ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Black Box: Ο ξένος επενδυτής για το 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το «ματσάρισμα» του Γ. Περιστέρη

Πολύ μελάνι χύθηκε τις τελευταίες ημέρες για το deal της μεταβίβασης των μετοχών που κατέχει η Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο Γ. Περιστέρης με τη συνδρομή και της Μ. Λάτση και άλλων επενδυτών θα αποκτήσει τις μετοχές αυτές. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία και το πώς φτάσαμε σε αυτή την κατάληξη. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Reggeborgh είχε στα χέρια της πρόταση από μεγάλο διεθνή επενδυτή για να πουλήσει το 30% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην τιμή των 11,20 ευρώ. Και με αυτή την πρόταση ανά χείρας έγινε η συζήτηση με τον Γ. Περιστέρη πριν τελικά αποφασίσει να πουλήσει το ολλανδικό fund.

Ο διεθνής επενδυτής ήθελε να αποκτήσει στρατηγική θέση στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό - ενεργειακό όμιλο της χώρας και θεωρούσε τουλάχιστον εύλογη την τιμή των 11,20 ευρώ ανά μετοχή.  Ο Γ. Περιστέρης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αξία της εταιρείας του. Και το γεγονός ότι εκεί έξω υπήρχε ένας διεθνής επενδυτής που θεωρούσε ευκαιρία να επενδύσει  περί τα 350 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει των 30% των Ολλανδών αποτιμώντας το σύνολο της εταιρείας κοντά στα 1,2 δισ. ευρώ, οδήγησε τον ισχυρό άνδρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο να «ματσάρει» την προσφορά εξασφαλίζοντας μέσα σε λίγα 24ωρα ρευστότητα και συμμάχους για να ανακτήσει την πλειοψηφία των μετοχών.


Η διαδικασία εξαγοράς των μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ από τη Reggeborgh έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Latsco της Μαριάννας Λάτση απέκτησε το 7,6% των μετοχών έναντι 88 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσουν να περνούν σταδιακά και τα πακέτα για το 16% που θα αποκτήσει ο Γ. Περιστέρης (16-17 εκατ. μετοχές) επίσης στα 11,20 ευρώ. Ο επιχειρηματίας έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα, είτε μέσω δανείων από τις τράπεζες, είτε εκχωρώντας μερίδια από την προσωπική συμμετοχή του σε εταιρείες του ομίλου (π.χ χθες πούλησε το 1,86% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην οποία κατείχε περίπου 20%, έναντι 28 εκατ. ευρώ, στην τιμή των 13 ευρώ) και φυσικά βάζοντας ίδια κεφάλαια προκειμένου να πετύχει τον στόχο του.

---

Το είχαμε επισημάνει όσο πιο εμφατικά μπορούσαμε ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς αποτελεί κατά κάποιο τρόπο πυξίδα για τον τραπεζικό κλάδο συνολικά. Η χρηματιστηριακή αγορά έσπευσε χθες να προεξοφλήσει την επιτυχία της αύξησης κατά 1 δισ. ευρώ και του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας ύψους 2,6 δισ. ευρώ συνολικά, εκτοξεύοντας τη μετοχή στις παρυφές του 1 ευρώ. Και αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, αλλά οι πληροφορίες της στήλης λένε πως όλοι οι ισχυροί μέτοχοι της Πειραιώς έχουν στείλει το μήνυμα ότι θα μετάσχουν στην αύξηση. Στη Γενική Συνέλευση της 7ης Απριλίου θα έχουμε μια πρώτη εικόνα.

Η διοίκηση της Πειραιώς ανακοίνωσε ένα αρκετά φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης και μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα το 2022 (9%) και κάτω από το 3% το 2024. Δεν είναι ένα σχέδιο που υλοποιείται από τη μια μέρα στην άλλη. Η διοίκηση Μεγάλου εφαρμόζει από πέρυσι τον Νοέμβριο βήμα – βήμα το business plan, και μέχρι στιγμής το κάνει με επιτυχία.

