Black Box: Οι κατασκευές στην εποχή των σπηλαίων;

Το θέμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι απλό! Οι Ολλανδοί βρίσκονται πολύ κοντά στην απόκτηση του ελέγχου της εταιρείας, αλλά ο κ. Μπάκος και οι συνεργάτες του δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη. Και εν πάση περιπτώσει, αν ήταν τόσο βεβαίη η ήττα τους, δεν θα είχαν λόγο να αγοράσουν τις μετοχές των αδελφών Καλλιτσάντση. Θα μπορούσαν να είχαν βρει έναν τρόπο και να υπαναχωρήσουν από την αρχική τους συμφωνία. Ότι οι Ολλανδοί είναι πιο κοντά στο νήμα, είναι γεγονός. Ότι όλο αυτό το παιχνίδι έχει ανοίξει δουλειές με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι επίσης γεγονός. Ότι η συζήτηση για το τι συνέβη στην εταιρεία πριν από πέντε ή δέκα χρόνια δεν συμφέρει την … αγορά, είναι κάτι που μπορεί να το μάθουμε πολύ σύντομα.

---

Εμένα, πάντως, δεν θα με παραξένευε ένα σενάριο συνεννόησης των βασικών παικτών. Δεν θα πόνταρα αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο. Αν και Μινώταυρος, δεν αγαπα το «κάντε έρωτα και όχι πόλεμο», εδώ θα συμφωνήσω. Αφήστε τα μίση και πιάστε το κομπιουτεράκι καθώς στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να σημειώσω ότι ο πόλεμος μπορεί να σημάνει απώλειες που θα φέρουν τον κλάδο των κατασκευών στην εποχή των σπηλαίων.

---

Πολύ σημαντική και με πολλές προεκτάσεις η συνεργασία Περιστέρη – Βαρδινογιάννη. Δεν είναι από τις επιχειρηματικές ειδήσεις που τις προσπερνάει κανείς εύκολα.

---

Ζητώ συγνώμη από τους φίλους που στεναχωρώ. Αλλά αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα γιατί οι δημοσιογράφοι πεθαίνουν συνήθως μόνοι. Δεν είναι επάγγελμα, δεν είναι λειτούργημα, είναι βίτσιο…

---

Έναν άσσο τουλάχιστον έχει στο μανίκι της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει φέτος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πρόκειται για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της. Η Πειραιώς μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με τις τρεις άλλες συστημικές τράπεζες δεν έχει προχωρήσει σε συμφωνία ανταλλαγής (swap) με το Ελληνικό Δημόσιο για τους τίτλους αυτούς. Υπολογίζεται ότι το κέρδος που δυνητικά μπορεί να «γράψει» για φέτος η Τράπεζα από μία τέτοια συμφωνία είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρω. Το ποσό δεν είναι αμελητέο αν ληφθεί υπόψη ότι ο CEO της Τράπεζας Χρ. Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιήσει με τους αναλυτές όταν ανακοίνωσε τα κέρδη τριμήνου, είχε αποκαλύψει την πρόθεση του να προχωρήσει το 2021 στην έκδοση ομολόγου TIER I 550 - 600 εκατ. ευρώ.

---

Η αγορά των κόκκινων δανείων παρά τα όποια εμπόδια (μορατόρια, αναστολές πλειστηριασμών κλπ) είναι από τις λίγες που κινείται δυναμικά όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος. Στην Κύπρο αυτές τις αμέσως επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η στρατηγική συμμαχία της Alpha Bank Κύπρου με την doValue με την οποία θα μεταφερθούν στην εταιρεία διαχείρισης κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ, μαζί με τα ακίνητα που είχαν ανακτηθεί από την Τράπεζα. Η doValue έχει συστήσει εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και θα υποδεχθεί προσωπικό 150 ατόμων, σε πρώτη φάση, από τις Alpha Βank Cyprus και AGI-Cypre Ermis. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η μεταφορά άλλων 30 ατόμων, ενώ η εταιρεία θα ελέγχεται κατά 100% από την doValue.

----

Αναφερθήκαμε χθες στα εσωτερικά της Τράπεζας της Ελλάδος με αφορμή της αναβάθμιση της τέως συζύγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Κοιτάζοντας λοιπό το οργανόγραμμα της ΤτΕ δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε στο διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα ότι έχει κάνει πράξη το κοινωνικό αίτημα για την δίκαιη και αναλογική εκπροσώπηση των γυναικών σε υψηλές διοικητικές θέσεις. Στην κορυφή λοιπόν της ιεραρχίας της Κεντρικής Τράπεζας όπου βρίσκονται οι Γενικές Διευθύνσεις διαπιστώσαμε ότι από τις 17 θέσεις γενικών διευθυντών στις 7 έχουν τοποθετηθεί γυναίκες.

----

Ο Κώστας Φραγκογιάννης, δεν είναι τυχαίο ότι δεν άλλαξε υπουργείο. Στο Μαξίμου είναι ευχαριστημένοι με τη δουλειά που κάνει στον κλάδο της Εξωστρέφειας και της Οικονομικής Διπλωματίας.

