Black Box: Τι τρέχει με την αμαρτωλή ΛΑΡΚΟ. Στοίχημα Στουρνάρα, στο σφυρί ξενοδοχείο, σκανάρισμα εισηγμένων και η «φρόνιμη» GM

Γρίφο που αλλάζει συνεχώς συνιστώσες και γίνεται όλο και πιο δύσκολος προς επίλυση αποτελεί η προσπάθεια εκποίησης της ΛΑΡΚΟ που αφορά στην πώληση των ορυχείων και την ενοικίαση του εργοστασίου της, που σκοντάφτει στις απολύσεις των 1.000 περίπου εργαζομένων, στα χρέη της αλλά και στην ολοκλήρωση της σύμβασης ενοικίασης. Έτσι η διαδικασία με τη μια παράταση να διαδέχεται την άλλη, δείχνει να πισωγυρίζει δυο φορές για κάθε βήμα που γίνεται και μια ακόμη παράταση έρχεται στο προσκήνιο. Ειδικότερα, αναμένεται να δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο 5 Μαϊου. Η παράταση θα αφορά τουλάχιστον ένα μήνα.

Η ΛΑΡΚΟ κοστίζει 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο ή 3,6 εκατ. ευρώ το μήνα στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ, μεταφορικές επιχειρήσεις, εργολάβους και ΕΦΚΑ ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δύο διαγωνισμοί που πραγματοποιούν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ειδική Διαχείριση, για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία αντίστοιχα, έχουν λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις και την Παρασκευή 6 Μαΐου εκδικάζεται η προσφυγή των σωματείων των εργαζομένων κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων που έχει δρομολογήσει ο Ειδικός Διαχειριστής, ενώ αναμένεται η υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της σύμβασης ενοικίασης.

Η διαδικασία θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον 25 ημερών, καθώς 22 ημέρες χρειάζονται από την ανάρτηση της σύμβασης ενοικίασης του εργοστασίου στο virtual room που έχουν πρόσβαση οι επενδυτές, τη διαγωνιστική διαδικασία δηλαδή που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Η παράταση ήταν κάτι αναμενόμενο καθώς στα μέσα Απριλίου ψηφίσθηκε τροπολογία που δίνει παράταση έξι μηνών, δηλαδή έως τα τέλη Οκτωβρίου, στην Ειδική Διαχείριση. 

Επίσης ανασταλτικό παράγοντα για το ενδιαφέρον γύρω από τη ΛΑΡΚΟ αποτελεί και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και την απόθεση αποβλήτων που προβλέπει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, με συγκεκριμένο σφικτό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, χωρίς ωστόσο να αποτιμά το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται από τον πιθανό επενδυτή που θα αναδειχθεί. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι εκτεταμένες και εφόσον δεν υλοποιηθούν, θα ενέχουν πρόστιμα και κυρώσεις. Με τις πληγές της ΛΑΡΚΟ ανοιχτές και τα χρέη να διογκώνονται αναμένεται ένα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες γύρω από την υπερχρεωμένη εταιρεία

---

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Attica Bank δρομολογεί νέα αύξηση κεφαλαίου 365 εκατ. ευρώ. Αύξηση απαραίτητη για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, καθώς μετά από αυτήν, υπολογίζεται ότι το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει σημαντικά από το 68% που είναι σήμερα, πολύ χαμηλότερα περίπου στο 25%.

Η διοίκηση της τράπεζας έλαβε τον Απρίλιο κοινή επιστολή από τους ιδιώτες μετόχους της και το ΤΧΣ στην οποία περιγράφονται οι βασικές πρόνοιες της συμφωνίας τους για τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου και αν χρειαστεί και τρίτη εισφορά κεφαλαίου. Η επιστολή ικανοποίησε και την ΤτΕ, η οποία είχε πυκνώσει τις συναντήσεις και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Attica Bank, προκειμένου να προχωρήσει το πιεστικό πρόγραμμα που καταλήγει στην αύξηση κεφαλαίου και στην επόμενη ενίσχυση κεφαλαίων της τράπεζας.

Στο μεταξύ η τράπεζα, αύξησε πέρυσι κατά 69% τα έσοδα από προμήθειες και μείωσε το κόστος χρηματοδότησης 16%, αλλά κατέγραψε ζημίες 104 εκατ. ευρώ. Μετά την ανακοίνωση των ζημιών που αναμένονταν, σε πλήρη εξέλιξη είναι ο καθορισμός των πρόσθετων ζημιών που είναι σημαντικό στάδιο στη διαδικασία για να αποκτηθεί η ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση των τιτλοποιήσεων  Omega, Astir 1 και 2.

