Black Box: Τα πελατάκια της Goldman και οι υποσχέσεις του Σωκράτη

- Λέμε και καμία... περνάει η ώρα. Αφού ο S&P αντέδρασε από τα χαμηλά του Μαρτίου με άνοδο 36%, η Goldman Sachs υποχρεώθηκε να αλλάξει τις εκτιμήσεις ότι ο S&P θα υποχωρήσει 20% και τώρα βλέπει τον βασικό αμερικανικό δείκτη μεταξύ 2.740 και 3.200 μονάδων. Βαρύ το όνομα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, όλοι κάνουμε λάθη θα πείτε, αλλά η αξιοπιστία της Goldman Sachs κρίθηκε στην κρίση του 2008 όταν άφησε τα πελατάκια να βαδίζουν στον γκρεμό και η ίδια στοιχημάτιζε εναντίον τους.   

- Και επειδή ο λόγος είναι για τις ανοησίες που λέγονται στην αγορά, να μας συγχωρεί ο Πρόεδρος Σωκράτης αλλά τα όσα είπε στην γενική συνέλευση, ότι δηλαδή οι συζητήσεις με τους ομολογιούχους για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της INTRALOT μπορεί να καταλήξουν μέσα στο καλοκαίρι σε ένα θετικό για όλες τις πλευρές αποτέλεσμα, απέχουν και μάλιστα πολύ από την πραγματικότητα. Προς όφελος της INTRALOT και των μετόχων της, οι συζητήσεις μπορεί να καταλήξουν. Προς όφελος των ομολογιούχων που θα κουρευτούν τα χρήματα που δάνεισαν στην INTRALOT δεν θα καταλήξουν.

- Την 1η Ιουνίου επέλεξε η Alpha Bank για να πατήσει το κουμπί και να ξεκινήσει η διαδικασία διάσπασης της τράπεζας (hive down) με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητας και η σύσταση νέας εταιρείας. Η ημερομηνία για τον ισολογισμό μετασχηματισμού είναι η 30η Ιουνίου. Το hive down είναι αναγκαίο βήμα για την υλοποίηση του project Galaxy στο οποίο η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη.

- Από το 2017 δούλευε ο όμιλος Μυτιληναίου με την GazProm και η συνεργασία μετεξελίχθηκε και εδραιώθηκε σε μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου έως το 2030 με τον εξαγωγικό βραχίονα του ρωσικού γίγαντα, την Gazprom Export. Τα νέα για τη συμφωνία που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα που ομίλου Μυτιληναίου, μετέδωσε το Reuters. Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου και το μερίδιο αγοράς που έχει στις εισαγωγές είναι 40%.

- Η Μοοdy’s, αποδεικνύει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, καθώς με έκθεση της -που βασίζεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Α. Ενρία- εκτιμά πως η ΕΚΤ είναι πιθανόν να προτείνει συγκρότηση «κακών τραπεζών», αν τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη αυξηθούν πολύ.

-Σήμερα η ΔΕΗ ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 και η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2019.

-  Με ΠΝΠ που πέρασε χθες δόθηκε ποινική και αστική ασυλία για ορισμένες πράξεις που συνδέονται με την εξυγίανση της εταιρίας στη διοίκηση της Folli Follie. Με την διάταξη η νέα διοίκηση μπορεί να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναδιάρθρωση και διάσωση εν τελεί της Folli Follie χωρίς το φόβο των νομικών απειλών που κατά καιρούς εξαπολύει η πλευρά Κουτσολιούτσου. Η απουσία της σχετικής νομικής κάλυψης είχε προκαλέσει παραιτήσεις στο ΔΣ της εταιρείας.