Black Box: Stress test για τις τράπεζες τρέχει ο SSM

- Tα πράγματα στη θέση τους έβαλε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, χάριν του Γερμανού βουλευτή Frank Schuffle. Ο βουλευτής των Φιλελεύθερων (FDP) είναι σχετικά γνωστός στη χώρα μας, καθώς το 2012 είχε απευθύνει στην Α. Μέρκελ επιστολή  με την οποία καλούσε την Καγκελάριο να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, γιατί η πολιτική της οικονομικής ταπείνωσης της χώρας με τη χορήγηση δάνειων δεν οδηγεί πουθενά.

- Ευτυχώς η κ. Μέρκελ το μακρινό 2012 δεν άκουσε τον κ. Schuffle και έτσι εμείς σήμερα έχουμε τη χαρά να μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις που δίνει ο Α. Ενρία στον Γερμανό βουλευτή. Ο επικεφαλής του SSM, λοιπόν, είπε τρία διαφορετικά πράγματα:

Α) H ΕΚΤ δεν έχει υποβάλει οποιοδήποτε σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκής «κακής» τράπεζας στην Κομισιόν ή στη Γερμανική Κυβέρνηση.

Β) «Προσωπικά», ανέφερε ο κ. Ενρία, «έχω υποστηρίξει την ιδέα δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού στο παρελθόν και εξακολουθώ να τη θεωρώ ένα χρήσιμο εργαλείο στην περίπτωση μίας σημαντικής επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού στο ευρύτερο σύστημα. Ωστόσο, θεωρώ επίσης ότι είναι πρόωρο να συναχθούν οριστικά συμπεράσματα όσον αφορά τις πιθανές ζημιές που θα προκύψουν από την κρίση της COVID – 19».

Γ) Ο SSM διεξάγει τώρα ανάλυση ευπάθειας (vulnerability analysis) στις τράπεζες σε διαφορετικά υποθετικά σενάρια και σοκ και «με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης ευπάθειας, θα εξετάσουμε διάφορες επιλογές πολιτικής».  

- Από τα όσα είπε ο κ. Ενρία προκύπτει ότι ο SSM διεξάγει ένα εσωτερικό stress test στις τράπεζες -γιατί αυτό ουσιαστικά είναι η vulnerability analysis- και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα εκτιμήσει τον κίνδυνο και θα οδηγηθεί σε αποφάσεις. Συνεπώς είμαστε σε μια συγκυρία μεγάλης ρευστότητας και ενόψει αποφάσεων που δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε.

- Από τον οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλη και το call της Euroxx που είχε με επενδυτές, μάθαμε ότι περιμένουμε σύντομα θετικά νέα για το Cairo της Eurobank ενώ θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες ως το τέλος του χρόνου.

- Οι απαντήσεις του κ. Πατέλη για την bad bank μπορεί να ειπωθεί πως ήταν σε ανάλογο κλίμα με τον κ. Ενρία. Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού είπε ότι η bad bank είναι ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά όχι προς το παρόν, μέχρι να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Η Ελλάδα πρόσθεσε o κ. Πατέλης δεν εξετάζει δανεισμό από τον ESM, χωρίς όμως και να το αποκλείει για το μέλλον.