Η διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές ύψος τους. Ταυτόχρονα εξετάζει τα εναλλακτικά διαθέσιμα εργαλεία για να μειώσει τα «κόκκινα δάνεια» με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των μετόχων. Στο μεταξύ έχει αποφασίσει την πώληση των δραστηριοτήτων POS και την ενεργή αξιοποίηση των επενδυτικών της ακινήτων.

---

Να μην μείνει εκτός κούρσας διεκδίκησης των μεγάλων έργων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκει με νύχια και με δόντια η ΒΙΟΤΕΡ που βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης από τα τέλη του 2020. Πρόκειται σίγουρα για δύσκολο στοίχημα που άλλες εταιρίες, αντίστοιχης κατηγορίας δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Πάντως, η ιστορική τεχνική εταιρία επιδιώκει να γυρίσει σελίδα και γι’αυτό προχωράει στην εκκαθάριση των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ).

Εντείνει τις προσπάθειές της για την ευδοκίμηση των αιτημάτων αποζημίωσης, που έχουν καθυστερήσει, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά της. Και επιδιώκει να αναλάβει νέα έργα και κυρίως στον τομέα του real estate, όπου ομολογουμένως, η ΒΙΟΤΕΡ διαθέτει μακρά εμπειρία. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ΒΙΟΤΕΡ πούλησε, με ζημιά 688 χιλ. ευρώ τη συμμετοχή της στις εταιρίες Αθηναϊκοί Σταθμοί Αυτοκινήτων, Polis Park και Metropolitan Park.

---

Στο «κλαμπ» των ακινήτων των οποίων ο πλειστηριασμός «παγώνει» ανήκει το ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα για το οποίο το ηλεκτρονικό «σφυρί» είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει αύριο Τετάρτη. Το ξενοδοχείο λοιπόν, που βρίσκεται επί της οδού Αριστομένους 26 στην Καλαμάτα, δεν πρόκειται να εκποιηθεί, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρία υπέβαλε αίτηση ανακοπής που έγινε δεκτή από τη δικαιοσύνη. Η εταιρεία δηλαδή υποστηρίζει ότι εάν το ξενοδοχείο εκπλειστηριαστεί στο τίμημα των 7,2 εκατ. ευρώ, όπως έχει οριστεί, είναι πολύ μικρότερη, συγκριτικά με την αξία του ακινήτου. Το Rex είναι πενταόροφο νεοκλασικό κτίριο, έχει ανακατασκευαστεί το διάστημα 1996-1999 μετά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986,  έχει χτιστεί σε οικόπεδο 500 τ.μ. και διαθέτει συνολική επιφάνεια 3.000 τ.μ. Βάσει της επιχειρηματολογίας των ιδιοκτητών του, που έγινε και δεκτή από τη δικαιοσύνη, η εμπορική αξία του Rex είναι υψηλότερη των 7,2 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας που αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το ξενοδοχείο θα έβγαινε, αρχικά, σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά, τότε, η διαδικασία δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας.

---

Έντονα αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του Αγροτικού Οίκου Σπύρου στη χρήση 2021 και ήταν επηρεασμένα από έκτακτες επιβαρύνσεις, αλλά και έκτακτα οφέλη. Για παράδειγμα η ακύρωση της πώλησης ακινήτου ενεργοποίησε ρήτρα αποζημίωσης ύψους 750 χιλ. ευρώ ενώ από καταστροφές αποθεμάτων έγραψε ζημιά 830 χιλ. ευρώ. Από την άλλη λόγω αναδιάρθρωσης δανείων είχε έσοδα 3,34 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά η τελική ζημία ήταν ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από ζημία 2,2 εκατ. ευρώ το 2020. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση του ισολογισμού βλέπει κάποιος πως από τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων, αν πληρώσει μέχρι το 2027 όσα έχουν συμφωνηθεί θα διαγραφούν δάνεια ύψους 10 εκατ. ευρώ και συνολικά θα πληρώσει μόλις 7,5 εκατ. ευρώ περίπου. Επιπλέον έχει βρει fund που έβαλε 1,5 εκατ. ευρώ και θα πάρει μετοχές.

