Black Box: Τα μαντάτα δεν είναι καλά

- Tα νέα για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 δεν είναι ευχάριστα. Κατ' αρχήν διεθνώς. Όπως επεσήμαναν οι Financial Times, τρία βαριά ονόματα του αμερικανικού banking, οι Wells Fargo, Citi και JPMorgan δέσμευσαν συνολικά 28 δισ. δολάρια για τρέχουσες και μελλοντικές προβλέψεις δανείων λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η πρώτη να δεχθεί πίεση στα αποτελέσματα και να παρουσιάσει ζημίες και στις άλλες δύο να πληγεί η κερδοφορία τριμήνου.

- Όσον αφορά τα δικά μας, οι πιέσεις από την κρίση του COVID-19 επιδεινώνονται. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός λειτουργεί στο 15% σε σχέση με πέρυσι; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δάνεια που έχουν ενταχθεί σε μορατόρια υπερβαίνουν πλέον τα 20 δισ.

- Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ως το τέλος του χρόνου έχουν παγώσει οι πληρωμές για το 22% του ενήμερου χαρτοφυλακίου. Κι αν όπως λένε οι ειδικοί με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να ησυχάσουμε από τον Covid-19 πριν τον Οκτώβριο - Νοέμβριο που θα δοθεί έγκριση για τα εμβόλια που ήδη παράγονται, οι συνθήκες ασάφειας και ρευστότητας θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

- Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εκτιμήσεις πηγών που παρακολουθούν στενά τις σχετικές διεργασίες είναι ότι αύριο θα σημειωθεί πρόοδος, χωρίς όμως να φτάσουμε σε κοινά αποδεκτή λύση.  

- Η Alpha Bank αναδείχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2020, στα βραβεία “Awards for Excellence 2020” της διεθνούς οικονομικής έκδοσης «Euromoney». Η διάκριση στην Alpha Bank δόθηκε για την προσαρμοστικότητα, την ισχυρή κεφαλαιακή θέση καθώς και την κοινωνική υπευθυνότητα που επέδειξε η Τράπεζα κατά την πρόσφατη κρίση που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

- Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης του "Euromoney", η Alpha αναγνωρίζεται ως η «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2020 εξαιτίας της συνετής διαχείρισης των κεφαλαίων της και της δρομολόγησης μίας από τις μεγαλύτερες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά, που αναμένεται να μειώσει κατά το ήμισυ τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων του ομίλου.

- Αύριο Παρασκευή στις 4 το απόγευμα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το  ομόλογο της Lamda Development. Οι ενδείξεις από την αγορά είναι ότι η έκδοση θα σημειώσει επιτυχία καθώς είναι ελκυστικό το εύρος επιτοκίου.