Black Box: Πού συμβαίνουν τα περισσότερα θαύματα;

- Η αντίδραση των αγορών από τα χαμηλά έφερε σε δύσκολη θέση και σε αμηχανία αρκετούς επαγγελματίες. Με βάση τα όσα γνωρίζουν, τα προβλήματα, τα P/E, τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, δεν υπάρχει προφανής εξήγηση για την ανοδική πορεία των αγορών πέραν της μόχλευσης που προκαλούν τα προγράμματα Κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό οι χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία των αναλυτών, θα υποστηρίξουν την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

- Τι να πει η στήλη; Εδώ που φτάσαμε μπορεί να δούμε ακόμα και εξαγορά της Προοδευτικής. Έχουμε παρακολουθήσει να ενσαρκώνονται τόσο απίθανα σενάρια που ένα θαύμα ακόμη δεν θα μας εκπλήξει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά την Παναγιά την Γοργοεπήκοο στο Άγιο Όρος και την Παναγιά της Τήνου, τα περισσότερα θαύματα συμβαίνουν στη Λεωφόρο Αθηνών.

- Αν και τα θαύματα δεν πρέπει να τα προσεγγίζεις ορθολογιστικά, η στήλη παραμένει με την απορία: Γιατί τη σήμερον ημέρα να αγοράσεις ένα κέλυφος; Αρκεί ένας σοβαρός επιχειρηματικός φορέας  να ψιθυρίσει  ότι θέλει να εισαχθεί στο ΧΑ και την επόμενη ώρα θα έχουν στρωθεί μέχρι και  κόκκινα χαλιά.  

- Σκοτεινιάζει ο ορίζοντας για πολυδιαφημισμένο project, βαραίνει και το κλίμα για πολυδιαφημισμένο manager.

- Oι ατυχίες της (επενδυτικής) ζωής: Τα χαρτάκια είχαν τραβήξει την ανηφόρα κι όλα έδειχναν ότι το 2020 θα είναι χρηματιστηριακά μια καλή χρονιά. Ιδιαίτερα όσοι είχαν ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια πίστευαν ότι επιτέλους έφτασε η χρονιά που θα κάνουν ταμείο.

- Αυτός προφανώς ήταν ο λόγος  που θόλωσε την κρίση του πολύ έμπειρου επενδυτή, που χρόνια τώρα περίμενε υπομονετικά να πάρει το αίμα του πίσω. Είχε ο άνθρωπος την αυταπάτη ότι επένδυσε σε προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα, ότι οι κανόνες που ισχύουν για όλες τις αγορές ισχύουν και στην ημεδαπή κοκ. Προφανώς για αυτό το λόγο αγνόησε το παλιό χρηματιστηριακό ρητό «πούλα και μετάνιωνε».

- Όταν λοιπόν ο έμπιστος άνθρωπος του στην Αθήνα του έφερε το deal έτοιμο στο πιάτο, δυσφόρησε. Θα πουλούσε σε τρεις ξένους θεσμικούς, τη μισή του θέση με ένα συμβολικό κέρδος δύο λεπτών. «Μετά από τόσα χρόνια να φύγω με κέρδος μόνον δύο λεπτά ανά μετοχή; Θα είναι σαν να ομολογώ πως απέτυχα», πρέπει να σκέφτηκε.

- Λίγες  ημέρες μετά ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού και μας πήρε όλους ο διάολος.