7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Τέλος χρόνου για την Τράπεζα Αττικής…

Η πρώτη κλεψύδρα για τον χρόνο εξυγίανσης της Attica Bank άδειασε και από αύριο αρχίσει να ξαναγεμίζει. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η προθεσμία εντός της οποίας υφιστάμενοι μέτοχοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς των warrants τα οποία εκδόθηκαν από την τράπεζα υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθεί η ζημιά των 306 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων προβλέψεων του 2020. Η στήλη πληροφορείται ότι τα δικαιώματα μετατροπής σε μετοχές θα μείνουν τελικά στο δημόσιο και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το ΤΧΣ μπαίνει στην τράπεζα, βάζει λεφτά (οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν εκτιμηθεί σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ) και ξεκινά την «βαριά δουλειά» που πρέπει να γίνει ώστε η μόνη μη συστημική τράπεζα της χώρας να επιστρέψει «άμωμη» κάποια στιγμή στο μέλλον, πίσω στον ιδιωτικό τομέα. Πηγές που είναι σε θέση να εκτιμήσουν τις εξελίξεις, θεωρούν απίθανο σε αυτή τη φάση να βρεθεί ιδιώτης ή ιδιώτες επενδυτές να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας. Οπότε η λύση του ΤΧΣ μοιάζει να είναι μονόδρομος, εκτός και εάν προκύψει καμιά μεγάλη έκπληξη, από αυτές που ούτε να φανταστείς δεν μπορείς. Από εκεί και μετά, όπως, είπαμε, η κλεψύδρα θα ξαναρχίσει να μετράει ανάποδα γιατί στόχος στο τέλος δεν είναι να μείνει αμανάτι στο ΤΧΣ η Attica Bank, αλλά αφού εξυγιανθεί, να πουληθεί σε ιδιώτες. Ενδιαφέρον υπάρχει. Χρόνος επίσης…άπλετος καθώς η επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 12 με 18 μήνες και βλέπουμε.

---

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια που θα πρέπει να έχουν κατά νου καταναλωτές και επενδυτές σε αυτή την περίοδο των ανατιμήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι όποια εταιρεία στην αγορά δεν είναι «καθετοποιημένη» και διαφοροποιημένη στην παραγωγή και την πώληση ηλεκτρισμού, δύσκολα θα καταφέρει να επιβιώσει στη διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας. Η καθετοποίηση, εξισορροπεί το επιχειρηματικό και επενδυτικό ρίσκο σε περιόδους τόσο έντονης μεταβλητότητας και διευκολύνει τις εταιρείες να χαράξουν εμπορική πολιτική διασφαλίζοντας τόσο τις οικονομικές τους επιδόσεις όσο και τους καταναλωτές, διότι η οποία δυσμενής εξέλιξη π.χ στην παραγωγή, δημιουργεί ευκαιρίες σε κάποιον άλλο τομέα όπως στην προμήθεια και το αντίστροφο. Αν μετρήσετε τους ιδιώτες παραγωγούς – προμηθευτές και τους εμπόρους της αγοράς, θα δείτε γιατί πολύ γρήγορα αυτή η κρίση μπορεί να φέρει το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Πολύ πιο γρήγορα από όταν είχαμε την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και τη συγκέντρωση του κλάδου.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε όλες τις μεγάλες εταιρείες προμήθειας και παραγωγής που σε επίπεδο λιανικής ελέγχουν περίπου το 25% της αγοράς (επιπλέον 10% έχουν οι μικρότεροι παίκτες), να προσπαθούν να ανταγωνιστούν στα ίσα τη ΔΕΗ, αξιοποιώντας αυτή τη διαφοροποίηση για να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των αυξήσεων των διεθνών τιμών και να μην το περάσουν στον καταναλωτή.

---

Η μετοχή της ΔΕΗ έσπασε πάντως τα ταμεία χθες στο Χρηματιστήριο με τζίρο που ξεπέρασε τα 10,882 εκατ. ευρώ ακολουθούμενη από ΟΤΕ, Μυτιληναίο και Πειραιώς που διακίνησαν περί τα 6 κατ. ευρώ. Η ΔΕΗ μπορεί να μην έκλεισε στα απόλυτα υψηλά ημέρας, αλλά τα 10,5 ευρώ αποτελούν νέο υψηλό και ανοίγουν δρόμο για υψηλότερες αποτιμήσεις στο μέλλον.

