7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Black Box: Τα μυστήρια της Ελλάκτωρ και ο νέος δείκτης ESG για τις εισηγμένες

Η στήλη παρακολουθεί στενά τις διεργασίες που συντελούνται στην Ελλάκτωρ και όσο βλέπει τα πράγματα να εξελίσσονται, όπως εξελίσσονται, τόσο πιο πολύ προβληματίζεται. Τόσο για το σκέλος της διοίκησης όπου η εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης, εταιρεία Greenhill έχει αποκλειστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και για τον τρόπο που η ίδια μέτοχος εξοβελίστηκε από την προηγούμενη κρίσιμη Γενική Συνέλευση, αλλά και για το πως έτρεξαν οι διαδικασίες έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου και ξεκίνησε να υλοποιείται η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως αμφιβάλλουμε αν όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τον άλλοτε πανίσχυρο κατασκευαστικό όμιλο αποτελούν θετικό παράδειγμα εταιρικής διακυβέρνησης ή και εποπτικών διαδικασιών που θα μπορούσαν να φανούν ελκυστικά στα μάτια κάποιου μεγάλου ξένου επενδυτή που θα επιθυμούσε να επενδύσει στη χώρα μας.

Οι συνοπτικές διαδικασίες της ΑΜΚ τόσο σε ό,τι αφορά στην έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου -και παρότι σε αυτό εντάχθηκαν τελικά οι καταγγελίες της Greenhill και ο κατάλογος των προστίμων που βαρύνουν τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ Ευθ.Μπουλούτα- όσο και η σύντομη περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης (μόλις επτά εργάσιμες ημέρες από 21 έως 29 Ιουλίου), είναι θέματα που συζητιούνται ήδη έντονα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η επιλογή δε της Ελλάκτωρ να τρέξει την αύξηση κεφαλαίου χωρίς ανάδοχο αποτελεί επίσης μια πολύ σπάνια περίπτωση, μοναδική ίσως στα χρονικά για τέτοιου μεγέθους εταιρεία, ακόμη και αν η αιτιολογία πίσω από αυτή την απόφαση είναι η εξοικονόμηση περίπου 5 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται πως θα ήταν οι αμοιβές των αναδόχων.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει να λέει και για τις εποπτικές αρχές. Διότι μπορεί μετά από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δέχθηκε να καταγραφούν στο Ενημερωτικό Δελτίο οι σοβαρές καταγγελίες της Greenhill, οι νομικές εκκρεμότητες του Ευθύμιου Μπουλούτα (πρόστιμα για τη Marfin Popular Bank, ανοικτές υποθέσεις και την Ε.Κ και τη Δικαιοσύνη της Κύπρου) κ.α, αλλά όσο οι υποθέσεις αυτές παραμένουν απλά καταγεγραμμένες και δεν τις διερευνά κανείς, δεν είναι παρά ένα βότσαλο στη λίμνη.

---

Tη σύνθεση και την μέρα εκκίνησης του νέου Δείκτη Athex ESG θα πληροφορηθούμε αύριο Τρίτη στην Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για τα ελληνικά δεδομένα θα λέγαμε προς πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για το Χρηματιστήριο, καθώς είναι η πρώτη φορά που η χρηματιστηριακή μας αγορά αποκτά δείκτη με τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν σημαντικό οδηγό στις επενδύσεις των μεγάλων ξένων funds.

Την Τρίτη θα πληροφορηθούμε επίσης και τα κύρια συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου για τα επίπεδα υιοθέτησης των κριτηρίων ESG από τις ελληνικές εισηγμένες επιχειρήσεις.

Η στήλη είχε αναφερθεί πρόσφατα στη μελέτη του ΕΚΠΑ και σας είχε αποκαλύψει ότι τις καλύτερες επιδόσεις είχε η τράπεζα Πειραιώς και τις χειρότερες η Ελλάκτωρ (μόλις 0,16 με άριστα το 1,0). Πολύ καλές επιδόσεις, μεταξύ άλλων έχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τέρνα Ενεργειακή, η Μυτιληναίος κ.α.

