Black Box: Τι συζήτησαν Σκρέκας και Τσούνης. Η σύσκεψη στο Μαξίμου, ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ, τα e-δικαστήρια και νέα crypto απάτη (;)

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του αρμόδιου υπουργείου, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου από το ερχόμενο φθινόπωρο και ύστερα. Στόχος, να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα, που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες. Ανάμεσα στα άλλα που παρουσιάστηκαν, αναλύθηκε η προσπάθεια που γίνεται ώστε ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα να είναι πλήρης για να καλύπτει τις ανάγκες κατανάλωσης.

Είχε προηγηθεί προχθές η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη.  Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Κατά τη συνάντηση όμως έγινε σαφής η κατεύθυνση των Αμερικανών να συμβάλλουν στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ελλάδας. Μέσω παραδόσεων LNG, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί, ενώ οι Αμερικανοί βλέπουν στη χώρα μας την ευκαιρία να απεξαρτηθεί η Νοτιοανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια. Και αυτό γιατί τρέχουν σημαντικά έργα, όπως ο τερματικός σταθμός επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε χώρες παραγωγούς ενέργειας, όπως το Ισραήλ, και η μεταφορά φυσικού αερίου είναι εφικτή. Εν ολίγοις, στη συνάντηση αναφέρθηκαν αναλυτικά τόσο το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και η συμβολή αμερικανικών εταιρειών στην ανάδειξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στον κλάδο ενέργειας της χώρας συνεχώς αυξάνονται…

---

Ξεχωρίζει ο ΟΠΑΠ στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς παρά το κακό χρηματιστηριακό κλίμα, η μετοχή κινήθηκε ξανά πάνω από τα 14 ευρώ, ενώ χθες προσέγγισε τα υψηλά που είχε γράψει τον περασμένο Απρίλιο. Μάλιστα αν δεν γινόταν αυτό το sell off στις κεφαλαιαγορές, ίσως να είχε και ακόμα καλύτερη πορεία η μετοχή. Σημαντικό ρόλο στην πολύ καλή της πορεία στο Χρηματιστήριο έχει παίξει φυσικά η υψηλή απόδοση για τους μετόχους και το γεγονός ότι στις επόμενες μέρες θα κόψει το μέρισμα, αλλά και την επιστροφή κεφαλαίου. Τα δύο ποσά αντιστοιχούν σε απόδοση λίγο κάτω από 10% αθροιστικά, ενώ έχει δώσει ήδη 0,10 ευρώ προμέρισμα.

Συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου θα κόψει το μέρισμα των 0,50 ευρώ ανά μετοχή και στις 29 Ιουλίου τα 0,90 ευρώ της επιστροφής κεφαλαίου. Αναμένεται επίσης και καλό τρίμηνο, καθώς πλέον δεν υπάρχουν οι περιορισμοί που υπήρχαν λόγω Covid-19. Η διοίκηση έχει αναφέρει πως περιμένει για το 2022 EBITDA πάνω από 720 εκατ. ευρώ, επομένως και η επόμενη χρονιά θα πρέπει να θεωρηθεί, χρονιά υψηλής μερισματικής απόδοσης.  

 ---

Συνεχή παρουσία έχουν τους τελευταίους δύο μήνες οι βασικοί μέτοχοι της Ικτίνος στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Με δεδομένες τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές παγκοσμίως και με επίσης δεδομένο ότι η εταιρεία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Κίνα και τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να προσπαθεί να ελέγξει την πανδημία, οι αγορές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Γιατί, ενώ κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν οι πωλήσεις στη μεγαλύτερη αγορά για τις εταιρείες μαρμάρου, η οικογένεια Χαϊδά έχει αγοράσει τους δύο τελευταίους μήνες 400 χιλ. τεμάχια, δηλώνοντας έμπρακτα τη στήριξή της στη μετοχή και προφανώς στην εταιρεία τους. Στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται μία τάση συσσώρευσης πέριξ των 0,50 ευρώ που αντιστοιχούν σε αποτίμηση 57 εκατ. ευρώ.

---

Come back έκαναν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece τον περασμένο Ιούνιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019 οπότε η πανδημία ήταν μία έννοια άγνωστη. Και δεν μιλάμε μόνο για επαναφορά, μια και η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασε κατά πολύ τα επίπεδα του 2019, γεγονός που σημαίνει ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε νέο ρεκόρ. Ένα ρεκόρ στο οποίο προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου Φθινοπώρου-Χειμώνα με ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση. Έτσι, λοιπόν, τον Ιούνιο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πέρασαν 4,6 εκατ. άτομα έναντι 4,4 εκατ. επισκεπτών το 2019.

