7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Black Box: Οι αυξήσεις των τραπεζών που δεν τελειώνουν και η είσοδος των Ολλανδών στην Alpha Bank

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh που αποτελούν τους δευτερος μεγαλύτερους μετόχους της Ελλάκτωρ ανοίγουν τα πανια τους και πιάνουν θέσεις σε καίρια πόστα. Πληροφορίες της στήλης που δεν επιδέχονται... αμφισβήτησης λένε ότι η Reggeborgh συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και είναι πλέον μέτοχος με ποσοστό 2% στην Τράπεζα.

-----

Κλείνει ή ανοίγει ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες ; Το ερώτημα είναι προφανώς ρητορικό. Και η απάντηση που δίνει η στήλη θα είναι κάπως υπαινικτική. Πράγματι, με την Alpha Bank ο κύκλος των αυξήσεων κλείνει. Μέχρι να ξανανοίξει. Πότε; Όχι πολύ σύντομα αλλά ούτε και πολύ αργά. Οι ελληνικές τράπεζες είναι όντως  «επαρκώς κεφαλαιοποιημένες». Υπό το πρίσμα αυτό δεν έχουν άμεση ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων. Όμως όσο ξαναδιαβάζουμε την http://έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2020-2021έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική 2020-2021, τόσο συνειδητοποιούμε πως το μήνυμα Στουρνάρα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο.

Πρώτον διότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας επιδεινώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες και θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στην πορεία λόγω του διαρκούς καψίματος κεφαλαίων από τις τιτλοποιήσεις (CET 1 στο 11,8% και δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,8% για τον κλάδο συνολικά με πλήρη ενσωμάτωση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9.) Έτσι, ενώ θεωρητικά οι δείκτες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπολείπονται πλέον του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δεύτερον επειδή, όπως έχουμε πει πολλές φορές, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών κεφαλαίων είναι λογιστικό υπό την έννοια ότι σε ποσοστό 65% αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις. Δεν είναι δηλαδή ποιοτικά κεφάλαια στα οποία μια τράπεζα μπορεί να χτίσει το μέλλον της. Ο αναβαλλόμενος φόρος μπορεί στην πράξη να μην επηρεάζει αρνητικά -το αντίθετο- είναι όμως μια μελλοντική επιταγή που πρέπει να πληρωθεί. Και συνήθως αυτές οι επιταγές πληρώνονται κάποια στιγμή τοις... μετρητοίς από τους μετόχους.

Και τρίτον επειδή ανάπτυξη χωρίς περίσσεια ποιοτικών κεφαλαίων δεν γίνεται. Αν θέλουμε να μιλάμε λοιπόν για τη συμβολή του κλάδου στην ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που σε σημαντικό βαθμό θα στηρίζεται σε χαμηλότοκο δανεισμό από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, η περαιτέρω κεφαλαιακή των ελληνικών τραπεζών, αποτελεί μονόδρομο.

Και αν, τέλος, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι -στο βαθμό που δεν βγει ο ήλιος από τη Δύση- είναι πως ο κύκλος των αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων για τις ελληνικές τράπεζες έχει κλείσει. Ανοίγει, όμως, ένας νέος με επίκεντρο τις λεγόμενες «αναπτυξιακές» αυξήσεις κεφαλαίου στα πρότυπα της Alpha, στις οποίες όλο και περισσότεροι νέοι μέτοχοι θα είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν.

---

Δύο χρόνια πριν, τέτοιες μέρες καλοκαιριού η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρούσε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να κατευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα τον Νοέμβριο συμπληρώνει δύο χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ, έχοντας δώσει τη θέση της στην Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η μετακίνηση της πάλαι ποτέ «σιδηράς κυρίας» του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον στη Φραγκφούρτη, πέρασε μάλλον απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αναφέρθηκε στο ΔΝΤ και στην... Κριστίν Λαγκαρντ.

«Ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η γνωστή σε εμάς κυρία Λαγκάρντ κάλεσε τα κράτη να αυξήσουν την φορολογία στον μεγάλο πλούτο» ήταν η -εκτός κειμένου- αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε αμηχανία. Ο ίδιος προφανώς δεν κατάλαβε ποτέ το λάθος ή τουλάχιστον δεν προσπάθησε να το διορθώσει…

---

Και μιας και μιλάμε για κύκλους που κλείνουν και ανοίγουν, αυτός του Λεωνίδα Μπόμπολα ως μεγαλομετόχου της Ελλάκτωρ δείχνει ότι έκλεισε οριστικά. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ήταν εκείνος ο χθεσινός πωλητής των έξι εκατομμυρίων μετοχών (2,84%) της Ελλάκτωρ που άλλαξαν χέρια έναντι 10,3 εκατ. ευρώ (1,7 ευρώ ανά μετοχή), σημαίνει και την οριστική του αποχώρηση από την εταιρεία στην οποία μέχρι πρότινος και πριν την συμφωνία του με τη Reggeborgh, ήταν εκ των βασικών μετόχων. To ερώτημα είναι αν ο Λ. Μπόμπολας θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Ηλέκτωρ και του μέλους του Δ.Σ της Άκτωρ.

