Black Box: Ο… υπνωτισμός του roadshow και οι λεπτομέρειες της bad bank

-Η αιτία ήταν ο κορονοιός και η διαδικτυακή διεξαγωγή; Οι γενικότερες συνθήκες που κάνουν επιφυλακτικούς τους επαγγελματίες διαχειριστές;  Όποιος και να ήταν ο λόγος, οι εντυπώσεις που άφησε το φετινό Roadshow της ΕΧΑΕ ήταν δυσάρεστες.

-Όπως δυσάρεστος και γεμάτος αμηχανία ήταν ο χρόνος μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης και την ερώτηση αν υπάρχει κάποια ερώτηση, χωρίς κανείς να διατυπώνει ούτε μια ερώτηση. Δεν τους ενδιέφερε; Ήταν όλες οι παρουσιάσεις τέλειες και δεν άφηναν  την παραμικρή απορία; Είχαν πέσει οι διαδικτυακώς συμμετέχοντες θύμα μαζικού υπνωτισμού;

-«Μπα όχι» εξηγεί στέλεχος που είχε την εμπειρία του  15ου Αnnual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών. «Απλώς τα funds είχαν περιορισμένο ενδιαφέρον και ανέθεσαν την παρακολούθηση σε  junior στελέχη, που δεν άνοιγαν το στόμα τους. Είναι τα ίδια funds και συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια στο ίδιο Roadshow , έτυχε και η συγκυρία, οπότε παρουσιάζονταν τα δύσκολα αυτά κενά απόλυτης σιγής».   

-Ήταν τέτοια η αφωνία των συμμετεχόντων, όπου ο Αλ. Πατέλης μετά την ομιλία του  ανταπεξήλθε στη σιγή με χιούμορ, λέγοντας «Ωραία, θα ξεκινήσω εγώ κάνοντας μια ερώτηση στον εαυτό μου». Έχει φτάσει η ώρα που το Χρηματιστήριο πρέπει να σκεφθεί κατάλληλους τρόπους να αναβαθμίσει το Roadshow και να επαναφέρει το ενδιαφέρον.

- Δυο ενδιαφέρουσες παράμετροι σε σχέση με την πρόσληψη στη Eurobank, σε θέση Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου, του Ανδρέα Αθανασόπουλου. Κατ΄ αρχήν  και εκτός φυσικά του CEO Φ. Καραβία, η πρόσληψη είναι approved by Canada and Greek representative. Δεύτερη ενδιαφέρουσα παράμετρος, είναι ότι ο κ. Α. Αθανασόπουλος  μαζί με τους κ.κ. Νικ. Καραμούζη και Χ. Μεγάλου ήταν η τριάδα που συνέθετε τη short  list για την επιλογή του  CEO της Τράπεζας Πειραιώς.

-Η σταδιακή απορρόφηση σε βάθος χρόνου των ζημιών που θα έχουν οι τράπεζες από τη μεταφορά στην bad bank των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων κατά κύριο λόγο, και η μεταφορά σε εθελοντική βάση δευτερευόντως, διασκέδασαν σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες των τραπεζιτών για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

-Τον αιφνιδιασμό των εμπλεκόμενων για την οξύτητα και ταχύτητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, γεγονός που τους κατέστησε  επιφυλακτικούς, επισήμανε ο Ευαγ. Μυτιληναίος στην παρέμβαση του σε διαδικτυακή συζήτηση. Ταυτόχρονα επισήμανε τα γρήγορα αντανακλαστικά  για την αντιμετώπιση της κρίσης που επέδειξαν κεντρικές τράπεζες και Κυβερνήσεις, με ενέργειες οι οποίες βοήθησαν και στην καλή αντίδραση των χρηματιστηρίων. Η  εξέλιξη αυτή  σε κάποιο βαθμό προεξοφλεί την εκτόνωση της υγειονομικής κρίσης στο επόμενο διάστημα. Αντίθετα στα ομόλογα το μήνυμα είναι θολό, καθώς η αγορά επηρεάζεται από τα προγράμματα επαναγοράς.  

-Εκδόθηκε χθες από το Πρωτοδικείο Αθηνών η δικαστική απόφαση για την Ναυτεμπορική, η οποία τίθεται  σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης κατά τη διαδικασία που τηρήθηκε και για τον ΔΟΛ. Καθήκοντα ειδικού εκκαθαριστή αναλαμβάνουν η Grand Thornton και το νομικό γραφείο Αγγελίδη.