 ---

Αρκετές είναι οι εταιρείες, οι οποίες με βάση τα αποτελέσματα που δημοσίευσαν διαπραγματεύονται με μονοψήφιο p/e. Εύκολα εντοπίσαμε περισσότερες από 20. Φυσικά και δε φτάνει μόνο αυτό, αφού οι προκλήσεις είναι πλέον πολλές και αρκετές εισηγμένες αναφέρουν πως ίσως πιεστεί η κερδοφορία το 2022. Επιπλέον υπάρχουν και έκτακτα, όπως για παράδειγμα από την αποτίμηση των μετάλλων. Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις και εκείνες δηλαδή οι εταιρείες που λένε πως οι πρώτοι μήνες του νέου έτους πάνε επίσης ανοδικά.

Αξίζουν μίας αναφοράς όλες και κυρίως οι μικρές που δεν έχουν την ίδια δημοσιότητα με τις μεγάλες, αφού μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον τα κατάφεραν. H ΑS Company είχε κέρδη 3,17 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο 19 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση είναι στα 29,5 εκατ. ευρώ. Η Fieratex με αποτίμηση 5,7 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη είχε καθαρά κέρδη 866 χιλ. ευρώ. Η Flexopack με αποτίμηση 72 εκατ. ευρώ είχε καθαρά κέρδη 10,4 εκατ. ευρώ. Η Interlife με αποτίμηση 78 εκατ. ευρώ είχε κέρδη 14,4 εκατ. ευρώ. Η Jumbo με 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση σε μία καμένη χρονιά έβγαλε κέρδη 216 εκατ. ευρώ. Η Medicon αποτιμάται 16,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη ήταν στα 3,04 εκατ. ευρώ. Η Moda Bagno έβγαλε κέρδη 1,94 εκατ. ευρώ και αποτιμάται 13 εκατ. ευρώ. Revoil,  Αλουμύλ, Αφοί Κορδέλλου, Βιοκαρπέτ, ΓΕΒΚΑ, Δάιος, Δομική Κρήτης, Έλαστρον, Έλτον, Καρέλιας, Ξυλεμπορία, Πετρόπουλος, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Σίδμα και  Τζιρακιάν έδειξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

---

Είναι 100% βέβαιο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα υπάρξει ύφεση, αλλά όχι ακόμα, εκτιμά η UBS, που στο βασικό της σενάριο θεωρεί πως δεν είναι ακόμη καιρός για να προσαρμοστούν τα χαρτοφυλάκια για το ενδεχόμενο αυτό. Αντίθετα, συστήνει στους πελάτες της να εστιάσουν στο πως θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και ανησυχιών για υπεραντίδραση των κεντρικών τραπεζών που προβληματίζουν τις αγορές.

Η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται με μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος και με ενδείξεις κλιμάκωσης, ενώ οι προκλήσεις στην Κίνα από την πανδημία επιμένουν. Όταν οι επενδυτές έχουν περιθώρια να εστιάσουν σε κάτι άλλο από τις ανησυχίες αυτές, η προσοχή στρέφεται στον πληθωρισμό και στον κίνδυνο ύφεσης που μπορεί να προκληθεί από την Fed. H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν πιστεύει πλέον ότι η έξαρση του πληθωρισμού είναι παροδική και έχει δεσμευτεί να τον οδηγήσει πιο κοντά στον στόχο της.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εταιρειών δείχνουν ότι τα περιθώρια κέρδους παραμένουν υγιή παρά τον πληθωρισμό. Οι καταναλωτικές δαπάνες δείχνουν δυνατές και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Η UBS εκτιμά επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο.

Ένα φλέγον ερώτημα είναι αν η Fed μπορεί να κάνει αυτό που λέει, δηλαδή να διαχειριστεί μια ομαλή προσγείωση όπου τόσο η ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός θα προσεγγίσουν την ιστορική τάση χωρίς να προκληθεί ύφεση. Η τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων για μια ύφεση ισοδυναμεί με απόφαση ότι η Fed θα αποτύχει να κερδίσει ένα παιχνίδι στο οποίο τελικά ελέγχει όλα τα χαρτιά και θέτει τους κανόνες. Πιο απλά, το να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση είναι μια επιλογή που μπορεί να ακολουθήσει, αλλά όχι η επιλογή που θέλει.

Η ίδια η Fed, οι αγορές και η UBS παραδέχονται ότι τα περιθώρια ελιγμών και αποφυγής μιας ύφεσης έχουν στενέψει, ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να είναι σωστά τοποθετημένοι για τον πληθωρισμό που είναι υπαρκτός, αντί για μια πιθανή ύφεση που είναι μόνο μια μελλοντική πιθανότητα, τονίζει η επενδυτική τράπεζα.

