Black Box: Τα νέα υψηλά της ΔΕΗ και η μεγάλη μέρα για τον ΔΕΔΔΗΕ

Επί χρόνια, ελλείψει πόρων και μέσων, λόγω των προβλημάτων της μητρικής του ΔΕΗ, ο διαχειριστής του δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης (ΔΕΔΔΗΕ) επένδυε πολύ λιγότερα από όσα απαιτεί η σωστή συντήρησή του. Ο βαρύς χιονιάς με το όνομα «Μήδεια» ανέδειξε τις αδυναμίες των υποδομών, που εκτός από κακοσυντηρημένες είναι και «αρχαίες» με τεχνικό εξοπλισμό της δεκαετίας του '70 και του '80.

Αυτό ίσως είναι και ένας από τους λόγους που το επενδυτικό ενδιαφέρον για το asset που λέγεται ΔΕΔΔΗΕ και το οποίο προγραμματίζει στην πενταετία επενδύσεις 3,5 δισ ευρώ, είναι πολύ ισχυρό. Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένεται ότι θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον. Ελάχιστες εταιρείες δικτύων στην Ευρώπη προσφέρουν στους μετόχους τους τόσο μεγάλη απόδοση, κοντά στο 7% και έχουν μπροστά ένα τόσο δυνατό αναπτυξιακό «στόρυ», από το εμβληματικό project της αντικατάστασης 7,5 εκατομμυρίων παλιών μετρητών με νέους,  ύψους 800 εκατ ευρώ, μέχρι τις επενδύσεις αναβάθμισης παλαιών και δημιουργίας νέων δικτύων, σχέδια υπογειοποίησης και project οπτικών ινών.

Και μπορεί η «Μήδεια» να έφερε στην επιφάνεια τα χρόνια προβλήματα της υποδομής δικτύων, η αγορά ωστόσο ενόψει και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή που θα αγοράσει το 49% της εταιρείας με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας, στέλνει καθημερινά ψήφο εμπιστοσύνης. Η μετοχή της ΔΕΗ τόσο ενόψει ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και για την γενικότερη πορεία της, έγραψε χθες νέα υψηλά από τον Οκτώβριο του 2014. Σκαρφάλωσε στα... 9,05 ευρώ, με τη κεφαλαιοποίηση της στα 2,09 δισ ευρώ.

Είναι η ίδια εταιρεία που πριν από ενάμιση χρόνο βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και άξιζε μόλις 1,20 ευρώ. Τα ξένα funds κοιτούν εδώ και καιρό το «πετράδι» στο στέμμα της ΔΕΗ. Σίγουρα ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί χρυσή ευκαιρία για κάποια από αυτά, κρίνοντας και από το μεγάλο ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί στο market test του Δεκεμβρίου. Από την αμερικανική KKR έως το αυστραλιανό fund Macquarie και την πασίγνωστη Blackrock, τα ονόματα που έχουν ακουστεί και ακούγονται πολλά και μεγάλα. Αλλά καλό είναι να κρατήσουμε μικρό καλάθι για το αν θα είναι μόνο funds οι ενδιαφερόμενοι ή τελικά θα εμφανιστούν και διαχειριστές δικτύων. Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι επενδυτές.

---

Όλη αυτή η χιονόπτωση μπορεί να έφερε ταλαιπωρία, γκρίνια και αναστάτωση ωστόσο έχει και τα θετικά της: Οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών θα έχουν μεγαλύτερη επάρκεια νερού φέτος γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερη χρήση λιγνίτη για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου και καλύτερα περιθώρια κέρδους για την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει εν λειτουργία 3,17 GW,  200 ΜW υπό κατασκευή και 700 MW λειτουργούν σαν αποθεματικοί σταθμοί. 
---

