Black Box: Οι τράπεζες θα σηκώσουν το βάρος

- Ο αρχικός πανικός  στις αγορές δείχνει κάπως να υποχωρεί καθώς όλες οι χώρες παίρνουν μέτρα προστασίας για την επιδημία του κορονοϊού. Όχι πως τελειώνουμε, κάθε άλλο μάλιστα, αλλά αρχίζει να αχνοφαίνεται μια προσπάθεια σταθεροποίησης στις αγορές με σταδιακό περιορισμό του volatility καθώς με τη μεγάλη πτώση οι ζημιές είναι λίγο-πολύ στις αποτιμήσεις.

- Θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες αβεβαιότητας μέχρι να φανεί τελικά η "κατεύθυνση" που θα πάρει η επιδημία. Υπάρχουν μετοχές που είναι δύσκολο, ίσως και αδύνατο να συνέλθουν και άλλες οι οποίες  με τη διαχείριση της επιδημίας θα
επιστρέψουν στην κανονικότητα, περίπου σαν να μη συνέβη τίποτα.

-  Το χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός θα εμφανίσει νωρίτερα  σημάδια περιορισμού της νευρικότητας και σταδιακής σταθεροποίησης. Στο ΧΑ πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση για πρώτη φορά - γιατί ως τώρα συνέβαινε σε μεμονωμένες περιπτώσεις- εμφανίστηκαν σοβαρά χέρια που έκαναν επιλεκτικές αγορές  σε διαφορετικές ομαδες blue chips, αποφεύγοντας τις τράπεζες λόγω των μέτρων που ανακοινώνονται για τα δάνεια.

-  Τα μέτρα παγώματος των δανείων αδίκησαν τις τράπεζες που χθες έλαβαν ένα "δώρο", αξίας περίπου 2 δις με την αποδοχή του μηδενικού ρίσκου για τα ομόλογα που διακρατούν στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Οι χειρισμοί του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας Γ. Ζαββού αποδείχθηκαν άψογοι και έσωσε την παρτίδα με την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν  η οποία παρέσχε τα αναγκαία επιχειρήματα για να γίνει εποπτικά αποδεκτή η επιβολή μηδενικού ρίσκου.

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τράπεζες νομοτελειακά θα σηκώσουν σημαντικό κομμάτι της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο, επειδή οι εξελίξεις είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να υπερβούν αγκυλώσεις του παρελθόντος, είναι πιθανόν η δραματική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε να θέτει τις βάσεις για  πλήρη εξυγίανση των τραπεζών.

- Με την ευκαιρία, σημειώστε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, ώστε η αναστολή πληρωμής των δανείων που γίνεται αυτήν περίοδο να μην
εγγράφεται ως redefault.

- Σύμφωνα με τους χρηματιστές, τα ξένα funds που εμφανίστηκαν χθες να αγοράζουν επιλεγμένα blue chips προτιμούν μετοχές ισχυρών εταιρειών που δεν ανήκουν σε κλάδους που επηρεάζονται άμεσα -γιατί έμμεσα όλοι επηρεαζόμαστε-  και διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα που τους επιτρέπει να αντέξουν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

-Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως μέτρο προστασίας των επενδυτών και αποφυγής ακραίας υποτιμητικής κερδοσκοπίας, σε μία συγκυρία που τραπεζικές και οι πιο δεικτοβαρείς μετοχές είχαν υποστεί συντριβή στις τελευταίες συνεδριάσεις και το short selling είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει εφαρμοστεί και σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Είπαμε, οι συνθήκες που βιώνουμε είναι έκτακτες και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

-Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε την ανωτέρω απόφαση, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στις αγορές της Ένωσης γενικά αλλά και στην ελληνική αγορά ειδικότερα, και ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.