Black Box: Πρέπει να μείνουμε... κάτω από τη μπάρα

-  Η εβδομάδα μας βρίσκει μεταξύ εμβολίου ( σήμερα περιμένουμε ανακοινώσεις από την ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης) και του απόηχου, της τριήμερης τελικά, Συνόδου Κορυφής. Συνήθως τα αδιέξοδα και οι πολύωρες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προοίμιο κυοφορούμενης λύσης.  Σε κάθε περίπτωση για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης  είναι καταλύτης για την οικονομία αλλά και το μέλλον της χώρας, καθώς τα 32 δισ.  που συζητάμε το τελευταίο διάστημα αντιστοιχούν στο 19% του Α.Ε.Π.

- Είμαστε λοιπόν στην περίοδο που πρέπει "να μείνουμε κάτω από τη μπάρα"  καθώς βλέπουμε την πηγή αλλά δεν έχουμε φτάσει να πιούμε νερό. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο έμπειρος τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας που ξέρει σε βάθος τις ανάγκες και τη λειτουργία της οικονομίας, σε δηλώσεις του προέβλεψε ορατή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η οποία εκτός απροόπτου θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου έτους. Μιλώντας μάλιστα για τους κλάδους που θα συγκεντρώσουν  ενδιαφέρον, ο κ. Σάλλας έκανε λόγο  για περιθώρια ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, για ωρίμανση σχεδίων και εκπόνηση νέων στο χώρο της ενέργειας και μεγάλες δυνατότητες στο χώρο της τυποποίησης και των εξαγωγών.

- Και για ενθάρρυνση κατά την άνυδρη περιόδο που πρέπει να σταθούμε υπομονετικά  κάτω από τη μπάρα, η στήλη  μεταφέρει τη δήλωση του Chief Investment Officer της UΒS, Mark Haefele, ο οποίος είπε "πως έχουμε μάθει αρκετά για να πούμε ότι οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να
χρησιμοποιήσουν εθνικά lockdowns για να ελέγξουν την εξάπλωση του COVID-19. Ο συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης, των κυβερνητικών προγραμμάτων τόνωσης και των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων, πρέπει να προσφέρει περαιτέρω άνοδο στις μετοχές τους επόμενους μήνες. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εναλλακτική έναντι των μετοχών".

- Και αφού η στήλη ολοκλήρωσε την προσπάθεια τόνωσης του επενδυτικού ηθικού, περνάμε σε πιο πεζά πράγματα.  Ένα σημαντικό γεγονός που επιφυλάσσει αυτή η εβδομάδα είναι ότι την Παρασκευή, 24 Ιουλίου, έχουμε τη νέα αξιολόγηση της Fitch για την ελληνική οικονομία.  Δεδομένου ότι ο οίκος τον περασμένο Απρίλιο προσάρμοσε στα νέα δεδομένα τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές  υποστηρίζουν ότι την Παρασκευή  δεν πρέπει να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συγκλίνουν ότι το πιθανότερο είναι οι προβλέψεις της Fitch θα παραμείνουν αμετάβλητες, διατηρώντας τη βαθμολογία ΒΒ και τις σταθερές προοπτικές.

- Συνεχίζει η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς να εργάζεται αθόρυβα και ουσιαστικά πάνω στο ζήτημα των Cocos και της χρονικής επέκτασης της ισχύουσας συμφωνίας.

- Το επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων κτυπά αυτήν την εβδομάδα, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Ειδικότερα αναμένεται  συνάντηση του υπουργού Υποδομών με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να συζητηθεί η τύχη της γραμμής 4 του μετρό. Μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και το έργο να επαναπροκηρύχθει με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος και να ανοίξει η πόρτα για να μπουν στο παιχνίδι και άλλοι παίκτες της κατασκευαστικής αγοράς, οι εταιρίες ΑΒΑΞ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε συμβιβαστική λύση συνεργασίας τους για να προχωρήσει ο διαγωνισμός και ο νικητής να χρησιμοποιήσει τον δεύτερο, ως υπεργολάβο.