Black Box: Οι ΑΠΕ, η ΕΤΕ, το CVC και ο Πλάτωνας

- Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η εξίσωση με το ΕΤΜΕΑΡ είναι δύσκολη. Το έλλειμμα όμως μεγαλώνει και πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα, που να μην είναι σε βάρος των παραγωγών ΑΠΕ.

- Κάνει λάθος λοιπόν το υπ. Ενέργειας που εξετάζει την επιβολή έκτακτου χαρατσιού στους πράσινους επενδυτές, λες και αυτοί δημιούργησαν το έλλειμμα. Ο κίνδυνος να φύγουν επενδυτικά κεφάλαια, έτοιμα να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, είναι υπαρκτός.

- Και εμπάσει περιπτώσει υπάρχουν και οι αρχές του δικαίου. Κάθε επένδυση γίνεται βάσει κάποιων κανόνων. Οι επενδυτές λαμβάνουν τις αποφάσεις τους βάσει των δεσμεύσεων του επίσημου ελληνικού κράτους. Δεν μπορεί αυτό να τις αναιρεί, όποτε δυσκολεύεται.

-«Kάνουν νάζια» ήταν η απάντηση που έλαβε η στήλη από καλά ενημερωμένη πηγή, στο ερώτημα που έθεσε για το πως διαχειρίζεται η ΕΤΕ την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ήθελε να δει το τίμημα του CVC να αυξάνεται, αλλά επί του σημείου αυτού, δεν υπάρχει… understanding.

- Ωστόσο, ας μην απογοητευόμαστε  γιατί υπάρχει και το ρητό του Πλάτωνα «Ανάγκα και Θεοί πείθονται». Και στην προκειμένη υπόθεση οι ανάγκες είναι πολλές. Οπότε η διοίκηση της Εθνικής -υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η τράπεζα στο παρελθόν -  τελικά θα συναινέσει στην πώληση.

- Άλλωστε αυτή είναι και η ερμηνεία που έδιναν γνώστες του παρασκηνίου. Η αγωγή κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την «μπαρουτοκαπνισμένη» τις ένδοξες χρηματιστηριακές ημέρες του 1999, Γενικών Αποθηκών έγινε για νομικούς λόγους, ώστε να μην υπάρχει αμέλεια από την πλευρά της διοίκησης της ΕΤΕ αν πουληθεί η Ασφαλιστική.

- Όσο και οι δυο εταιρείες είναι θυγατρικές, δεν δημιουργείται ζήτημα. Αν η μια από τις δυο αλλάξει χέρια, τότε  ανακύπτουν κάποια νομικά θέματα -μεταξύ των οποίων και αυτό- που πρέπει να διευθετηθούν. Οπότε καταλήγουμε αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα και τη διαχρονικότητα της σοφίας του Πλάτωνα.

- Παρατεταμένα ανησυχητική η εικόνα των τραπεζικών μετοχών, αλλά και γενικότερα του καθηλωμένου σε χαμηλά επίπεδα τζίρου στο ΧΑ. Οι τράπεζες  όμως δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο.  

- Την κατιούσα και μάλιστα με ρυθμούς που δημιουργούν εντύπωση πτώσης χωρίς φρένα, έχουν πάρει και τα διυλιστήρια που για γνωστούς λόγους είναι εκτός μόδας αυτό το διάστημα. Τα Ελληνικά Πετρέλαια από υψηλό δωδεκάμηνου στα 8,83 ευρώ, έκλεισαν χθες στα 4,69 ευρώ και η Motor Oil από υψηλό δωδεκάμηνου στα 22,36 ευρώ βρέθηκε χθες στα 9,35 ευρώ.

- Στο μεταξύ, επιχειρούν να ξορκίσουν την χρηματιστηριακή κακοδαιμονία με την 3η Επενδυτική Ημερίδα της ΕΧΑΕ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά. Θα παρουσιαστούν οι εταιρείες ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Cenergy, Elvalhalcor, Ευρωπαϊκή  Πίστη, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΠ, Quest Συμμετοχών, ΟΛΘ και Πλαστικά Θράκης.