχα και παπούτσια, εντάσσονται στη ρύθμιση «Συνεργασία».

Επομένως Δευτέρα πρωί οργανώθηκε ευρεία σύσκεψη μεταξύ στελεχών της εταιρείας και νομικών της. Τότε ελήφθη η απόφαση να ανοίξουν σήμερα τα καταστήματα, αφού πλέον μπορούν να πουλούν και άλλα προϊόντα μέσω του click inside& away.  Όπως άλλωστε λέει σε στενούς του συνεργάτες ο Απόστολος Βακάκης «η βαλίτσα με τα μέτρα κατά της πανδημίας θα πάει μακριά. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε σε αυτές τις συνθήκες».

---

Η μεταβίβαση προ ημερών του 55% της Ελληνικά Υδατοδρόμια από την Ελλάκτωρ στην κυπριακή εταιρεία ονόματι ActionAir, ίσως να μην λέει πολλά σαν πρώτη ανάγνωση. Η τιμή μεταβίβασης όμως που όπως πληροφορείται η στήλη έφθασε στο 1,3 εκατ. ευρώ λέει, ειδικά αν κανείς αναλογιστεί ότι η εταιρεία είχε αγοράσει το ποσοστό μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management τον Μάρτιο του 2016 έναντι 200.000 ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι τα υδατοδρόμια και η δουλειά με τα υδροπλάνα είναι κοντά άρα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς ότι ο τελικός αγοραστής είναι γερμανικό Fund που έχει κάνει κρούση και σε άλλους εμπλεκόμενους στο project εδώ και καιρό, τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο επενδυτικός πυρετός αρχίζει και ανεβαίνει… Στο ίδιο project αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μητροπολιτικό πάρκο των υδατοδρομίων μάλλον θα έχει θέση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και όχι στην Ελευσίνα…

---

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και αυτή μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου. Αυτό ήταν και το σκεπτικό στο πράσινο φως που άναψε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε τέσσερις μεγάλες επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 130 εκατ ευρώ με την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο. Πρόκειται για στρατηγικές και μεσαίου μεγέθους επενδύσεις που αφορούν στους τομείς του τουρισμού και της πρωτογενούς παραγωγής και δίνουν ένα στίγμα ότι κάτι αρχίζει να κινείται επιτέλους στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για επενδύσεις της γνωστής εταιρείας παιδικών τροφών Γιώτης στο Αγρίνιο της ολλανδικών συμφερόντων επενδυτικής εταιρείας RND Investments Greece για την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς τουριστικού θέρετρου στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας της Αχαϊκής εταιρείας παραγωγής προσθέτων ζωοτροφών ΚΡΕΟΣΥΣ και μιας ακόμα υπό σύσταση αλλοδαπής εταιρείας που θα εγκατασταθεί σε περιοχή του δήμου Δυτικής Αχαΐα με δραστηριότητα στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας.

---

Είναι πολλά τα λεφτά για το ταμείο Φαιστός καθώς η έναρξη χρηματοδότησης αφορά σε 93 εκατ. ευρώ  και το ταμείο θα μπορεί να δεχθεί εισφορές και από τον ιδιωτικό τομέα που ενδιαφέρεται για νέες εφαρμογές με βάση το 5G. Το ταμείο θα ξεκινήσει την επενδυτική λειτουργία του σε περίπου έξι μήνες και όπως αναφέρει μελέτη της Ernst & Young θα συμβάλει σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας με πάνω από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία με επενδύσεις από 3,9 έως 6,5 δισ. ευρώ και νέες θέσεις εργασίας από 50.000 έως 69.000 στο ίδιο διάστημα.

Και βέβαια κλάδοι που το 5G θα αναδείξει είναι η Υγεία, η Βιομηχανία, η Ενέργεια, οι μεταφορές και τα logistics.

---

Από σήμερα, κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 14/01/2021, οι μετοχές των εταιρειών οι εταιρίες AXON Συμμετοχών, Κεραμεία-Αλλατίνη, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Diversa (Εναλλακτική Αγορά) θα διαγραφούν από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης.  Οι εταιρείες AXON, Εurobrokers και Κεραμεία- Αλλατίνη φιλοτιμήθηκαν και έβγαλαν έστω μια ανακοίνωση. Οι υπόλοιποι ακόμα αγνοούνται.

---

Πίσω από τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού «τρέχει» η CPI. H εταιρεία επηρεάζεται σε ό,τι αφορά στις πωλήσεις της από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο με μέτρα που έχει λάβει η διοίκηση της εισηγμένη, οι επιπτώσεις αναμένεται να μετριαστούν. Συγκεκριμένα η CPI έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων εξόφλησης των πελατών, σε μείωση των δαπανών που προορίζονταν για επενδύσεις και λαμβάνει και επιπρόσθετα μέτρα για μείωση του λειτουργικού της κόστους. Επίσης το department οικονομικών της εταιρείας, κάνει προβλέψεις απομείωσης, όπως κρίθηκε αναγκαίο. Στόχος; Να διαφυλάξει τη ρευστότητά της και να είναι προετοιμασμένη κατάλληλα για κάθε έκτακτη περίσταση που μπορεί να προκύψει.
---

Δεν είναι σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας για την Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, καθώς  η πτώση του τζίρου το 2020 δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 11%. Ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης «φυλάγεται» και στόχο έχει την ενίσχυση της ρευστότητά της. Πώς το επιτυγχάνει αυτό; Επιμένει στην είσπραξη των απαιτήσεων από πελάτες, με αποτέλεσμα τα ποσά που οφείλονταν να καταγράφουν πτώση περίπου 20%. Με αυτό τον τρόπο η εισηγμένη πετυχαίνει να επηρεάζονται θετικά οι ταμειακές ροές του Ομίλου.

---

Συναγερμός έχει σημάνει στη διοίκηση της AΝΕΚ. Ο λόγος είναι πως το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης έχει καταστεί αρνητικό κατά σχεδόν 270 εκατ.ευρώ, όπως και και τα ίδια κεφάλαια αντίστοιχα κατά , περίπου, 18 εκατ.ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει πως υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα , η οποία «ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της». Πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Πιθανόν με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

---

Στο ποσό των 57.500 ευρώ ανέρχεται το ύψος του ενοικίου που πληρώνει ο Δήμος Μυκόνου σε γνωστό ξενοδοχειακό όμιλο του νησιού. Ο λόγος; Η διαμονή δημοσίων υπαλλήλων στο ξενοδοχείο, με το Δήμο να καλύπτει τα σχετικά έξοδα, σύμφωνα με όσα προβλέπει διάταξη του Ν.4483, που προβλέπει την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους ΟΤΑ νησιωτικών περιοχών.

---

Σε νέο διαγωνισμό, ύψους 30 χιλ. ευρώ, με αντικείμενο την επιλογή εταιρείας για υπηρεσίες ηλεκτρονικής αποδελτίωσης και μαγνητοφώνησης-απομαγνητοφώνησης θα προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών. Το ποσό αφορά τα έτη 2021 και 2022, με τη νέα διαγωνιστική διαδικασία να αναμένεται προσεχώς.