Δεν φαίνεται πως θα έχει καλό τέλος το deal εξαγοράς της θυγατρικής της Εθνικής στην Κύπρο από την Astra παρά την καταρχήν συμφωνία που είχαν ανακοινώσει οι δύο πλευρές το Νοέμβριο του 2019. Η συμφωνία τελούσε υπό την αίρεση της έγκρισης των Εποπτικών Αρχών, και κάπου μεταξύ Φρανκφούρτης και Λευκωσίας, φαίνεται ότι χάλασε η δουλειά.
Οι πληροφορίες από την Μεγαλόνησο αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από την AstroBank, παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε, να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια της προκειμένου να είναι πλήρως καλυμμένη στις ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση της πανδημίας.
Παρόλο που η ΕΤΕ είχε αποδεχθεί τον όρο της AstroBank να μην περιληφθούν στη συμφωνία τα προβληματικά δάνεια της Εθνικής, η κατάσταση επιβαρύνθηκε για την αγοράστρια τράπεζα εξαιτίας των δανείων που χορήγησε την περίοδο της πανδημίας.
Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΤΕ είχε καλυφθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 40 εκατ. ευρώ που είχε κάνει η AstroBank τον περασμένο Απρίλιο. Για να παρακάμψουν τα εμπόδια των Εποπτικών Αρχών οι Κύπριοι ζήτησαν από τη διοίκηση της Εθνικής να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω το τίμημα, αίτημα το οποίο απέρριψε η διοίκηση της ΕΤΕ.

---
Το λέγαμε από την πρώτη στιγμή που χάλασε το deal της Cenergy με την γαλλική Nexans. Η Cenergy όχι μόνο μπορεί, αλλά ίσως είναι και καλύτερο που συνεχίζει μόνη της. Η χθεσινή είδηση ότι η θυγατρική της Hellenic Cables χτύπησε την πρώτη μεγάλη δουλειά στη Γαλλία και ανέλαβε να προμηθεύσει τον γαλλικό διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς με καλώδια υψηλής τάσης, αποτελεί επιβεβαίωση ότι ελληνικές επιχειρήσεις με την τεχνογνωσία της Cenergy, μπορούν να κάνουν μεγάλες δουλειές στο εξωτερικό. Στην προκειμένη περίπτωση μέσα στο γήπεδο της Nexans...


---
Σήμερα έχουμε την δεύτερη λήξη παραγώγων της χρονιάς, Η αγορά δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί χωρίς όμως να μπορεί να βρει ανοδικό βηματισμό, συνάρτηση ίσως και της πενιχρής ειδησεογραφίας. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει πολύ περισσότερα νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων καθώς και την αναδιάρθρωση του MSCI. Αλλαγές στις συνθέσεις των δεικτών δεν έχουμε αλλά όσο να ναι στην συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου κάποιες αλλαγές στις σταθμίσεις θα παίξουν το ρόλο τους στον τζίρο της ημέρας. Μέχρι στιγμής πάντως ο Φεβρουάριος τρέχει στον τζίρο του ΧΑ με -39% σε σχέση με πέρυσι.
---

Δεν ξεκίνησε καλά η χρονιά για τον ΟΛΠ. Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι μειωμένη κατά 14% τον Ιανουάριο στα 363,7 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια. Η χρονιά έχει ακόμα πολύ δρόμο ωστόσο το κλείσιμο του λιανικού εμπορίου φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Αρνητικά αναμένεται να επηρεάσει και η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, δίνοντας μια ένδειξη για το πως κινούνται οι εκτελωνισμοί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Η εταιρεία θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα χρήσης την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου πριν την έναρξη της συνεδρίασης και για πρώτη φορά θα έχει τηλεδιάσκεψη.

---

Το 10ο επενδυτικό φόρουμ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στην Ν. Υόρκη θα διεξαχθεί ψηφιακά στις 8, 9, 10 και 11 Ιουνίου. Για την εκδήλωση του Λονδίνου που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο υπάρχει μια πιθανότητα να διεξαχθεί με φυσική παρουσία, αν τα πράγματα έχουν βεβαίως αλλάξει προς το καλύτερο σε ότι αφορά την πανδημία.
Ο Φουρλής είναι η εταιρεία του FTSE-25 που παρουσιάζει την μεγαλύτερη αύξηση σε μετόχους τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα στο μετοχολόγιο της εταιρείας προστέθηκαν 316 νέοι μέτοχοι (+9%) από τον Δεκέμβριο φθάνοντας τους 3.572. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η από τον Δεκέμβριο του 2019 το μετοχολόγιο παρουσιάζει αύξηση 820 κωδικών ή 29,8%. Περισσότερους μετόχους έφερε ο Ιανουάριος και στις ΔΕΗ (424, +2%) και Jumbo (+247, +4.6%). Στον αντίποδα η Ελλάκτωρ εμφάνισε μείωση κατά 379 κωδικούς συνεχίζοντας τις μεγάλες αυξομειώσεις που παρατηρούνται από το τέλος του 2019. Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα εξακολουθούν να έχουν πιο πολυπληθή μετοχολόγια με 115,8 και 109 χιλιάδες μετόχους αντίστοιχα. Στα αξιοσημείωτα των εισροών του Ιανουαρίου η Ιορδανία με καθαρές εκροές 200 χιλ. ευρώ.