Η Σαντορίνη έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019 με αύξηση 21,5% και 416 χιλ. επισκέπτες, ενώ το Άκτιο και η Κέρκυρα εμφανίζουν άνοδο 12,9% και 12,4% αντίστοιχα. Σε Σκιάθο, Ρόδο και Κεφαλονιά το ποσοστό αύξησης ήταν 7,7%, 3,2% και 2,4% τον περασμένο Ιούνιο, έναντι του ίδιου μήνα του 2019. Ένα σημαντικό «παράπλευρο» όφελος της ανόδου της επιβατικής κίνησης είναι ότι τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, αλλά και οι εμπορικές δραστηριότητες στα αεροδρόμια έχουν δει, ύστερα από πολύ καιρό, τα έσοδά τους να τονώνονται. Σημειωτέον ότι οι καλές αυτές επιδόσεις δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις αερομεταφορές.

---

Αυξάνονται και πληθύνονται τα έργα που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ένα από τα πιο σημαντικά αφορά την αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων. Περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κεντρικών και τοπικών υπολογιστικών υποδομών, του λογισμικού και περιφερειακού εξοπλισμού του υπάρχοντος συστήματος της Ηχογράφησης - Αποηχογράφησης για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των Πρακτικών των Συνεδριάσεων των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας.

Το project προϋπολογισμού 28,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και μέσω αυτού θα είναι δυνατή, μεταξύ άλλων, η ηχογράφηση και αποηχογράφηση των πρακτικών συνεδριάσεων. Μη ξεχνάμε ότι βάσει πρόσφατης μελέτης, υπάρχει εξοικονόμηση 2 ευρώ στο back office της Δημόσιας Διοίκησης για κάθε κλήση που γίνεται στο gov.gr, μέσω των λεγόμενων web services. Αυτή η εξοικονόμηση προστίθεται στο 1 ευρώ που εξοικονομούν οι πολίτες μέσω της πλατφόρμας, οδηγώντας σε το όφελος σε βάθος πενταετίας της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για τους πολίτες και για τη Δημόσια Διοίκηση.

---

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει μία πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Δύσκολη η θέση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε δεσμευθεί πως θα κάνει τον διάδοχο να «πληρώσει» για την  ανάμιξή του στη δολοφονία του Σαουδάραβα υπηκόου, και δημοσιογράφου της εφημερίδας Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα μπορέσει να αποφύγει αυτή την συνάντηση, αφού ο πρίγκιπας βρίσκεται τώρα σε πολύ ισχυρότερη θέση από ότι τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Οι πολύ ψηλές τιμές του πετρελαίου και των άλλων καυσίμων αναγκάζουν τον Μπάιντεν να ξεχάσει τις υποσχέσεις του για την τιμωρία του πρίγκηπα και να τον παρακαλέσει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και να στείλει όσο περισσότερο μπορεί προς την δυτική Ευρώπη και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο πρίγκιπας νοιώθει την ανάγκη να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν και τους δυτικούς συμμάχους.

Θα πρέπει να πάρει στα χέρια του και ένα πολύ αξιόλογο αντάλλαγμα. Για να στείλει περισσότερο πετρέλαιο προς τη Δύση, η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να αλλάξει λίγο τον προσανατολισμό των εξαγωγών της, ο οποίος είναι ξεκάθαρα στραμμένος προς την Ασία. Παρά το γεγονός πως αυτή τη στιγμή δύο πολύ μεγάλοι πελάτες του βασιλείου, η Ινδία και η Κίνα, έχουν στραφεί προς το ρωσικό πετρέλαιο το οποίο αγοράζουν πιο φθηνά, αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.

