Black Βox: Οι Ιταλοί ξανάρχονται. Ο Mr. Jumbo (δεν) το παίζει Κινέζος, ο Πάιατ, η Eldorado και το φαινόμενο Cenergy

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά επτά γεωτρήσεις ετοιμάζει η ελληνική Energean. Όχι στην Ελλάδα βεβαίως, αλλά στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Στο Ισραήλ για νέες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων και στην Αίγυπτο για την ανάπτυξη κοιτασμάτων που ήδη υπάρχουν. Στη χώρα μας εκτός από το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο θα αναπτυχθεί περαιτέρω με επενδύσεις της εταιρείας και βεβαίως τη στήριξη του ελληνικού δημοσίου.

Όμως ας μην απορούμε πως μεγάλες εταιρείες σταματούν τις διαδικασίες έρευνας υδρογονανθράκων ή για μεγαλύτερη ακρίβεια τις «παγώνουν».. Η αρχή έγινε με τη φυγή της ισπανικής Repsol, ενώ Total και Exxon πάνε πίσω το πρόγραμμα έρευνας.  Δεν φταίνε μόνο οι συνθήκες, οι νέες τάσεις της αγοράς  και η πράσινη μετάβαση.

Ο επενδυτής στην Ελλάδα, παρά τις πράγματι σημαντικές αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί, συνεχίζει να παλεύει με τη γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις σε Ισραήλ και Αίγυπτο, περιμένει δύο χρόνια την περιβαλλοντική άδεια στο Κατάκολο. Ο χρόνος είναι χρήμα. Και εμείς μπορεί να έχουμε άπλετο χρόνο ως χώρα, «χρήμα» που να περιμένει όμως δεν ξέρουμε  αν υπάρχει.

 Η Energean πάντως επιμένει ελληνικά και ψάχνει για εταίρο στο μπλοκ Ιωαννίνων και βεβαίως θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για αναβάθμιση του Πρίνου.

---

Οι Ιταλοί φαίνεται πως επενδύουν σταθερά στην ενέργεια. Ήρθε η σειρά της ΕΝΙ,η οποία μέσω της θυγατρική της Eni Gas Luce δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Η εταιρεία λοιπόν ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξαγοράζοντας την Solar-Konzept Greece και το χαρτοφυλάκιό της ισχύος 800 MW. Μέχρι σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιούνταν στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ υπενθυμίζεται πως είχε προχωρήσει πριν περίπου είκοσι χρόνια στην εξαγορά του 49% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας. Θα δούμε και άλλες κινήσεις από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό;

---

Eίναι γνωστό πως ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo προμηθεύονταν για χρόνια τα προϊόντα της γνωστής αλυσίδας από την Κίνα. Πλέον, αυτό δεν ισχύει και αναζητά νέες αγορές για την προμήθεια των προϊόντων. Με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες να είναι έντονα και το κόστος μεταφοράς προϊόντων από την Κίνα μεγάλο, στρέφει το βλέμμα του προς Βουλγαρία, κεντρική Ευρώπη, ακόμα και Τουρκία…

Μάλιστα, προτιμά να παρουσιαστούν ελλείψεις σε προϊόντα, αν η αναζήτηση δεν τελεσφορήσει, παρά να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του. Άλλωστε, οι έντονες αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων έχουν ήδη ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κομμάτι του προϊοντολογικού μείγματος, να μην είναι πλέον διαθέσιμο στα ράφια των καταστημάτων.  

---

Συνάντηση είχαν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ. Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, η γενική γραμματέας Μαρία-Έλλη Γεράρδη, ενώ τον Πάιατ συνόδευε ο οικονομικός σύμβουλος Έρικ Χόλμγκρεν και η εμπορική σύμβουλος Γιούρι Άρθρουρ.