Αν ο μεγαλύτερος σε μέγεθος και πιο δυσκίνητος τραπεζικός παίκτης μπορεί να πείσει την αγορά ότι όχι μόνο θα επιτύχει τόσο γρήγορα του στόχους εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου του αλλά θα μειώσει και την κρατική συμμετοχή κάτω από το 33% (όπως εξ αρχής άλλωστε είχε προαναγγείλει το ΤΧΣ), τότε για την υπόλοιπη τριάδα του κλάδου το εγχείρημα εξυγίανσης αρχίζει να δείχνει ακόμη πιο εύκολο στα μάτια των επενδυτών. Εξ ου και η σημαντική άνοδος των τραπεζικών μετοχών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία παρά τις ενδιάμεσες χρηματιστηριακές διορθώσεις που πιθανόν μεσολαβήσουν, δείχνει ότι θα έχει και συνέχεια.

---

Με πολύ θετικούς οιωνούς ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά της Motor Oil για την έκδοση επταετούς ομολόγου 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βγαίνει στις αγορές σε μια καλή συγκυρία όπου η επενδυτική κοινότητα έχει αποδείξει, με τη σημαντική υπερκάλυψη προηγούμενων εκδόσεων, ότι διαθέτει σημαντική ρευστότητα προκειμένου να τοποθετηθεί σε ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις. Το εύρος απόδοσης έχει οριστεί από την εταιρεία από 1,9% έως 2,3%. 

---

Την «παλιά» υπόθεση του 2017, κατά την οποία κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν εισβάλει στα γραφεία τόσο της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, διερευνώντας το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, έκτοτε, αν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο, «ξεσκονίζει» η Κομισιόν.

Την περίοδο εκείνη βέβαια, η αγορά ηλεκτρισμού ήταν εντελώς διαφορετική από την σημερινή. Τα μερίδια της ΔΕΗ στην παραγωγή ήταν πολλαπλάσια των σημερινών και ο λιγνίτης μονοπωλούσε την αγορά χονδρικής, όταν σήμερα βρίσκεται στα αζήτητα, καθώς η επιχείρηση μετασχηματίζεται και μέχρι το 2023 δεν θα έχει μείνει σε λειτουργία παρά το πολύ μια λιγνιτική μονάδα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην ενέργεια αναγνωρίζει στην χθεσινή της ανακοίνωση και η ίδια η εκτελεστική αντιπρόεδρος, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μ.Βεστάγκερ.

Στο δια ταύτα, η υπόθεση έχει μπροστά της πολύ δρόμο, ίσως μερικών ετών και το όποιο πόρισμα θα έρθει σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με εκείνη της περιόδου που ερευνάται. Επίσης η έρευνα της Κομισιόν φαίνεται ότι δε σχετίζεται με τα άλλα ζητήματα που συζητούν στην παρούσα φάση η ελληνική πλευρά με τις Βρυξέλλες, δηλαδή την διάθεση λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους, το αίτημα αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απόσυρση των μονάδων της και την ένταξή τους σε καθεστώς στρατηγικών εφεδρειών.


----

Ανταλλακτήριο χρυσού «Ο Ρετζέπ». Αν ισχύει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sözcü, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μία πρωτοφανή κίνηση που θυμίζει… Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σύμφωνα με την Sözcü, η τουρκική κυβέρνηση ζητάει από όλους τους κοσμηματοπώλες της χώρας να καταθέσουν 500 γραμμάρια χρυσού στις κρατικές τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν θέλει να αντλήσει περί τα 8,4 δισ. τουρκικές λίρες (1,1 δισ. δολάρια) για να καλύψει τις ανάγκες της οικονομίας. Στην Τουρκία εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπώλες  που σημαίνει πως αν όλοι «υπακούσουν» στις εντολές του σουλτάνου, θα συγκεντρωθούν 20 τόνοι χρυσού. Αλήθεια ή ψέματα, το θέμα είναι ότι πλέον μπορούμε να πιστέψουμε τα πάντα, όσον αφορά τις «καινοτομίες» του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

