Βlack Box: Tι αποκάλυψε στο… Internet μια έρευνα του Μινώταυρου για τις σχέσεις των Ολλανδών της Ελλάκτωρ με την Atlas

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο δημόσια έγγραφα των βελγικών αρχών βρήκαμε πως οι επικεφαλής των δύο ομίλων Atlas και Reggeborgh, συνδιαχειρίζονται την εταιρεία μέλος του ομίλου Atlas… AtlasInvest Upstream. Φανταζόμαστε ότι η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει γνώση των εν λόγω εγγράφων. Και εφόσον επαληθευτούμε, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς με ποιους ισχυρισμούς θα προσέλθουν ενώπιόν της η Atlas και η Reggeborgh. Για τους…άπιστους παραθέτουμε τις υπογραφές των επικεφαλής της Reggeborgh κ.Holterman και της Atlas κ. van Poecke.

Eιδικότερα, στην AtlasInvest Upstream συμμετέχουν με ποσοστά 70% η Atlas και 30% η Reggeborgh. Τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας αναφέρουν πως συνδιαχειριστές είναι ο επικεφαλής της Atlas, Marcel Quirinus van Poecke και ο επικεφαλής της Reggeborgh Hendrikus Marinus Holterman.

Η σχέση των δύο ξεκίνησε το 2019, όπου τοποθετήθηκαν συνδιαχειριστές στην AtlasInvest Upstream με θητεία αορίστου διάρκειας. Υπενθυμίζεται πως στις 24 Ιουνίου 2021, η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε ότι η Atlas NV απέκτησε ποσοστό 9,798%. Την επόμενη μέρα, στις 25 Ιουνίου 2021, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα,  πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση μετόχων της AtlasInvest Upstream στην οποία οι δύο συνδιαχειριστές, δηλαδή οι επικεφαλής της Reggeborgh, κ. Holterman και της Atlas κ. van Poecke, υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις.  

---

Υπενθυμίζεται πως όπως είχε γράψει το Black Box τον περασμένο Ιούνιο, ο Ολλανδός δισεκατομμυριούχος Dick Wessels της Reggeborgh , πριν φύγει από τη ζωή το 2017 και «παραδώσει» της αυτοκρατορία του στον γαμπρό του Henry Holterman που σήμερα είναι το μεγάλο αφεντικό της Reggeborgh, έχει συνεργαστεί με τον συντοπίτη του ιδιοκτήτη της Atlas Invest, Marcel van Poecke.

Μια από τις πιο γνωστές συνεργασίες μεταξύ του Dick Wessels, η εταιρεία του οποίου ελέγχει σήμερα υψηλό ποσοστό στην Ελλάκτωρ, και του Marcel van Poecke που αποφάσισε και αυτός να επενδύσει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, ήταν η πώληση, το 2015, της πετρελαϊκής εταιρείας Argos προς 414 εκατ. δολάρια στη Varo Energy, με την οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε.

Στην Argos το 50% των μετοχών ανήκε στην Atlas Invest του van Poecke και το υπόλοιπο 50% στην Reggeborgh του Dick Wessels.

---

Ο κόσμος των επενδύσεων άλλαξε το 2021, εισάγοντας μια νέα πραγματικότητα. Η οποία μπορεί να προσέφερε (και να συνεχίζει...) υπεραποδόσεις, αλλά ενέχει σημαντικούς κινδύνους, καθώς αρκετοί βλέπουν μια νέα…φούσκα.

Το 2021 όλοι έμοιαζαν να θέλουν να μπουν στον κόσμο των αγορών, από εφήβους που επένδυαν το χαρτζιλίκι τους, από τους νεότερους που είχαν χάσει την ευκαιρία της εποχής dot com, αλλά ακόμα και συντηρητικοί επενδυτές που αποφάσισαν να μη χάσουν την άνοδο του $BTC.  Όλοι ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν άλλη ...φούσκα να τους περάσει χωρίς να διεκδικήσουν ένα κομμάτι από αυτή.

Οι αγορές το 2021 κινήθηκαν με ένα και μόνο γνώμονα: Το φόβο να μην χάσουν την ευκαιρία. Ωστόσο, υπάρχει ένα άλλο συναίσθημα που οδήγησε τις αγορές στο... σήμερα, που δεν είναι άλλο από την γοητεία του καινούργιου, δηλαδή των φανταχτερών NFTs που υποστηρίχτηκε θερμά από τον κόσμο των τεχνών, στον συναρπαστικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά και τη δύναμη των μικρών που ενώνουν τις δυνάμεις τους και ρευστοποιούν την Wall Street.

