ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Black Box: Θα γίνει του Μινώταυρου,  αστακομακαρονάδες και μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας

Ένα πρωί εμφανίστηκε ένας ιπτάμενος Ολλανδός, αποφάσισε να τοποθετήσει 150 εκατομμύρια (όχι περισσότερα) σε μία μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έγινε του … Λαζάρου. Ανέβηκαν οι χρηματιστηριακές αξίες, βγήκαν λεφτά από τα σεντούκια για μεγάλες (λέμε τώρα) επιχειρηματικές μάχες, έγιναν συμμαχίες, κινητοποιήθηκαν δυνάμεις, έπεσε χρήμα στην αγορά. Με 150 εκατομμύρια. Με ψίχουλα. Με χρήματα που ένα σοβαρό επενδυτικό σπίτι του εξωτερικού τα αντιμετωπίζει ως «τίποτα». Με το τίποτα δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η ένδοξη αυτή χώρα, η Ελλάδα, διαθέτει και κατασκευές. Και θέλετε να μου πείτε ότι θα περάσουν από αυτή την χώρα επενδύσεις ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ με το ταμείο Σκυλακάκη σε έξι χρόνια και δεν θα το πάρουμε χαμπάρι; Ο Μινώταυρος σας υπογράφει ότι τέτοιο έργο δεν έχει ξαναπαίξει στην αγορά. Πάρτι θα γίνει! Ρίο Ντε Τζανέιρο θα θυμίζει κάθε βράδυ η Αθήνα. Θα τρώμε, σύντροφοι, αστακομακαρονάδα για πρωϊνό και θα κάνουμε μπάνιο στη συνέχεια σε μπανιέρες γεμάτες με γάλα γαϊδούρας.

---

Ο φίλος μου ο Θόδωρος μου τα χάλασε λίγο. Ο Μινώταυρος, γνωστός για την αναλγησία του είναι με το παρασιτικό κεφάλαιο, με τις τράπεζες, τους επενδυτές και το Μονακό. Κι αυτό το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί αυτή την κατηγορία! Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα χρειάζεται να βάλουν σε έναν μεγάλο βαθμό δικά τους λεφτά και όχι όπως συνέβαινε στο παρελθόν να παίζουν μόνο με την κρατική χρηματοδότηση. Από τα 55 δισεκατομμύρια, μόλις τα 18 είναι «δώρο». Έστω κι έτσι, οι άνθρωποι των αγορών θα δούμε πρωτόγνωρα πράγματα. Μην ξεχνάτε πόσο έδαφος χάσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Που αφήσαμε τις ξένες αγορές τότε και που αυτές βρίσκονται σήμερα.

---

Ναι, το ένα σας φαίνεται ακριβό, το άλλο ότι έχει τρέξει κλπ. Αλλά έτσι συμβαίνει συνήθως. Ή καλύτερα έτσι συμβαίνει πάντα! Οι αγορές ανεβαίνουν το τείχος του φόβου!

---

Να επιστρέψουμε στον Ολλανδό. Έβαλε 150, πήρε 350, έβαλε στην Ελλάκτωρ καμιά 50 και αν γίνει η αύξηση κεφαλαίου θα βάλει άλλα 100. Αν όλα πάνε καλά, θα έχει αποκτήσει δωρεάν τις μετοχές της Ελλάκτωρ και θα έχει βάλει και στην  τσέπη καμία 50ριά μύρια. Δεν του το είχα του Νίκου! Κακώς επέλεξε την οδό της δικηγορίας. Χρηματιστηριακή εταιρεία έπρεπε να ανοίξει ο άνθρωπος. Μιλάμε για αυθεντικό ταλέντο.

---

Μήνυση κατά του Σάκη; Αυτός διαχειριζότανε τα μεγάλα έργα του εξωτερικού την εποχή που δημιουργήθηκαν οι μεγάλες ζημιές;

---

Θα έχει να διηγείται και στα δισέγγονά του ο Χάρης Θεοχάρης. Άξιζε η ενοσχόλησή του με  την πολιτική μόνο και μόνο διότι για χάρη του παρέλασαν από μπροστά τους 22 Φαραώ της Αιγύπτου. 

---

Πόσα Πανεπιστήμια, πόσοι επιστήμονες και πόσες εταιρείες δε βρήκαν στον κορονοϊό μία μεγάλη ευκαιρία για «δουλειές»;

---

Με στόχο την πρωτοκαθεδρία στον κλάδο των γαλακτοκομικών κινείται η Vivartia υπό τη νέα ιδιοκτησία, στόχος που περνά από τη Δωδώνη και ενδιάμεσο σταθμό την Κολιός.

Όπως πληροφορείται η στήλη συζητήσεις υπάρχουν και μάλιστα σε καλό κλίμα ωστόσο ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι μακρύς και η αρχιτεκτονική του όλου εγχειρήματος είναι ακόμη υπό σχεδίαση. Οι εξελίξεις θα υπάρξουν εφόσον ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, ενώ το ποσοστό, αν και ακόμη δεν υφίσταται τελική συμφωνία, μάλλον θα είναι πλειοψηφικό.

Καταλύτης στην πορεία των διαπραγματεύσεωνμ και ειδικότερα στη γρήγορη εξέλιξη είναι η  ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου στη Vivartia από τον  Θανάση Παπανικολάου της MIG, ο οποίος αποτελεί έμπειρο στέλεχος του Ομίλου Vivartia , και είναι πολύ καλός γνώστης των δεδομένων της εταιρείας αλλά και των δυνατοτήτων επέκτασης τόσο στο τομέα των γαλακτοκομικών όσο και στους υπόλοιπους κλάδους.