 Έτσι, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να προσφέρει στο διάδοχο κάτι που δεν έχει αυτή την στιγμή. Διαβάζοντας σχόλια του διεθνούς Τύπου, πιθανολογούμε πως αυτό μπορεί να έχει σχέση μόνο με χρήματα και οπλικά συστήματα. Δηλαδή, ο πρόεδρος θα υποσχεθεί στον πρίγκηπα αφενός πως οι μεγάλοι κεφαλαιούχοι της Wall Street θα είναι ακόμα πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και αφετέρου πως το Κογκρέσο θα επιτρέψει και πάλι την πώληση στην Σαουδική Αραβία όλων των οπλικών συστημάτων που χρειάζεται. Όπως έχουμε δει αρκετές φορές εδώ στο Black Box, η Wall Street έχει ήδη ξεπεράσει τους ηθικούς ενδοιασμούς της σχετικά με τις επενδύσεις στην Σαουδική Αραβία, οπότε δεν θα δυσκολευθεί να ανταποκριθεί στις προτροπές του Αμερικανού προέδρου. Δεν θα εκπλαγούμε αν συμβεί το ίδιο και με τα μέλη του Κογκρέσου.

---

Η έκδοση του wrapped bitcoin Huobi, HBTC, ισχυρίζεται ότι προσφέρει διαφάνεια και δυνατότητα δυναμικής επαλήθευσης των αποθεμάτων του. Η μέθοδος των wrapped digital assets, είναι συνηθισμένη πρακτική για να καταστεί εύκολη η χρήση δημοφιλών κρυπτονομισμάτων σε άλλα δίκτυα. Ωστόσο, το κινεζικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, μετέφερε τα $BTC από τα επίσημα πορτοφόλια, καθιστώντας το νέο ψηφιακό νόμισμα που υποτίθεται πως διατηρεί $BTC πολύ αδιαφανές... Η αξία αυτών των νομισμάτων, ανέρχεται στο ποσό των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα χρήματα φαίνεται να έχουν κατανεμηθεί μεταξύ άλλων «πορτοφολιών» του ανταλλακτηρίου, που ανήκουν επίσης στο Huobi. Το πρόβλημα εδώ δεν είναι ότι τα χρήματα δεν υπάρχουν απαραίτητα. Είναι εύλογο ότι το Huobi χρησιμοποιεί τα ψηφιακά πορτοφόλια ανταλλακτηρίου για να διευκολύνει την επεξεργασία των συναλλαγών. Το θέμα είναι ότι οι παρατηρητές της αγοράς δεν μπορούν να δουν μόνοι τους, εάν το νέο νόμισμα εξακολουθεί να έχει το κεφάλαιο εγγύησης που στηρίζει αυτά τα νομίσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης σελίδας διαφάνειας του Huobi, τα 800 εκατομμύρια δολάρια του HBTC υποστηρίζονται από $BTC αξίας λιγότερης από 30.000 δολάρια. Το Huobi είχε υποσχεθεί ότι το HBTC θα ήταν «διαφανές και δυναμικά επαληθεύσιμο», επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να πιστοποιήσει την ταυτότητα των περιουσιακών στοιχείων, τόσο στις αλυσίδες μπλοκ Bitcoin όσο και στο Ethereum. Για κάποιο χρονικό διάστημα έτσι ήταν.

Στις αρχές Αυγούστου 2021, η προσφορά του HBTC ήταν περίπου 31.000 και τα δύο επίσημα πορτοφόλια της Huobi περιείχαν περίπου 39.700 bitcoin. Ωστόσο, με στοιχεία που δημοσιεύει το TheBlock, μεταξύ 20 Αυγούστου και 26 Αυγούστου του περασμένου έτους, σχεδόν όλα τα αποθεματικά μετακινήθηκαν από τα δύο πορτοφόλια. Τα κεφάλαια χωρίστηκαν και μεταφέρθηκαν επανειλημμένα σε νέα πορτοφόλια, με μικρές ποσότητες να αφαιρούνται κάθε φορά που τα κεφάλαια μετακινούνταν.

Το Huobi δημιούργησε επίσης wrapped tokens για έξι άλλα κρυπτονομίσματα: Πρόκειται για τα bitcoin cash (BCH), polkadot (DOT), tezos (XTZ), bitcoin satoshi’s vision (BSV), filecoin (FIL) και litecoin (LTC). Από αυτά, μόνο η έκδοση BSV (HBSV) του Huobi υποστηρίζεται πλήρως από ασφάλεια στα επίσημα πορτοφόλια. Η σελίδα διαφάνειας δεν εμφανίζει δεδομένα για την έκδοση του filecoin. Όλα τα νομίσματα έχουν μια συνδυασμένη συνολική προσφορά αξίας 865 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά ωστόσο μόλις 5,5 εκατομμύρια δολάρια σε εξασφαλίσεις στα επίσημα πορτοφόλια διαφάνειας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.