----

Ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές της INTRAKAT,  του κατασκευαστικού αλλά και ενεργειακού πλέον επενδυτικού βραχίονα του Ομίλου Intracom, έκανε χθες ο ισχυρός άνδρας του Ομίλου Σωκράτης Κόκκαλης στην γενική συνέλευση των μετόχων της Intacom Holdings. 

«Το επόμενο διάστημα επιφυλάσσει για την Intrakat ευχάριστες ειδήσεις. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στην ενέργεια, ειδικά στην πράσινη ενέργεια θα είναι πολύ σημαντική», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι πρόσφατες  ανακοινώσεις της εισηγμένης για την συγχώνευση με την Γαία Άνεμος αλλά και η στρατηγική για επενδύσεις στην ενέργεια αλλάζουν το προφίλ της εταιρείας η οποία εισήλθε με αξιώσεις σε ένα κλάδο με μεγάλη δυναμική. Έχοντας έτοιμα προς κατασκευή 93MW και έως το 2024 προς κατασκευή ακόμη 200 MW φωτοβολταϊκά πάρκα και 200 MW αιολικά, αλλά και με ένα pipeline έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600MW μετά το 2024, οι προσδοκίες είναι θετικές. 

Και για να παραμείνουμε στα της Intrakat αφορμής δοθείσης, αύριο στο 4ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών την εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος Δημήτρης Κούτρας και αναμένεται να μιλήσει για πολλά στο χώρο των κατασκευών…  

---

Από χθες ξεκίνησαν να τρέχουν οι -άνευ ουσιαστικού νοήματος- διαδικασίες της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης που υποβάλει ο επιχειρηματίας Σαββίδης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του ΟΛΘ καθώς μετά τις τελευταίες συναλλαγές στις αρχές Ιουνίου το ποσοστό του ξεπέρασε το 67%. Το προσφερόμενο τίμημα για το υπόλοιπο 33% καθορίστηκε στα 26,50 ευρώ, τιμή που είναι μεν υψηλότερη από τη μεσοσταθμική εξαμήνου, αλλά οριακά χαμηλότερη από αυτή που έχει σήμερα στο ταμπλό η εισηγμένη. Ακόμη και αν μετά τη Δημόσια πρόταση η πλευρά Σαββίδη συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90% δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και δεν θα επιδιώξει την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

---

Το River West Open από τα τέλη Ιουλίου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και αποτελεί πραγματικότητα, σε μία σημαντική επένδυση της Noval Property ύψους 30 εκατ.ευρώ. Η νέα ανάπτυξη του River West σε εξωτερικούς χώρους συνδυάζει χώρους αναψυχής, πρασίνου και καταστημάτων εστίασης. Το εντυπωσιακό; Τα συμβόλαια για μισθώσεις του χώρου αγγίζουν το 100%, σε μία περίοδο δύσκολη για την εστίαση και για το retail.

---

Εν αναμονή ανακοινώσεων νέων συμφωνιών και έργων βρίσκεται η αγορά από την Copelouzos Group. Όπως σημείωσε ο Ιωάννης Καρύδας CEO του τμήματος ΑΠΕ του ομίλου στο συνέδριο Green Deal Greece 2021, έχουν σχεδιαστεί νέα έργα που θα ανακοινωθούν, ενώ σημείωσε πως ο κλάδος του πράσινου υδρογόνου θα συμβάλει καίρια στον πράσινο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης και ψηφιοποίησης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

---

Στις 7 Ιουλίου, τη μέρα που η κυβέρνηση θα «γιορτάζει» τα δύο χρόνια από τις εκλογές του 2019, η Lamda θα παρουσιάζει τα σχέδια για τον πρώτο ουρανοξύστη που θα χτιστεί στο Ελληνικό. Ναι, αυτόν για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση είχε σηκώσει γη και ουρανό για να μην μπορέσει ποτέ να κατασκευαστεί και φίλιες ακτιβιστικές δυνάμεις που αντιμάχονταν την επένδυση του Ελληνικού προσέφευγαν στο ΣτΕ για να ακυρώσουν την ανέγερσή του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.