   Παρότι συγκριτικά με το ό,τι συμβαίνει στις μεγάλες διεθνείς αγορές, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καθυστερήσει να προσαρμοστούν, εντούτοις έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και για το λόγο αυτό η δημιουργία χρηματιστηριακού δείκτη ESG μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

 Δύο σημεία άξια υπογράμμισης σε σχέση με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών: Πολύ πριν γίνει «αναγκαία συνθήκη», το ΧΑ κατέστησε σαφές πως έχει αντιληφθεί τον κρίσιμο ρόλο που θα διαδραματίσει στο μέλλον η υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance),  αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της συμπεριφοράς των επενδυτών και των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως. Σήμερα έχει γίνει πλέον ευρέως αποδεκτό πως η προσαρμογή σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εύρυθμη λειτουργία των αγορών.

   Σχεδόν 2 χρόνια πριν το Χρηματιστήριο εξέδωσε τον Οδηγό Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG, ένα εργαλείο βασισμένο σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, που βοηθά τις εταιρείες να προσδιορίσουν τα ουσιαστικά θέματα ESG που πρέπει να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται με βάση τις επιπτώσεις αυτών των θεμάτων στη μακροπρόθεσμη απόδοσή́ τους.

    Μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάζει ο Οδηγός, οι εταιρείες μπορούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την δραστηριότητα τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

    Το δεύτερο σημείο το οποίο αξίζει ειδικής αναφοράς είναι η φιλοσοφία των αρμοδίων του ΧΑ: Να περιγράψουν στις εισηγμένες εταιρείες  τα οφέλη που θα προκύψουν από την υιοθέτηση από πλευράς τους βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης, να τις προτρέψουν – και όχι υποχρεώσουν – να επιδείξουν αυξημένη σχετική ευαισθητοποίηση. Να τις ενθαρρύνουν μέσα από μία σειρά δράσεων που έρχονται.  

   Οι πρώτες εταιρείες που θα συμπεριληφθούν στον σχετικό δείκτη είναι μόνο η αρχή

 Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης έχει ήδη διατυπώσει την …επιθυμία του ΧΑ : Σύντομα ο δείκτης να απαρτίζεται από αριθμό εταιρειών ίσο με αυτόν του Γενικού Δείκτη. Δηλαδή 60 μετοχές.

   Μπορεί ακόμη να απέχουμε από τον στόχο, αλλά το αυριανό ξεκίνημα,  θα είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο.

---

Παρά τη στασιμότητα των δύο τελευταίων μηνών η Αγορά ανοίγει και εισηγμένες ψάχνουν για νέα πρόσωπα για υπεύθυνους επενδυτικών σχέσεων, οικονομικούς διευθυντές, brokers διαχειριστές και αναλυτές είναι σε ζύμωση για πιθανή μετακίνηση από το Σεπτέμβριο. Η ελληνική Αγορά ψάχνει στελέχη και αυτό συμβαίνει σε αξιόλογη κλίμακα για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες συρρίκνωσης. Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό μια νέα μόδα αρχίζει να κάνει την εμφάνιση της: Financial influencers ή κατά το ελληνικότερο χρηματοοικονομικοί επιδραστές! Εκτός από τις χρηματοοικονομικές συμβουλές η νέα αυτή κατηγορία προσφέρει υπηρεσίες χρηματοοικονομικού «coaching» κάνοντας την προσέγγιση πιο στοχευμένη στις ανάγκες των επενδυτών. Κάτι σαν το private banking αλλά με πιο ωραίες φωτογραφίες στο Instagram...