Τόσο ο δείκτης SP 500, αλλά και οι γνωστοί ως degenerates επενδυτές που ενημερώνονται μέσω κοινωνικών ομάδων όπως το Wall Street Bets ξεπέρασαν τις επιδόσεις των hedge funds. Πολλά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αναφέρουν πως το 2021 ήταν μια ειδική χρονιά που η Υπόθεση της Αποτελεσματικής Αγοράς δεν επιβεβαιώθηκε. Η ΥΑΑ θεωρεί αποτελεσματική αγορά κεφαλαίων αυτή στην οποία οι τιμές των μετοχών απεικονίζουν πλήρως όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Προφανώς σε μια αγορά όπου η κατεύθυνσή της κινείται με γνώμονα τα πιο δημοφιλή memes, η νέα πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η στήλη πάντως έχει εκφράσει πολλές φορές τις επιφυλάξεις της για τη νέα αυτή πραγματικότητα στις αγορές, καθώς εικάζουμε πως η φούσκα θα σκάσει και μάλιστα παταγωδώς. Το πότε; Ουδείς γνωρίζει.

---

Μετά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το 2022 έχουμε τις κρυφές μας επιθυμίες. Μπορεί να το έχουμε πάρει απόφαση πως είμαστε ένα ιδιαίτερο είδος χρηματιστηρίου και να μην έχουμε πολλές απαιτήσεις, αλλά μερικές φορές ξεφεύγουμε και ονειροπολούμε. Θα ήταν πολύ ωραία να αρχίσουμε να βλέπουμε νέες εισαγωγές εταιρειών. Σε όλο τον κόσμο έχουμε ρεκόρ νέων εισαγωγών και εμείς εξακολουθούμε να υστερούμε... Ναι, η κύρια αγορά μας εμπλουτίστηκε με εξαιρετικές εταιρείες που έκαναν το άλμα από την εναλλακτική αγορά, και είχαμε και μία απ’ ευθείας εισαγωγή χωρίς δημόσια εγγραφή, αλλά πως να το κάνουμε, μία επιτυχημένη εισαγωγή μέσω δημόσιας εγγραφής έχει τη δική της γοητεία. Εκτός απροόπτου πάντως η ευχή μας θα γίνει πραγματικότητα, τουλάχιστον με εταιρείες ΑΕΕΑΠ, με την Trade Estates του ομίλου Φουρλή και την Noval Properties του ομίλου Viohalco να θεωρούνται από την αγορά ως σχεδόν σίγουρες. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτές, χρειάζεται και να δούμε εισαγωγές εταιρειών και από άλλους κλάδους της οικονομίας.

---

Το ποιος θα πείσει δυνατές επιτυχημένες επιχειρήσεις πως είναι προς το συμφέρον τους η εισαγωγή τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι βέβαια μία άλλη υπόθεση. Ίσως να τα καταφέρει ο αναμενόμενος «Μεσσίας» που θα έχει την μορφή του νέου (ή της νέας) CEO της ΕΧΑΕ. Και αφού μιλάμε για όνειρα, μερικές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων θα ήταν ό,τι έπρεπε για να επανέλθει η ζωντάνια στο, σχεδόν ληθαργικό τώρα τελευταία, χρηματιστήριό μας.

---

Και μιας και πιάσαμε το Χρηματιστήριο, δέκα μετοχές ξεχωρίζει η Solidus για το 2022. Πρόκειται για τις μετοχές του ΟΠΑΠ, της MOH , της ΕΥΔΑΠ, του ΑΔΜΗΕ, της ΟΛΘ, της Μυτιληναίος, της Τέρνα Ενεργειακή, της ΚΟΥΕΣ, της Πλαίσιο και της Ιντρακατ. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το 2022 είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να δημιουργήσει συνθήκες σταθερής ανοδικής πορείας στην οικονομία με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης.

---

Με το δεξί πάντως μπήκε ο χρηματιστηριακός χρόνος για τις τραπεζικές μετοχές. Η ταλαιπωρημένη Αττικής φαίνεται να πάτησε καλά μετά και την έξοδό της από τους δείκτες, και επιχείρησε μια πρώτη ανοδική αντίδραση, αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι έως και τα 0,30 λεπτά έχει αρκετούς εγκλωβισμένους, κυρίως από τη διαδικασία της ΑΜΚ, αφενός τους «νέους» μετόχους, αφετέρου εκείνους που αγόραζαν στο ταμπλό για να πάρουν τα ...πολυπόθητα δικαιώματα.

Σε σταθερές αξίες  έχουν αποδειχθεί οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, με απαράμιλλη συμπεριφορά τόσο στο πάνω, υπεραποδίδοντας, όσο και στο κάτω τους, με ανθεκτικότητα που θα ζήλευαν τα blue chip μας.

Και μιλώντας για αυτά, οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και φέτος, καθεμία για δικούς της λόγους. Η τριάδα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι άξονας αναφοράς κάθε ελληνικού χαρτοφυλακίου.

