Black Box: Τι συμβαίνει στις τράπεζες

-Τα όσα παρακολουθούμε να εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στο τραπεζικό σύστημα έχουν μια κοινή συνισταμένη που είναι ότι άρχισαν να κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος. Όλοι εμείς που παρακολουθούμε «απ'έξω», αλλά και αρκετοί που είναι «πάνω στο πλοίο», δεν γνωρίζουμε/γνωρίζουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ωστόσο το φαινόμενο έχει ξεκινήσει και φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο 2021.

- Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανοούσαν τη λειτουργία των τραπεζών. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο, υποχρεώθηκαν να συμβιβαστούν βρίσκοντας ένα modus vivendi. Η διαφορά τώρα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα όχι με τη λογική του ελέγχου, αλλά του ενεργού ρόλου των τραπεζών στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Πρόκειται για διαφορετική πολιτική οπτική προς τις τράπεζες, η οποία όμως έχει μεγάλα περιθώρια ανακατατάξεων.

- Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup καθώς το ζητούμενο στην Κομισιόν είναι μέχρι 27 Μαΐου να είναι έτοιμο το σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σχέδιο που συμπληρώνουν διάφορα προγράμματα όπως το Sure, τα δάνεια της ΕΤΕπ του ESM κά. Η πρόταση της Επιτροπής για το σχέδιο ανάκαμψης είναι η σημαντικότερη κίνηση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε το ύψος των κεφαλαίων, πότε θα ενεργοποιηθεί, με ποια κριτήρια θα κατανεμηθεί κλπ. 

- Από σήμερα ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα και γενικότερα φαίνεται να επιταχύνονται τα βήματα για την επαναφορά στην κανονικότητα. Ταυτόχρονα απαλλαγήκαμε και από τα σενάρια ανασχηματισμού.

- Αύριο, Τρίτη, λήγουν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στο Χρηματιστήριο για τις ανοικτές πωλήσεις. Οι χρηματιστές εξακολουθούν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς και κάνουν λόγο για προσεκτικές αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές μέχρι να καταλαγιάσουν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI.

- Τους αναλυτές ενημερώνει σήμερα -με τηλεδιάσκεψη φυσικά- η Aegean για τις ενέργειες της και τις τρέχουσες εξελίξεις

- Ήγγικεν η ώρα των εξελίξεων για τη ΛΑΡΚΟ,  η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ομάδας ισραηλινών επιχειρηματιών.

- Αρχικά ήρθαν στο φως της επικαιρότητας οι απαιτήσεις της Ελλάκτωρ από το Δημόσιο σε σχέση με το μετρό της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησαν οι προσφυγές της Ελλάκτωρ κατά του Δημοσίου για την Αττική οδό. Η στήλη να υποθέσει ότι ο πόλεμος των κατασκευαστών αγριεύει;