Τα παραπάνω έχουν ήδη γραφεί. Η στήλη πληροφορείται πως το αμερικανικό ενδιαφέρον  (όπως αναφέρθηκε και στη συνάντηση) για την Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της είναι έντονο. Και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, το λιμάνι είναι πύλη εισόδου προς Τουρκία και Βαλκάνια. Οι γειτονικές χώρες αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μεταφορές μέσω του λιμανιού. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα αλλάζει «πίστα» στις υποδομές. Τα σιδηροδρομικά έργα και τα logistics οδηγούν σε άνθιση της μεταφορές και ανοίγουν εμπορικούς δρόμους…

Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Κώστα Καραμανλή, εκπρόσωποι της αμερικανικής κοινοπραξίας Proxenos ID επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη και συναντήθηκαν με τοπικές αρχές και επιχειρήσεις για να κατανοήσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους του λιμένα της πόλης. Η Proxenos –ID είναι μια κοινοπραξία της Proxenos International και της Quintana και συμμετέχει ως ένας από τους τέσσερις πλειοδότες στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Το αμερικανικό ενδιαφέρον επίσης για επενδύσεις , εκτός από τα λιμάνια, περιλαμβάνουν την τεχνολογία και βεβαίως την ενέργεια.

---

Ακόμη καλύτερες προοπτικές διαβλέπει η Eldorado Gold που αναθεώρησε προς τα πάνω το guidance για την επόμενη πενταετία. Προφανώς, η αισιοδοξία των Καναδών προέρχεται από το επικείμενο restart του έργου στις Σκουριές Χαλκιδικής του οποίου την μελέτη βιωσιμότητας ολοκλήρωσε, πριν από μερικές εβδομάδες, η εταιρεία. Τώρα το επόμενο ορόσημο της καναδικής εταιρείας είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο, με την Eldorado να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές οδούς.

Όσον αφορά τα της υφιστάμενης παραγωγικής δραστηριότητας, η εταιρεία θέτει, για φέτος τον πήχη, μέχρι τις 490 χιλ. ουγγιές χρυσού με κόστος μέχρι 1.175 δολάρια. Από την Ολυμπιάδα, όπου διαθέτει υπόγειο μεταλλείο, η Eldorado υπολογίζει ότι θα «βγάλει» φέτος από 65 έως 75.000 ουγγιές χρυσού. Υπολογίζει ακόμη ότι θα επενδύσει περίπου 39 εκατ. δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου της Ολυμπιάδας. Σίγουρα τα σπουδαία αναμένονται από το έργο στις Σκουριές για το οποίο, όπως εκτιμάται, ίσως έχουμε χρηματοδοτική συμφωνία μέχρι τα μέσα της φετινής χρονιάς.

---

Σφαίρα πάει η μετοχή της Cenergy και γράφει το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο. Μάλιστα πλέον η αποτίμηση προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά έχει αποτυπώσει μέρος των σημαντικών ανακοινώσεων που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα. Αναδεικνύεται βάσει των ανακοινώσεων σε κορυφαία στο είδος της. Χρηματιστηριακά πολλοί βλέπουν πλέον τη μετοχή να ξαναμπαίνει στη μεγάλη κατηγορία και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση αν και θα πρέπει να περιμένουμε λίγους μήνες. Στην  τελευταία αναθεώρηση που είχε γίνει στις 24 Νοεμβρίου ήταν πρώτη επιλαχούσα και δεύτερη ήταν η Autohellas αλλά με αρκετή απόσταση στην αποτίμηση. H Cenergy έχει μεγαλύτερη αποτίμηση από τις εταιρείες ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη που συμμετέχουν στον FTSE 25. Σημειώστε πως ήδη στη μεγάλη κατηγορία είναι η Viohalco αλλά και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Μπορεί να κάνει το τρία στα τρία δηλαδή ο όμιλος.