---

Το rebalancing της Alpha Bank είχε έναν σίγουρο κερδισμένο: Η ΕΧΑΕ έκανε την περασμένη Τρίτη τον καλύτερο τζίρο (316 εκατ. ευρώ) από τις 29 Μαΐου του 2020 όταν και πάλι είχαμε rebalancing του MSCI (390 εκατ. ευρώ). Επιπλέον, από την είσοδο των μετοχών θα αυξηθεί το έσοδο από τις συνδρομές το οποίο θα ισχύσει για όλο το γ’ τρίμηνο. Έσοδα θα υπάρχουν και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΓΕΚΑ, Premia (94 χιλ. ευρώ), Ελλάκτωρ (116 χιλ. ευρώ) καθώς και από την έκδοση του ομολόγου της Prodea (160 χιλ. ευρώ). Αν μη τι άλλο το γ’ τρίμηνο ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς για τα μεγέθη του παρόχου της Αγοράς.

---

Για τους παρατηρητικούς της Αγοράς η διαδικασία των εκποιήσεων των μετοχών έχει αλλάξει από τις αρχές Ιουνίου και ενώ η σχετική δημοπρασία λάμβανε μέρος πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης και σε κάποιο εύρος τιμής, πλέον η διαδικασία έχει δρομολογηθεί να εκτελείται στην τιμή του κλεισίματος της ημέρας. Οι εκποιήσεις μετοχών αφορούν τίτλους που είναι προϊόν κληρονομιάς, μετοχοδανείου, συγκέντρωσης κλασματικών υπολοίπων ή απλά βρίσκονται στα αζήτητα του Αποθετηρίου.

---

-Και τον Ιούνιο ήταν θετική η απόδοση του επενδυτικού κεφαλαίου της Ανδρομέδας με κέρδη 1,26% πηγαίνοντας καλύτερα από το Γενικό Δείκτη (-1,11%). Στο πρώτο εξάμηνο η άνοδος προσεγγίζει το 19% έναντι 9,38% του Γενικού Δείκτη και αυτή είναι μια διόλου ευκαταφρόνητη υπεραπόδοση που αξίζει τα εύσημα στην διαχειρίστρια. Η εσωτερική αξία της μετοχής βρίσκεται στα 35,8 ευρώ έναντι 27,2 στο ταμπλό.

---

Μεγάλο το ντέρμπι μεταξύ της Italgas και της τσέχικης EP Investment Advisors για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές για το 100% της εταιρείας, με τους Ιταλούς να κάνουν σχέδια για επέκταση της ΔΕΠΑ Υποδομών στο εξωτερικό με ορίζοντα το 2027.

---

Ανησυχία στο Ιατρικό Αθηνών για τις εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά. Ο Γιώργος Αποστολόπουλος σημείωσε πως δεν πιστεύει στη συγκέντρωση των συμβολαίων υγείας σε λίγους παίχτες, καθώς, όπως λέει, αυτή θα αλλοιώσει τον ανταγωνισμό. Προφανώς μίλησε για τα deals που έχουν αλλάξει τον ασφαλιστικό χάρτη στην ελληνική αγορά, δηλαδή της NN-Metlife, CVC-Εθνικής Ασφαλιστικής και Generali-AXA. Μία ακόμη είδηση που βγήκε είναι πως το Ιατρικό είναι διαθέσιμο να συζητήσει για ΣΔΙΤ , ενώ μέχρι σήμερα πηγαίνει καλά από άποψη τζίρου και κλινών νοσηλείας.

---

Κάποια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας πρέπει να καταλάβει τα όριά της, να συνδράμει στην οικονομική ανάκαμψη και επιτέλους να πάψει να λειτουργεί λαϊκίστικα. Ο Δήμος Χαϊδαρίου έστειλε εξώδικο στην ΕΤΑΔ για την προβλήτα 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, ενώ ο πλούσιος αυτός δήμος με τη μηδενική ανεργία και τα υψηλά εισοδήματα, έστειλε και εξώδικο στον Ειδικό Διαχειριστή. Τι λέει για μια ακόμη φορά; Πως το ακίνητο της ΕΝΑΕ ανήκει, λέει, στον ίδιο σύμφωνα με το Κτηματολόγιο. Δεν είναι μόνο ο δήμος Χαϊδαρίου όμως. Από το Ψυχικό έως τη Βουλιαγμένη, όπου επένδυση που αναβαθμίζει την περιοχή, «τσουπ» εμφανίζονται αξιώσεις που μπλοκάρουν επενδύσεις από τους συνήθεις υπόπτους.

---

Με ένα επενδυτικό πλάνο 25 εκατ.ευρώ σε βάθος τριετίας η Χήτος (Ζαγόρι) στοχεύει στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της. Το business plan περιλαμβάνει νέες γραμμές παραγωγής στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων και νέες εγκαταστάσεις. Στο στόχαστρο της εταιρείας έχει βρεθεί η Νότια Ελλάδα, μετά την εξαγορά της Ζήρεια, ενώ τα η εταιρεία βγαίνει λαβωμένη το 2020 από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τον τζίρο της να καταγράφει πτώση 7% πέρυσι.

---

-Η στήλη σας είχε ενημερώσει έγκαιρα για τον τζίρο της Μουσικός Οίκος Νάκα και για τη μικρή πτώση στο εξάμηνο. Η εταιρεία ωστόσο καταγράφει καλή λειτουργική κερδοφορία, κάτι που οφείλεται στην κρατική στήριξη προς τις επιχειρήσεις. Η εισηγμένη καταγράφει αύξηση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος που αντιπροσωπεύει το 25% του τζίρου της, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της διοίκησης  για δραστηριοποίηση στον τομέα των ειδών σπιτιού και διακόσμησης.

---

-Ενισχύει το εξαγωγικό της προφιλ η Παπουτσάνης με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% της εταιρείας, ενώ οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά το 23% και προς τα ξενοδοχεία το 8%. Στην ουσία η εισηγμένη με το που ξέσπασε η πανδημία με καινοτόμα προϊόντα «άλωσε» τις αγορές του εξωτερικού και μείωσε την έκθεσή της στα ξενοδοχειακά προϊόντα, μια κίνηση που της απέδωσε. Οι πωλήσεις τον Ιούλιο συνέχισαν σε θετικό έδαφος, ενώ στο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση κύκλου εργασιών 15,7%, από τα 20,92 εκατ. ευρώ το 2020, στα 24,19 εκατ. ευρώ.

---

Σε μία καλή χρονιά εξελίσσεται το 2021 για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία, καθώς η εταιρεία καταγράφει αύξηση του κύκλου εργασιών της 9% στο εξάμηνο, ενώ την ίδια στιγμή παρουσιάζεται ισχυρή δυναμική στις αγορές του εξωτερικού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έως τέλη του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής για το εργοστάσιο στην Κύπρο με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να ολοκληρώνονται το προσεχές διάστημα.Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει εισάγει μια καινούργια μορφή συνεργασίας με παραγωγούς, η οποία ενισχύει τους μικροπαραγωγούς και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ αυξάνει τις ποσότητες γάλακτος για την ίδια την εταιρεία.

---

- Η Σωληνουργεία Τζιρακιάν συνεχίζει τη δυναμική αύξηση των πωλήσεων που ξεκίνησε από το εξάμηνο του 2020. Η  διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η διαρκώς βελτιούμενη ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύεται και από τις πολιτικές αυξημένης ρευστότητας, οι οποίες προωθούνται από την κυβέρνηση αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως το νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων,το οποίο θα υποστηριχθεί χρηματοδοτικά από το ταμείο ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη κινητοποίηση και ιδιωτικών κεφαλαίων περιλαμβάνει μεγάλα και σημαντικά έργα που θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση σε προϊόντα χάλυβα. Υπό αυτή τη συνθήκη, η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει πως  η διεθνής ζήτηση σε προϊόντα χάλυβα θα συνεχίσει να ενισχύεται δίνοντας περαιτέρω ώθηση και στις εξαγωγές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τόσο ο όγκος του πωληθέντος τονάζ, όσο και ο τζίρος συνεχίζουν να κινούνται στο πλαίσιο των στόχων που έχει θέσει η εισηγμένη.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.