----

Δεν έχει μόνο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού να διαχειριστεί η διοίκηση της Δομικής Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του 2021 αναμένεται να εκδικαστούν μια σειρά αγωγών κατά της εισηγμένης. Ειδικότερα, αγωγή αποζημίωσης 100.000 ευρώ για τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων από κοινοπραξία, αγωγές ύψους 181.000 ευρώ, αγωγής 4,4 εκατ. ευρώ για αδικοπραξία σχετικά με την πώληση μετοχών το 2019, ενώ εκκρεμεί και η εκδίκαση αγωγής από ασφαλιστικό οργανισμό ύψους 258 χιλ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα βάρη της εισηγμένης, έχουν υποθηκευτεί όλα τα «ασημικά». Τόσο τα επενδυτικά ακίνητα της Δομικής Βιομηχανικής για 5,5 εκατ.ευρώ, όσο και της Mallia Mountain στα ακίνητα στο Αλωνάκι Μαλίων.

---

Oι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί έχουν εκσυγχρονιστεί και δεν είναι οι ίδιοι οργανισμοί με νοοτροπία δημοσίου που είχαμε συνηθίσει τη δεκαετία του 90. Επενδύουν και ανοίγονται στο εξωτερικό. Όπως μαθαίνουμε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου-ΕΒΟΛ βρίσκεται μία «ανάσα» από το να κλείσει συμφωνία με βρετανική γνωστή αλυσίδα supermarket προκειμένου να βάλει στα ράφια της γιαούρτια. Εκτός όμως αυτού, δρομολογεί επενδύσεις πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ που αφορούν σε νέες μηχανές εμφιάλωσης και στην κατασκευή δεύτερης γραμμής γιαουρτιού με αυξημένη δυναμική παραγωγικότητας.

---

Xωρίς ουσιώδεις μεταβολές στον κύκλο εργασιών της Μύλοι Κεπενού το φετινό δίμηνο, ακολουθώντας την πορεία του 2020. Η διοίκηση της εισηγμένης έχει δώσει το βάρος της, στο «χτίσιμο» αποθεμάτων με διπλό στόχο. Αφενός να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση, αφετέρου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε αρρυθμία προκύψει εξαιτίας της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η εισηγμένη βλέπει να έχει ικανοποιητική ρευστότητα, η οποία καλύπτει τη λειτουργία της και την ικανοποίηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της για τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

---

Με στόχο να καλύψει έως το 30% του τζίρου που έχασε από τη Nike κινείται η Folli-Follie. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην υπογραφή δύο συμφωνιών franchise στον κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ αναζητά νέες συμμαχίες στον κλάδο των κοσμημάτων. Αν όλα πάνε καλά αναμένεται έως το καλοκαίρι να ανακοινώσει τις νέες αυτές συνεργασίες, με ταυτόχρονα άνοιγμα νέων σημείων πώλησης των προϊόντων της.

---

Σημαντικές συνεχίζουν να είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού για την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος. Η διοίκηση της εισηγμένης αισιοδοξεί πάντως πως θα αρχίσει σταδιακή ανάκαμψη όταν ανοίξει το λιανεμπόριο.

---

Η στήλη αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη δύο πολύ καλούς φίλους. Ο «αδελφός» Βασίλης Κουλούρης, ένας από τους πιο αξιοπρεπείς και σεμνούς συναδέλφους, πρωτοπόρος του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού ρεπορτάζ, έφυγε από τη ζωή στα 66 του χρόνια, έχοντας δώσει την πιο σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Καλό κατευόδιο και στον Βαγγέλη Νταγκουνάκη. Ο φίλος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου, έχασε την μάχη με τον Κορονοϊό. Ο Βαγγέλης ήταν μόλις 60 χρονών.