---

Η Cenergy  συνέχεια αναλαμβάνει νέα έργα. Το πιο πρόσφατο είναι  η κατασκευή-προμήθεια-εγκατάσταση 240 χιλιομέτρων υποβρύχιων inter-array καλωδίων για το μεγαλύτερο παγκοσμίως υπεράκτιο αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στις βορειοανατολικές ακτές της Μ. Βρετανίας. Στα καλωδιακά προϊόντα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στην ανάταση του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος καταγράφει σημαντική ανάπτυξη διεθνώς, ενώ οι βιομηχανικές κατασκευές ανακάμπτουν δυναμικά. Στις θετικές προοπτικές του ομίλου εντάσσεται και η πράσινη μετάβαση, με τα έργα της εταιρείας να συμβάλλουν στον πράσινο μετασχηματισμό. Ο ρόλος της εταιρείας σε όλα τα παραπάνω «mega trends» της αγοράς; Καταλυτικός.

---

Στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή της AS Company έχει ανεβάσει σημαντικά τον όγκο της και φαίνεται πως προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα. Στη συνεδρίαση της Τρίτης έγινε όγκος κάτι παραπάνω από 1% του συνόλου των μετοχών και χθες άγγιξε το 2%. Καλοί όγκοι είχαν γίνει και μερικές συνεδριάσεις νωρίτερα. Στην αγορά υπάρχει η πληροφορία ότι ένας Γάλλος μέτοχος με ποσοστό λίγο πάνω από 4% ήθελε εδώ και αρκετούς μήνες να αποχωρήσει, αλλά λόγω της περιορισμένης εμπορευσιμότητας δεν ήταν εφικτό. Έτσι η μετοχή και ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει καθηλωθεί λίγο πάνω από τα 2 ευρώ, χωρίς να έχει μπορέσει να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα που ήταν κοντά στα 3 ευρώ. Στο εννεάμηνο είχε πολύ καλή κερδοφορία (2,67 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων), η οποία στηρίχθηκε και από τις επενδύσεις που είχε κάνει, αφού η ρευστότητα της εισηγμένης είναι υψηλή και αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% της αποτίμησης. Σημειώνεται πως οι Έλληνες θεσμικοί είχαν περίπου 900 χιλ. μετοχές της εταιρείας.

---

Μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή αναταραχή, η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας διενήργησε την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου μία δημοπρασία για άδειες κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Συνολικά υποβλήθηκαν 74 προσφορές, από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 17.

Τα έσοδα από την δημοπρασία είναι επτακόσια εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, και αντιστοιχούν σε 100.000 λίρες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και 28.000 λίρες για κάθε MW ηλεκτρικής ισχύος, τιμές αρκετά χαμηλότερες από αυτές που πέτυχε πέρυσι η αντίστοιχη αγγλική δημοπρασία.

Όμως, η συνολική ισχύς των αιολικών υπεράκτιων πάρκων που θα κατασκευαστούν από τους επενδυτές είναι πάρα πολύ μεγάλη, σχεδόν 25 Γιγαβάτ (25 GW), πολύ παραπάνω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης της Νίκολα Στέρτζον που περίμενε 10 GW. Τα 25 GW είναι υπερδιπλάσια της εγκατεστημένης ισχύος των εν λειτουργία υπεράκτιων πάρκων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην δημοπρασία πήραν μέρος πολλά μεγάλα ονόματα, όπως η τοπική θυγατρική της ισπανικής Iberdrola η οποία (μόνη της ή σε κοινοπραξίες) αγόρασε άδειες προβλεπόμενης εγκατεστημένης ισχύος 7 GW, ενώ η BP, Shell, η Orsted, η Falck Renewables και άλλες επιχειρήσεις πήραν τις υπόλοιπες άδειες. Ένα σημαντικό μέρος των αδειών δόθηκε για εγκαταστάσεις πλωτών υπεράκτιων πάρκων, για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα, ενώ το ύψος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για την κατασκευή των πάρκων είναι της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων λιρών.

