Black Box: Προχωράει η δουλειά της Eldorado Gold

- Σύμφωνα με ορισμένους κακεντρεχείς, που λένε πως τα ξέρουν όλα, άνθρωποι της Eldorado Gold περνούν σε εβδομαδιαία βάση την πόρτα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι πως στελέχη του υπουργείου και της εταιρείας βρίσκονται, ως γνωστόν, σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας. Εκτός όμως από την Κασσάνδρα, συζητείται και η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις Σκουριές, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τεχνολογία ξηρής εναπόθεσης.

- Το ζητούμενο είναι πως το κράτος θέλει περισσότερα έσοδα από τη σύμβαση της Κασσάνδρας από αυτά που εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει η παραχωρησιούχος, η οποία επιπλέον αντιτείνει πως θα γίνουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ. Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε και επικοινωνία του γραφείου του CEO της πολυεθνικής και του αρμόδιου υπουργείου. Και από τις δύο πλευρές βγαίνει η πληροφορία ότι το αργότερο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα έχει τροποποιηθεί η σύμβαση (θέλει και Βουλή) για τα μεταλλεία Κασσάνδρας και θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στις Σκουριές. Όλα καλά έως εδώ, να ξεκινήσει επιτέλους η δουλειά. Μόνο που να μην παραγνωρίζουμε πως η νέα σύμβαση θα υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο…

- Κατά τα λοιπά, η ιστορία αυτή ήταν δύσκολη αρχής εξαρχής για τον υπουργό Κωστή και χρειαζότανε αρκετούς λεπτούς χειρισμούς για να φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία για το δημόσιο.

- Σε υπερωρίες υποχρεώνουν τα στελέχη τους γνωστοί υπουργοί. Διότι ακόμη και ένας καφές στο Κολωνάκι, την εποχή που ήταν ακόμη ανοικτά τα καφέ, ημέρα Σάββατο, μπορεί να θεωρηθεί υπερωριακή εργασία. Βεβαίως – βεβαίως.

- Εξακόσιες χιλιάδες προβολές ο ψεκασμένος και έπειτα λέτε ότι έχει ελπίδα σωτηρίας η χώρα. Ούτε μία στο εκατομμύριο.

- Δεν ξέρω τι ακούτε εσείς, αλλά αν ήμουν πολυεκατομμυριούχος (αν), θα σκεφτόμουν τις τράπεζες. Το λέω επειδή μπορεί να έχετε ακούσει τις φήμες για την είσοδο μεγάλου ονόματος σε τράπεζα. Λογικό είναι. Αν έχει δίκιο; Μεγάλη συζήτηση. Νομίζω ότι το ίδιο μεγάλο όνομα έχει κάνει κι άλλες σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές στο παρελθόν. Δεν του έχουν βγει όλες. Αλλά το σημαντικό είναι ότι επιμένει και ελληνικά.

- Διεθνώς, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε η Starbucks εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, σχεδιάζει να ανοίξει 2.150 νέα καταστήματα το 2021, εκ των οποίων τα 850 στην Αμερική. Στην Ελλάδα την ίδια στιγμή, η εταιρεία συμφερόντων Μαρινόπουλου που έχει τη διαχείριση της ομώνυμης αλυσίδας, δεν έχει προχωρήσει σε καμία επένδυση. Τουναντίον, ακούγεται πως εξαιτίας των επιπτώσεων των lockdown ενδέχεται να εγκαταλειφθούν κάποια σημεία πώλησης. Ως αιτία αναφέρονται τα υψηλά ενοίκια και η απροθυμία ορισμένων ιδιοκτητών να τα ρίξουν. Σημειώνεται πως στο ΔΣ της εταιρείας παραμένουν βεβαίως οι Παναγιώτης και Στέφανος Μαρινόπουλος όπως και ότι η Mαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ οφείλει στις τράπεζες 17 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες...

- Προβλήματα λέγεται πως αντιμετωπίζει η εισηγμένη του Νίκου Βαρβέρη Moda Bagno. O κορονοϊός εκτίναξε τις ζημιές ενώ εδώ και χρόνια προσπαθεί η διοίκηση να ισορροπήσει την κατάσταση. Μάλιστα στην προσπάθεια ενίσχυσης ρευστότητας πούλησε το ένα από τα δύο ακίνητα στη Μύκονο, ενώ η εταιρεία εφαρμόζει εδώ και καιρό πρόγραμμα περιστολής δαπανών και αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της. Στην προσπάθεια να βρει νέες πηγές εσόδων προσανατολίζεται στην οικοδομική δραστηριότητα, η οποία -θεωρούν στην εταιρεία- πως θα βρεθεί σε ανάπτυξη μετά την κρίση...

- Ο Λεωνίδας Βρεττάκος , πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, ανέλαβε πρόεδρος και CEO στις Ελληνικές Αλυκές. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 από το Ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί αλυκές όπως του Μεσολογγίου, της Μέσης, της Καλλονής κ.α. Μέτοχος είναι το δημόσιο αλλά και ο επιχειρηματίας κ. Καλαμαράκης ο ισχυρός ανήρ της Κάλλας και δια αυτής ολόκληρης της αγοράς... Σκοπός της εταιρείας είναι η παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία πρωτογενούς θαλασσινού αλατιού. Έως εδώ... όλα καλά. Ο Λεωνίδας Βρεττάκος συμμετέχει ως μέτοχος στη Genesis Viand Products, η οποία εμπορεύεται αναψυκτικά, τρόφιμα και άλλα προϊόντα. Αυτές οι συμπτώσεις κάνουν την αγορά πολύ σκεπτική.

- Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Γρηγόρης Δημητριάδης, εξ' απορρήτων του πρωθυπουργού και διευθυντής του γραφείου του, βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ. Μαξίμου και υπουργός σχεδιάζουν εντός του Νοεμβρίου, το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για εμβληματική ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά στο μετασχηματισμό της μητρικής εταιρείας και κυρίως να την προικίσει με μετρητά. Η Goldman Sachs, που λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για το project μερικής ιδιωτικοποίησης, αναμένεται να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στις εταιρείες που έχουν ατύπως εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν περάσει την πόρτα του υπουργείου είναι οι EON, Enel, Enedis και, βέβαια οι «έλληνες παίκτες»