Ειδική μνεία για τα δύο σχήματα mezz. Όποιος τα πίστεψε, ήδη χαμογελάει, ειδικά για το Cairomezz της Eurobank, που είτε από την τιμή εισόδου (δώρο από τη μάνα στα 0,10), είτε και από τα χαμηλά την πρώτη ημέρα ξεπουλήματος (κάτω από 0,04), χαρίζει αισθητές αποδόσεις. H Phoenix Vega, ήδη βρίσκεται σχεδόν 30% πάνω από τη δική της τιμή γέννησης, με διψήφια ποσοστά από τη δική της χαμηλή τιμή ξεπουλήματος.

---

Ενώ αναμένεται η απάντηση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής DG Comp για την έγκριση της εξαγοράς από τη CVC της Εθνικής Ασφαλιστικής, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι η έγκριση αναμένεται να δοθεί και απλώς το «έγγραφο» είναι στο δρόμο. Η εξαγορά αυτή στην αρχή του 2021 πυροδότησε τις διεργασίες στον κλάδο ο οποίος έκλεισε το 2021, όχι μόνον με τρεις μεγάλες εξαγορές συνολικά, αλλά και με προσδοκίες για επέκταση, αύξηση εσόδων και κερδών από τις υποχρεωτικές ασφαλίσεις π.χ. στα ακίνητα και όχι μόνον. Και η πιθανότητα νέων deals το 2022 είναι αυξημένη, καθώς οι ισορροπίες στο ρετιρέ του κλάδου έχουν αλλάξει.

Εντός του 2021 στον κλάδο έγιναν τρία μεγάλα deals, σε εταιρίες μεταξύ των πέντε- έξι ισχυρότερων και με τη μεγαλύτερη παραγωγή ασφαλίστρων τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Η CVC εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική, (90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της) για ποσό ισοδύναμο με 505 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών του τιμήματος, αλλά ποσόν μέχρι και 120 εκατ. από αυτά συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Η συμφωνία πώλησης προϊόντων είναι 15ετής.

Το επόμενο deal της εξαγοράς της MetLife δεν διεκδικεί απλά την πρώτη θέση στην παραγωγή ασφαλίστρων από την Εθνική, αλλά δημιουργεί και ένα μεγαθήριο στον κλάδο των ασφαλειών ζωής και υγείας. Το νόημα εδώ είναι δηλαδή ότι δύο εταιρίες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία και τη στόχευση των ασφαλειών ζωής, είναι μαζί.

Η ολλανδική NN με σημαντική παρουσία και μερίδιο και στην Ελλάδα και ειδικά στον κλάδο ζωής που έχει μερίδιο πάνω από 40% εξαγοράζει τη MetLife που έχει μερίδιο άνω του 7% στις ασφάλειες ζωής. Και οι δύο μαζί πλησιάζουν ήδη αν δεν ξεπερνούν κιόλας το 50% στον συγκεκριμένο κλάδο ο οποίος είναι ο πλέον προσοδοφόρος στην αγορά. Η εξαγορά της NN για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife σε Ελλάδα και Πολωνία στοίχησε 584 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά επίσης, έχει εγκριθεί από την DG Comp.

Tέλος η εξαγορά της AXA από τη Generali είναι επίσης πολύ σημαντική για τη χώρα μας γιατί κι εδώ έχουμε δύο εταιρίες της πρώτης εξάδας σε συνολική παραγωγή ασφαλίστρων. Η εξαγορά στοίχισε 165 εκατ. ευρώ στους Ιταλούς της Generali.

Μια και πιάσαμε τα ψηλά στην κατάταξη, να πάμε χαμηλά, όπου η βουλγαρική Euroins έχει βλέψεις να βελτιώσει τα μερίδιά της ελληνική αγορά και διαθέτει ένα μικρό μέρος έστω, από τα κεφάλαια 42 εκατ. ευρώ που έβαλε η μητρική της και η EBRD για ανάπτυξη και στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες, όπως Πολωνία, Γεωργία, Ρουμανία, Σκόπια και Ουκρανία).

---

Αγνώριστο θα γίνει το κτίριο του ΕΦΚΑ στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου στα Ιλίσια, καθώς ο οργανισμός «τρέχει» διαγωνισμό για την υλοποίηση εργασιών ανακαίνισης ώστε το ακίνητο να στεγάσει τη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής το e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για έργο 1,1 εκατ. ευρώ με στόχο να γίνουν οι απαιτούμενες διαρρυθμίσεις και το κτίριο εμβαδού 6 χιλ. τ.μ. να ανακαινιστεί ριζικά. Η αλήθεια είναι ότι το κτίριο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή τοποθεσία (κοντά σε σταθμούς του μετρό κτλ) για να παραμένει ανεκμετάλλευτο.