---

Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πλησιάσει πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν τον στόχο των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμα πιο ωφελημένη όμως θα είναι η ίδια η Σκωτία, αφού στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα έχει πλησιάσει την ενεργειακή αυτονομία, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτά τα αιολικά πάρκα. Κάποιοι διορατικοί, και λίγο πονηροί, παρατηρητές των πραγμάτων, υποθέτουν πως αυτή η ενεργειακή αυτονομία μπορεί να δώσει θάρρος στους οπαδούς της Σκωτσέζικης ανεξαρτησίας και να ξαναφέρει στην επιφάνεια τις σχετικές διεργασίες, με την Σκωτία πλέον σε θέση ισχύος απέναντι στην κεντρική εξουσία του Λονδίνου.

---

Θετική στάση για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί ο αμερικανικός χρηματιστηριακός οίκος Jefferies στη νέα χρονιά, προβλέποντας αυξημένα κέρδη ανά μετοχή. Οι εγχώριες μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα έχουν πολλαπλασιαστή (Ρ/Ε) 11 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) στο 0,95. O δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) εκτιμάται στο 8,8% και η μερισματική απόδοση στο 3,5%, αισθητά πάνω από αυτόν στις αναδυόμενες αγορές που εκτιμάται στο 2,7%.

Ο οίκος αναμένει αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή της τάξης του 19% το επόμενο 12μηνο και 24% τους επόμενους 24 μήνες, ελκυστικές επιδόσεις σε σύγκριση με τις αγορές της ευρωζώνης όπου τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να αυξηθούν γύρω στο 9% φέτος, όπως και το 2023, αλλά και με την αγορά των ΗΠΑ, όπου η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 10%.

Ευνοϊκή είναι επίσης η σύγκριση της ελληνικής αγοράς μετοχών με τις αναδυόμενες αγορές όπου οι αναλυτές του οίκου βλέπουν αύξηση των κερδών ανά μετοχή 15% και 12%, αντίστοιχα.

---

«Μάχη» πρόκειται να δοθεί την Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους στρατιωτική άσκηση στο αθηναϊκό κέντρο, αλλά για τα «χτυπήματα» που είναι πιθανό να πέσουν στη φιλανθρωπική δημοπρασία που οργανώνει ο οίκος «Βέργος». Σε ελκυστικές μάλλον τιμές προσφέρονται έργα παλιών και νεότερων δημιουργών για την ενίσχυση των σκοπών της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή και το γεγονός δεν έχει περάσει απαρατήρητο στον εγχώριο συλλεκτικό κόσμο. Ανάμεσα στα 84 ζωγραφικά και γλυπτά έργα, συναντάμε γερές υπογραφές από καλλιτέχνες που βρίσκονται ψηλά στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Η προσοχή του κοινού  στρέφεται σε δύο Έλληνες καλλιτέχνες που συνήθως οδηγούν την κούρσα των τιμών. «Η όρθια γυναίκα» του Γιώργου Ρόρρη βγαίνει στις 3.500 ευρώ, φιλοτεχνημένη το 2020. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από περίπου 1,5 μήνα, πάλι στον ίδιο οίκο, ένα παλιότερο έργο του ζωγράφου ξεκίνησε στις 6.000 ευρώ και βρήκε αγοραστή στην οχταπλάσια τιμή εκκίνησης. Πολύ ψηλά αναμένεται να κινηθεί και το προσφερόμενο έργο του Χρήστου Μποκόρου. Η δημοπρασία αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο. Είναι η πρώτη εγχώρια πώληση που εκπλειστηριάζει έργο του εκλιπόντος και σπουδαίου Αλέκου Φασιανού. Πρόκειται για  επιζωγραφισμένη λινοτυπία. Λεπτομέρεια που ίσως κάνει τα έργα πιο ελκυστικά: στην τιμή κατακύρωσης δεν θα συμπεριληφθεί προμήθεια αγοραστή και ΦΠΑ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες