Black Box: Τι συμβαίνει μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών;

- Σε μια ιδιαίτερη φάση φαίνεται να έχουν μπει οι σχέσεις κυβέρνησης-τραπεζών. Δεν θα λέγαμε ότι έχει διαμορφωθεί πολεμική ατμόσφαιρα, αλλά σίγουρα δεν τρέχουν και τα μέλια, ενώ κατά καιρούς με διάφορες αφορμές ανεβαίνει το θερμόμετρο. Η Κυβέρνηση πιέζει συστηματικά και έντονα τις τράπεζες για συγκεκριμένα ζητήματα, κυρίως σχετικά με τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Μάλιστα κάποιοι τραπεζίτες φέρεται να έχουν ενοχληθεί αρκετά από τις πιέσεις που ασκεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

- Αυτήν την εβδομάδα ξεκινά το εγγυοδοτικό πρόγραμμα με κάλυψη ως 80% των χρηματοδοτήσεων από το Δημόσιο όπου το σύνολο των δανείων υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα 7 δις. Ο υπουργός Ανάπτυξης ενόψει της έναρξης  του προγράμματος δήλωσε ότι θα παρακολουθούνται οι επιδόσεις των τραπεζών κι αν μέσα σε 30 ημέρες κάποια τράπεζα μείνει πίσω στην παροχή των δανείων τότε θα γίνει ανακατανομή πόρων. Κάτι τέτοιες δηλώσεις στις τράπεζες, που συνήθως αυτές θέτουν προθεσμίες στους άλλους, δεν προκαλούν ενθουσιασμό.

- Οι τραπεζίτες γενικότερα διακρίνουν πίσω από τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης κάποιο σχεδιασμό που τις αφορά και για τον οποίον δεν έχουν ενημέρωση ή τουλάχιστον πλήρη ενημέρωση, γεγονός που είναι λογικό να αυξάνει τη νευρικότητα. Πολύ περισσότερο όταν στο τραπέζι υπάρχουν ανοικτά σοβαρά θέματα, όπως για παράδειγμα ο SSM που τρέχει άσκηση ευπάθειας (δηλαδή, ένα εσωτερικό stress test), το αίτημα παράτασης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία που είναι σε εκκρεμότητα κλπ. Παρεμπιπτόντως να προσθέσουμε πως αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ.

- Σήμερα θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον, κι όχι μόνον επειδή συμπληρώνουν την εικόνα των αποτελεσμάτων για τις συστημικές τράπεζες. Το ενδιαφέρον έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι τράπεζες στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020, δημιούργησαν δύο διαφορετικές σχολές: Η πρώτη, που μπορούμε και να την αποκαλέσουμε σχολή Κατερίνας Στανίση, είναι στο πνεύμα «Συγνώμη κύριε, ποιος είστε; Δεν κατάλαβα να έγινε και κάτι σοβαρό. Ποιες προβλέψεις;». Η δεύτερη σχολή απλώς δεν σφυρίζει αδιάφορα σαν να μην συνέβη τίποτε.

- Όσον αφορά το Χρηματιστήριο μετά το ρεκόρ τζίρου στη συνεδρίαση της Παρασκευής εξαιτίας της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι ιστορικά η αγορά μετά από εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις που προκαλούν μεγάλο όγκο συναλλαγών, μπαίνει για ένα χρονικό διάστημα σε φάση συσσώρευσης, μέχρι να ενσωματωθούν οι αλλαγές που επήλθαν στα χαρτοφυλάκια.

- Τα ευχάριστα νέα: Πυρετός διεργασιών στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα σχετικά κείμενα είναι υπό επεξεργασία στις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο στόχος είναι να πάρουν την έγκριση των Πρωθυπουργών μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

- Και τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού, με ονόματα και ημερομηνίες: Το Απόλλων Ρalace στο Καβούρι του ομίλου Διβάνη ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του. Έπεται στις 12 Ιουνίου  ο Αστέρας/Four Seasons στη Βουλιαγμένη. Εντός Ιουνίου, μετά το άνοιγμα του Αστέρα ακολουθεί ο όμιλος Μαντωνανάκη ενώ την 1η Ιουλίου ανοίγουν στην Αθήνα, οι μονάδες Μεγάλη Βρετανία, Hilton και Intercontinental.