Η μακρόχρονη πορεία του στην εστίαση και στον όμιλο του έχει προσδώσει σημαντική τεχνογνωσία και μάλλον το σημαντικότερο εχέγγυο για τηn επιστροφή της Vivartia στην πρώτη θέση των γαλακτοκομικών. 

---

Στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης η διοίκηση του ΟΠΑΠ επανέλαβε την πρόθεση της να διαθέσει το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών ως μέρισμα για τη φετινή χρήση. Ήδη ανακοινώθηκε μέρισμα 0,45 ευρώ και σε αυτό δεν αποκλείεται να προστεθούν επιπλέον 20-25 λεπτά. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2021 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 20 εκατ. ευρώ χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι επιπλέον δαπάνες που προκύπτουν από τις αιρέσεις της εξαγοράς της Stoiximan (earn-out scheme). Σε ότι αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων ο ΟΠΑΠ αναμένει το άνοιγμα των πρακτορείων από τις 12 Απριλίου ενώ στην Κύπρο τα καταστήματα έχουν ανοίξει χωρίς περιορισμό από τον Φεβρουάριο. Κάθε μήνας που περνάει με κλειστά τα καταστήματα του ΟΠΑΠ η επίπτωση στα μικτά κέρδη (GGR) είναι μεταξύ 130 – 140 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 45- 50 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. Σε άλλα αξιοσημείωτα, \ ο ΟΠΑΠ το 2020 πήρε την ανώτατη διάκριση για εταιρία παιγνίων σε επίπεδο αξιολόγησης ESG στους δείκτες του MSCI ανεβαίνοντας στο «ΑΑ» από «Α» το 2019.

---

Περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ήταν το έσοδο της ΕΧΑΕ από το Χρηματιστήριο ενέργειας. Θετική επίδραση κατά 700 χιλ. ευρώ είχαμε και από την ανατίμηση του ακινήτου ενώ άλλα 1,7 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στην καθαρή θέση από την ίδια προσαρμογή.

---

Αναμενόμενη η αδυναμία στα μεγέθη των Επιχειρήσεων Αττικής. Η μείωση στα λειτουργικά κέρδη είναι της τάξεως του 48% ενώ τα μεγέθη επιβαρύνθηκαν κατά 24,6 εκατ. ευρώ από πράξεις αντιστάθμισης καυσίμων. Στην MIG μετά την πώληση των Singular και Vivartia έρχεται η σειρά των Επιχειρήσεων Αττικής. Η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 378,3 εκατ. ευρώ (1,75 ευρώ/μετοχή) και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

---

Το ταμείο της Alpha Αστικά Ακίνητα είναι 79,9 εκατ. ευρώ με μηδενικό δανεισμό στο τέλος του 2020 και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε την Πέμπτη στα 93,8 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η εταιρεία εμφάνισε κέρδη μετά από φόρους 3,35 εκατ. ευρώ. Αν η εταιρία τοποθετήσει τα διαθέσιμα της φέτος στο ομόλογο της ΔΕΗ θα διπλασιάσει σχεδόν τα καθαρά της κέρδη. Πέρυσι οι πιστωτικοί τόκοι διαμορφώθηκαν σε 213 χιλ. ευρώ. Η καθαρή θέση βρίσκεται στα 137 εκατ. ευρώ και η ελεύθερη διασπορά της εταιρίας είναι 8,5% τουτέστιν 1.190.000 μετοχές.

---

Η στήλη σας είχε έγκαιρα ενημερώσει πως η νέα Folli Follie θα αναπτυχθεί φέτος με νέα καταστήματα.  Όπερ και εγένετο καθώς ήδη λειτουργεί το Factory Outlet στο Παλαιό Φάληρο, ενώ όπως πληροφορούμαστε αυτό το μήνα ή το αργότερο έως τις αρχές Μαίου προγραμματίζεται η λειτουργία του Factory στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα νέο concept καταστημάτων μικρότερης έκτασης, ενώ για φέτος σχεδιάζεται ένα ακόμη άνοιγμα τέτοιου καταστήματος εκτός του Αμαρουσίου. Επίσης στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας εντάσσεται η ενίσχυση του online store , ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες συνεργασίες μέσω της ένταξης στο portfolio της εταιρείας νέων brands.

---

H mega επένδυση της Reds ύψους 200 εκατ.ευρώ, το γνωστό Cambas Project στην Κάντζα προχωρά. Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η στήλη, η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για να βρει χρηματοδότηση, ενώ ακολουθεί η ανάλογη οικοδομική άδεια. Την προηγούμενη βδομάδα εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα το πολεοδομικό σχέδιο, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει η επένδυση να περιλαμβάνει από γραφεία, ψυχαγωγία, χώρους υποδομής σε μια συνολική έκταση πάνω από 50 χιλ. τ.μ.

---

Μαθαίνουμε πως η αλυσίδα καφεστίασης Mikel …βγαίνει εκτός Ελλάδας. Η εταιρεία σκέφτεται να επεκταθεί στη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να αποτελεί πυρήνα του ενδιαφέροντος της. Το στοίχημα για την εταιρεία έχει κερδηθεί στην Αίγυπτο, στο Ομάν και στο Κουβέιτ που διατηρεί παρουσία με τις πωλήσεις να βαίνουν συνέχεια αυξανόμενες. Η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται επίσης να ενισχυθεί περισσότερο.