-----

Η Παϊρης τροποποίησε τους όρους του προγράμματος εκδόσεως του εμπραγμάτως εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου. Το deal ήρθε μετά από διαπραγματεύσεις της εταιρείας με την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς. Η παράταση για τη διάθεση των ομολογιών Α’ Σειράς και η προμήθεια αδράνειας, είναι σε pause μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο η εταιρεία , όπως μαθαίνει η στήλη, βρίσκεται σε έναν δρόμο σωστής οικονομικής διαχείρισης ώστε να μαζέψει ρευστό για να μπορέσει να αποπληρώσει, όταν έρθει η ώρα, το ομόλογο. Για να δανειστεί η εταιρεία έβαλε υποθήκη στα ακίνητά της.

----

Πιο παραγωγική από πλευράς νέων αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. Από σήμερα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική με πρώτες τις Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo. Τη Δευτέρα οι αγορές στην Αμερική θα είναι κλειστές λόγω της επίσημης εθνικής αργίας (Martin Luther King day). Την Τρίτη είναι η σειρά της Goldman Sachs και του Netflix να ανακοινώσουν αποτελέσματα ενώ την Τετάρτη 20/01 ανακοινώνουν Alcoa. Procter & Gamble, Morgan Stanley. Την ίδια ημέρα θα γίνει η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Η τελετή θα αρχίσει στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

----

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου θα γίνει από την Fitch την προσεχή Παρασκευή μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τροχοδρομήσει ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα την έκδοση δύο σειρών ομολόγων με 20ετή και 30ετη διάρκεια. Επισημαίνεται ότι σήμερα Παρασκευή έχουμε την πρώτη λήξη παραγώγων για το 2021 καθώς λήγουν οι σειρές του Ιανουαρίου.

---

Φήμες στην αγορά για αλλαγή σκυτάλης στην Δωδώνη. Όχι σε διοικητικό αλλά σε μετοχικό επίπεδο.

---

Για τις επόμενες μέρες μετατίθεται το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών με τον επενδυτή (ONEX) των ναυπηγείων Ελευσίνας ώστε να προχωρήσει η εξυγίανση τους. Το ραντεβού ήταν αρχικά προγραμματισμένο για σήμερα Παρασκευή, ωστόσο μετατίθεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές (ελληνικό Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες, κ.λπ.) και στη συνέχεια να κατατεθεί ο φάκελος στα δικαστήρια και να κριθεί με βάση το άρθρο 106 βδ.

Είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια για την ανακοίνωση της συμφωνίας και του δεσμευτικού αξιόπιστου χρονοδιαγράμματος όλων των επιμέρους βημάτων μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, στενεύουν καθώς οσονούπω λήγει και η επέκταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό. Παράλληλα, αν δεν προχωρήσει η διαδικασία με την λύση του επενδυτή η εναλλακτική, σύμφωνα με την Εrnst & Youmg, σε περίπτωση ειδικής διαχείρισης είναι να δοθούν 30 εκατομμύρια για όλους τους πιστωτές. Όπερ σημαίνει πως χάνονται όλα τα δεδουλευμένα και οι θέσεις εργασίας, ενώ μεγάλοι χαμένοι θα είναι επίσης οι τράπεζες (χάνουν πάνω από 110 εκατ. ευρώ) αλλά και τα ταμεία και το δημόσιο.

---

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνουν οι εταιρείες delivery φαγητού. Καθώς η αγορά (delivery) καθίσταται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων ΜΜΕ επιχειρήσεων, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κοιτάζει τις συμφωνίες μεταξύ των διανομέων και παραγωγών φαγητού. Πρόκειται για μια εύλογη αναζήτηση σε καιρό πανδημίας. Αλλά αντί να ελέγξει τους μεγάλους παίκτες της (οριζόντιας) αγοράς διανομής φαγητού, ελέγχει τους μικρούς παίκτες της αγοράς αν τυχόν αντλούν ισχύ από άλλες κάθετες αγορές.

Εάν δεν καταφέρατε να κρατήσετε ημερολόγιο για το πόσες φορές έχει παραταθεί η καραντίνα, μπορείτε να ανατρέξετε στις ανακοινώσεις μετάθεσης της ημερομηνίας των 15 ξεχωριστών διαγωνισμών για την εκποίηση των ακινήτων της Ektasis. Έξι, λοιπόν, φορές από τον Νοέμβριο έχει παραταθεί η ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ενώ νεότερα αναμένονται από εβδομάδα.

---

Όσοι δεν βρίσκονται στη χώρα και θέλουν να αποκτήσουν άμεσα εικόνα για το ελληνικό επιχειρείν, αρκεί να τσεκάρουν τις ανακοινώσεις των εισηγμένων. Χθες, για παράδειγμα, δεν ξεπέρασαν τις 20 οι γνωστοποιήσεις των εισηγμένων στο ταμπλό εταιρειών. Λογικό, καθώς λόγω της πανδημίας πολλά projects έχουν «παγώσει».