---

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Στην περίπτωση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας GM, η φρόνιμη εταιρεία εξασφαλίζει τις πρώτες ύλες για να μην αναγκαστεί να ψάχνει κάποια στιγμή σαν τρελή. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Mary Barra κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα. Τα αποτελέσματα ήταν σχετικά καλά, χωρίς κάποιο μεγάλο θετικό ή αρνητικό νέο, πέρα από την εκτίμηση πως η κατάσταση στο μέτωπο των μικροεπεξεργαστών έχει αρχίσει να βελτιώνεται, με την εταιρεία να αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 απ’ ότι στο τέταρτο του 2021.  Αυτό όμως που μας έκανε εντύπωση ήταν μία δήλωση της Barra, μέσα στην επιστολή της προς τους μετόχους που συνόδευσε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Η Barra είπε πως η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των υλικών και πρώτων υλών που θα χρειαστεί μέχρι και το 2025 για την κατασκευή των μπαταριών των αυτοκινήτων της.

Όπως είπε, η έγκαιρη δραστηριοποίηση της εταιρείας της έχει δώσει την δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμων συμφωνιών, κυρίως με εταιρείες από την Βόρειο Αμερική και την Αυστραλία. Η GM έχει λοιπόν ήδη καλύψει τις ανάγκες της σε λίθιο, διάφορες σπάνιες γαίες, ειδικά μαγνητικά υλικά, και τα υλικά για τις καθόδους των μπαταριών.

Το ίδιο έχει γίνει με το κοβάλτιο, όπως πληροφορηθήκαμε προ εβδομάδων όταν ανακοινώθηκε η σχετική συμφωνία της εταιρείας με την Glencore. Η Barra πρόσθεσε πως είναι κοντά και σε μία ακόμα σημαντική συμφωνία, αυτή την φορά για το νικέλιο, αλλά δεν πρόκειται να προβεί σε καμία περαιτέρω σχετική δήλωση πριν την οριστικοποίησή της. Οι δηλώσεις της Barra είναι σαφώς καθησυχαστικές για τους μετόχους της εταιρείας, αφού η επάρκεια υλικών για την κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτροκινούμενων αυτοκινήτων είναι ένα από τα πιο σημαντικό ζητήματα για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, η GM δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επόμενη κρίσιμη τριετία, μέσα στην οποία σκοπεύει να αρχίσει την μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Υπενθυμίζουμε πως η εταιρεία έχει προβλέψει πως το 2025 θα παράγει στα εργοστάσιά της πάνω από ένα εκατομμύρια ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα. Αν  πρέπει να φοβούνται κάτι οι μέτοχοι της εταιρείας, μάλλον είναι η γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, η άνοδος των επιτοκίων και το οικονομικό στρίμωγμα των καταναλωτών από τον πληθωρισμό. Υλικά για μπαταρίες σίγουρα θα υπάρχουν στα εργοστάσιά της. 

---

Το Solana το πιο δημοφιλές δίκτυο blockchain με περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε κεφάλαια στο δίκτυο και το 7ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με κεφαλαιοποίηση $30 δισ. παρέμεινε μη λειτουργικό για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους επενδυτές να μη μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στο δίκτυο, αλλά και τις αποκεντρωμένες εφαρμογές να μην λειτουργούν. Οι προγραμματιστές ανακοίνωσαν μέσω του Twitter ότι «το Solana Mainnet έχασε τη συναίνεση για την επικύρωση των συναλλαγών, καθώς ένας τεράστιος αριθμός εισερχόμενων συναλλαγών (4 εκατομμύρια ανά δευτερόλεπτο) κατέκλυσε το δίκτυο, ξεπερνώντας τα 100 gbps».

Τα bots είχαν κατακλύσει το δημοφιλές εργαλείο δημιουργίας NFT, γνωστό ως Candy Machine με ένα άνευ προηγουμένου όγκο συναλλαγών: Τέσσερα εκατομμύρια αιτήματα συναλλαγών και 100 gigabit δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο, ρεκόρ για το δίκτυο. Ο συνιδρυτής Anatoly Yakovenko, ο οποίος είπε ότι ταξίδευε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δήλωσε ότι η κοινότητα των διαχειριστών κατάφερε τελικά να ανακτήσει το mainnet. Κατά την προετοιμασία για την επανεκκίνηση, οι επικυρωτές εξέτασαν εάν θα μπλοκάρουν προσωρινά τις συναλλαγές του Candy Machine. Διάφορες εφαρμογές του οικοσυστήματος Solana, όπως το ψηφιακό πορτοφόλι Phantom και το αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο Mango Markets, δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν στη συνέχεια, καθώς οι πάροχοι κόμβων RPC επέστρεψαν στο δίκτυο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.