---

Και μιας και ο λόγος για την Φουρλής, η HouseMarket (ΙΚΕΑ) παίζει άμυνες απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η διοίκηση βλέπει τα ταμειακά διαθέσιμα της εισηγμένης να αυξάνονται εξαιτίας της αξιοποίησης ανοιχτών γραμμών πίστωσης και των χρηματοδοτικών μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης τα λειτουργικά έξοδα της εισηγμένης παρουσιάζουν μείωση, ενώ η διοίκηση της εταιρείας έχει κάνει συμφωνίες «παγώματος» των πληρωμών προς τους βασικούς προμηθευτές, για το διάστημα που τα καταστήματα είναι κλειστά λόγω…lockdown. Σημειώνεται πως ως φυσικό επακόλουθο του lockdown καταγράφεται μείωση στον τζίρο της εισηγμένης, με την κίνηση όμως στο ηλεκτρονικό κανάλι να παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις.
---

Στον αντίποδα η εταιρεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη «πληρώνει» τα σπασμένα της πανδημίας. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές, καθώς έχουν επιφέρει σημαντική πίεση στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Επομένως τα έσοδα της εταιρείας επηρεάζονται, όμως η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως χάρη στην χρηματοοικονομική θέση της και στα μέτρα στήριξης, θα ανταπεξέλθει.
---

H πανδημία της Covid-19 έχει επιπτώσεις στην Μουζάκης, η οποία καταγράφει διαχειρίσιμη πτώση του τζίρου της. Η εισηγμένη «τρέχει» για να αξιοποιήσει ακίνητα του ομίλου προκειμένου να τα μισθώσει και να τα κατατάξει στην κατηγορία των επενδυτικών ακινήτων. Σημειώνεται πως στα ακίνητα της εταιρείας έχουν εγγραφεί προσημειώσεις συνολικού ποσού 20,1 εκατ.ευρώ για την εξασφάλιση τραπεζικών δανείων, με τις προσημειώσεις να αφορούν σε δανεισμό της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
---

Στο «κλαρί» έχει βγάλει η Trastor το ακίνητο που στέγαζε τον πάλαι ποτέ κραταιό ΔΟΛ. Το ιστορικό ακίνητο της Μιχαλακοπούλου 80 όπου στεγάζονταν ο ΔΟΛ και παλιότερα το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει ανακαινιστεί προκειμένου η Trastor να προσελκύσει ενδιαφερόμενους. Ενδιαφέρον υπάρχει, για το πολυόροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 14.950 τ.μ., πλέον 5.082 τ.μ. υπογείων χώρων κυρίως από πολυεθνικές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.
---

Δεν είναι μόνο η Invenergy που «φλερτάρει» με την ιδέα να επενδύσει στη χώρα μας. Όπως πληροφορείται η στήλη, η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει βρεθεί και στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών funds και εταιρειών, με το ενδιαφέρον να έχει εκφραστεί και επίσημα. Η Quantum Energy σχεδιάζει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στη χώρα μας, ενώ funds όπως η Ameresco, η Fortress Capital, η Jaspers Energy, σκανάρουν την ελληνική αγορά για να «χτίσουν» τη θέση τους στις ΑΠΕ.

---
-Μετά την αποχώρηση της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και της Bazaar, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ομίλου αγορών supermarket ΕΛΟΜΑΣ. H νέα διαχειριστική επιτροπή που έχει εκλεγεί επιχειρεί να συνάψει συμφωνίες με προμηθευτές, ώστε ο όμιλος να προχωρήσει σε κεντρικές αγορές που κρίνονται συμφέρουσες. Στους στόχους περιλαμβάνονται ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και προσέλκυση νέων προσφορών.