Black Box: Θα δούμε deals να ολοκληρώνονται;

-H πώληση της Forthnet έκλεισε στην ουσία της και απομένουν τα τυπικά (Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ) για να προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών. Το deal Εθνικής Τράπεζας - ΒΑΙΝ είναι τελειωμένο και συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ETE.

-Αυτό που έχουμε μπροστά μας τώρα είναι η πώληση των δανείων της ΜΙG. Πέρυσι το Φθινόπωρο, όταν η Πειραιώς για να διασώσει στην αξία των εγγυήσεων που κατείχε, προχώρησε σε νέο δανεισμό στη MIG για να πληρωθεί η Fortress, ο SSM είχε παρέμβει θέτοντας ασφυκτικές προθεσμίες  για το νέο δανεισμό και συγκεκριμένα έβαλε όριο  τις 30 Ιουνίου 2020.

-Η Πειραιώς ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του επόπτη και έτρεξε τον σχετικό διαγωνισμό για την πώληση των δανείων της ΜΙG που έφερε στο προσκήνιο τον ιρλανδικό όμιλο Comer. Ακριβώς λόγω της χρονικής πίεσης, στην Τράπεζα Πειραιώς παλεύουν τώρα ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες κι αν είναι δυνατόν ως το τέλος της εβδομάδας, να «μεταφράσουν» το ενδιαφέρον της Comer σε δεσμευτική πρόταση.

-Αν αυτό καταστεί δυνατόν, τότε ως το τέλος του μήνα θα έχουμε σε εξέλιξη και μάλιστα σε τελικό στάδιο διαδικασία πώλησης των δανείων της MIG, γεγονός το οποίο δημιουργεί άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τον SSM. Ταυτοχρόνως για την Πειραιώς η πώληση των δανείων συνιστά  σημαντικό βήμα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων της και μείωσης του κινδύνου.

-Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Citi με ημερομηνία της 1ης Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα δημοσίευσε προτάσεις τροποποιήσεων της νομοθεσίας για τις τράπεζες, ώστε να διακοπούν διανομές μερισμάτων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο 2021 (τροπολογία 20) και επίσης να διακοπούν κάθε είδους διανομές όπως  και bonus για το προσωπικό μέχρι τον Οκτώβριο 2021, για όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  ωφελούνται από τα μέτρα ανακούφισης και διατήρησης κεφαλαίου   (τροποποίηση 60). Στόχος των τροπολογιών  είναι να ενισχυθεί η αντοχή του κλάδου και η δυναμική χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

-Κατά τη Citi η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία σε σχέση με τις παραπάνω τροπολογίες είναι η 9η Ιουνίου, όπου συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και η 18η Ιουνίου που αναμένεται να ψηφιστούν οι τροπολογίες.

-Το ίδιο ακριβώς θέμα θίγει και στο δικό της ενημερωτικό σημείωμα η JPMorgan Cazenove, η οποία επισημαίνει ότι «οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζουν την προσεκτική μας άποψη για τα μελλοντικά μερίσματα». Οι αναλυτές γράφουν ότι η τροπολογία που αφορά όσες τράπεζες ωφελήθηκαν από τα μέτρα, «απαγορεύει κάθε είδους διανομή στους μετόχους (μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, ΑΤ1 κουπόνια) και bonus».

-Σαφώς πρόκειται για τροπολογίες και το περιεχόμενο τους μπορεί να μεταβληθεί, αλλά αυτό είναι το πνεύμα των υπό συζήτηση διατάξεων. Πάντως στην Πειραιώς, ο Χ. Μεγάλου μιλώντας στους αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, είπε ότι τα Cocos είναι διμερής συμφωνία και θα πληρωθούν με μετρητά.