---

Μετά τη ΔΕΗ και τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε στις αποτιμήσεις της βαριάς βιομηχανίας το μεγάλο deal με τους Αυστραλούς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το έξυπνο χρήμα έδειξε με τις επιλογές του χθες στο ταμπλό ότι τα βαριά χαρτιά της βιομηχανίας δεν θα αργήσουν να αποκτήσουν και πάλι στο μέλλον θέση μηχανοδηγού στη χρηματιστηριακή άνοδο. Υπάρχουν φυσικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις γι’ αυτό (κόστος πρώτων υλών, ενέργεια κλπ) αλλά οι λίγες βιομηχανίες που έχουμε είναι και καλές και υποτιμημένες.

--

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί στο ταμπλό για την Alpha Bank η οποία παρά τις μεγάλες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσες των τελευταίων ημερών, συντηρεί αλώβητη τη ανοδική της τάση κλείνοντας σε τιμές πάνω από τα 1,1380 -1,1510 ευρώ.

---

Αποχωρήσεις και νέες αφίξεις στα τμήματα επενδυτικών σχέσεων των εισηγμένων εταιρειών που αναζητούν στελέχη για να αναβαθμίσουν τις επαφές με τους επενδυτές. Ο Νίκος Τολερης ξεκίνησε στην ομάδα επενδυτικών σχέσεων της Μυτιληναίος. Η Ιωάννα Καραθανάση μετά από 13 χρόνια αποχωρεί από την θέση υπευθύνου επενδυτικών σχέσεων στα Πλαστικά Θράκης. Ο Γιώργος Δούκας τον Αύγουστο αποχώρησε από το τμήμα στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς.

---

Συνεχίζει να καταγράφει αυξημένες πωλήσεις η Τζιρακιάν, καθώς όπως πληροφορείται η στήλη σημειώνεται σημαντική αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα χάλυβα. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η ανοδική αυτή τάση θα επιταχυνθεί από τα κατασκευαστικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η εισηγμένη θα συνεχίσει να προχωρά σε νέες συμφωνίες για παραγγελίες, ενώ ευνοήθηκε από την υλοποίηση επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και τις επενδύσεις που έχει κάνεις ακίνητά της, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τα περιθώρια κέρδους.

---

Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η Profile Software στο σύνολο της χρήσης όπως εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης. Στόχος της διοίκησης Στασινόπουλου είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η συνέχιση ανάπτυξης της εισηγμένης σε νέες αγορές. Ο όμιλος ενισχύει συστηματικά την παρουσία του και τις δραστηριότητές του στις αγορές του εξωτερικού, με σκοπό την πλέον ολοκληρωμένη κάλυψη και εξυπηρέτηση των αναγκών του τραπεζικού και επενδυτικού τομέα. Όπως αναφέρουν μάλιστα πηγές της εταιρείας, μην εκπλαγούμε αν ακούσουμε για κάποια νέα εξαγορά εταιρείας σε αγορά που-δεν-δραστηριοποιείται η Profile…  

Προτεραιότητα της διοίκησης είναι η περαιτέρω βελτίωση της θέσης του στις αγορές της Αγγλίας, Γαλλίας, Κύπρου, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σκανδιναβίας καθώς και η διείσδυση σε νέες αγορές. Η εισηγμένη, ήδη βρίσκεται σε διαδικασία περιορισμού των δαπανών, ο οποίος ήδη υλοποιείται μέσω της αναδιοργάνωσης των εταιρικών λειτουργιών και των επιμέρους διευθύνσεων, με σκοπό την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των σχετικών δυνατοτήτων που παρέχονται σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της πληροφορικής. Στο πρώτο εξάμηνο η εισηγμένη κατέγραψε διπλασιασμό της κερδοφορίας της και αύξηση των πωλήσεων 17% στα 8,04 εκατ. ευρώ.

---

Αύξηση πωλήσεων 26% καταγράφει έως σήμερα η Alfa Pastry, με την ελληνική εταιρεία να ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στην αγορά των ΗΠΑ, μέσω της θυγατρικής Alpha Holdings US. H εταιρεία που μέχρι σήμερα έκανε εξαγωγές, δρομολογεί τις επόμενες κινήσεις της για να ολοκληρωθεί το … «μπάσιμο» στην Αμερική. Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, σε διαδικασία υλοποίησης είναι η αναβάθμιση σε μηχανολογικό εξοπλισμό και των γραμμών παραγωγής, όπως επίσης και η προσθήκη νέων σιλό αλεύρων μεγάλης χωρητικότητας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.