Black Box: Ο Στουρνάρας προειδοποιεί για τις τράπεζες! Τον ακούει κανείς;

Ο Μινώταυρος έχει βάσιμους λόγους να ακούει προσεκτικά τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας όταν επί σειρά εβδομάδων χτυπά όλο και πιο δυνατά τις καμπάνες για την επιδείνωση της κατάστασης με τα κόκκινα δάνεια.

Δεν είναι ότι η στήλη έχει κάποια εμμονή. Αλλά δεν κρύβει ότι αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος τεχνοκράτης, που εκ θέσεως γνωρίζει καλύτερα από όλους τη «μεγάλη εικόνα» για την κατάσταση και τους κινδύνους του τραπεζικού συστήματος, επανέρχεται διαρκώς στο θέμα.

Αν έχουμε μετρήσει καλά, με το χθεσινό άρθρο του στην Handelsblatt, είναι ή τρίτη ή τέταρτη φορά που ο Γ. Στουρνάρας δημόσια προειδοποιεί σε μικρό χρονικό διάστημα ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έχουν ζυγίσει καλά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Αν έχει δίκιο, το πρόβλημα θα αποδειχθεί τελικά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που υπολογίζουν στην ελληνική κυβέρνηση, στο υπουργείο Οικονομικών και στα επιτελεία των συστημικών τραπεζών. Και αυτό σε μια χρονιά που υποτίθεται πως το μεγάλο στοίχημα είναι να δοθεί η «τελική λύση» στο δεκαετές τραπεζικό πρόβλημα.

Ξέρουμε ήδη πως η ΤτΕ έχει υπολογίσει σε 8 έως 10 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν με τη λήξη των μέτρων αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων και την άρση των προγραμμάτων στήριξης. Η ΕΚΤ εκτιμά επίσης πως συνολικά στην ευρωζώνη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να φτάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Στις τράπεζες εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρότερο και συνεπώς ευκολότερα διαχειρίσιμο. Η πρώτη εικόνα που έχουμε για την ώρα είναι πως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι ελληνικές τράπεζες θα  περάσουν με ευκολία τα φετινά stress tests, και ότι τα όποια σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου από άλλες τράπεζες -πλην της Πειραιώς- πάνε για το 2022.

Αν επιβεβαιωθούν οι επίσημες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας μπορούμε να φανταστούμε την αλυσίδα των γεγονότων: αναπόφευκτη επιδείνωση των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, νέες ζημιές που θα δυσκολέψουν τον σχηματισμό των αναγκαίων προβλέψεων, εμπόδια σε νέες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων, και εν τέλει ανάγκη νέων κεφαλαίων.

Και το ερώτημα είναι γιατί ενώ Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, SSM, Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ήδη ξεδιπλώσει αναλυτικό σχέδιο «μάχης» προτείνοντας μεταξύ άλλων εργαλείων, τη δημιουργία εθνικών εταιρειών Asset Management (Βad Banks), εμείς στην Ελλάδα κοιτάμε απαθείς το αναμμένο φιτίλι να καίγεται προς τη βόμβα.

-----

Ποιος ήταν ο πωλητής του μεγάλου πακέτου των 2 εκατ. μετοχών της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκανε αίσθηση χθες στο Χρηματιστήριο; Η στήλη έχει την πληροφορία και σας λέει επιβεβαιωμένα πως ήταν οι Ολλανδοί της Reggeborgh. Τα 14 εκατ. ευρώ του τιμήματος που εισέπραξε για το 1,98% της εισηγμένης κατασκευαστικής της απέφεραν κέρδη 2 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με την τιμή κτήσης. Η κίνηση της Reggeborgh δείχνει ότι αποτελεί παθητικό επενδυτή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην οποία μέχρι και χθες είχε το 30,26% των μετοχών.

---

Όταν η αγορά ακινήτων, είχε γυρίσει και οι Κινέζοι «σκούπιζαν» μέχρι και το υπόγειο τρία επίπεδα κάτω από τη γη στο Κουκάκι, η «μαρίδα», όσοι δηλαδή, προσπαθούσαν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ένα διαμερισματάκι για να βολευτούν, απλώς δεν υπήρχε για πολλούς εκ των μεσιτών. Τώρα που η αγορά είναι ξανά στα τάρταρα λόγω κορονοϊού, έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και ασχολούνται ξανά με πωλητήρια των 50.000 κι 60.000 ευρώ ή και λιγότερο. Αυτό όμως, που δεν άλλαξε ούτε τότε ούτε τώρα είναι οι «αεριτζήδες». Ορισμένοι δε εκ των γνησιότερων εκπροσώπων της εν λόγω τάξης αποτελούν κόκκινο πανί για τους σοβαρούς επαγγελματίες μεσίτες-υπάρχουν και είναι πολλοί- του κλάδου. Ο λόγος; Καίτοι τα deals που έχουν φέρει εις πέρας αναζητούνται με μεγεθυντικό φακό, καταφέρνουν να παρελαύνουν νυχθημερόν σε κανάλια και ιστοσελίδες, παριστάνοντας τους επαΐοντες. Απαιτεί κι αυτό κάποια μαεστρία…

---

Χθες η στήλη είχε πλούσιο παρασκήνιο από τη διοίκηση του Απόστολου Βακάκη, σχετικά με το άνοιγμα …τελικά των Jumbo. Παρόμοιο παρασκήνιο, με άλλη αφετηρία όμως ισχύει και για το άνοιγμα των Zara στις κόκκινες περιοχές. Η απόφαση της εταιρείας ήταν να μην ανοίξουν, καθώς το click away και click inside κρίθηκε…ασύμφορο. Τη Δευτέρα το μεσημέρι όμως πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών της ελληνικής εταιρείας και της μητρικής στην Ισπανία, όπου αποφασίστηκε τα καταστήματα να ανοίξουν από…χθες.

---

Συνεχίζει την ανάπτυξή της στο εξωτερικό η Μέλισσα Κίκιζας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι σημαντικές και έτσι η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει νέες δυνατές συνεργασίες στην…αλλοδαπή. Οι εξαγωγές το 2020 σημείωσαν αύξηση πάνω από 30%, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλους retailers για την είσοδο των προϊόντων της στα ράφια μεγάλων αλυσίδων. Πρόσφατα η εταιρεία συμφώνησε με την Walmart, ενώ ενδυναμώνονται οι σχέσεις με μεγάλους παίκτες της διεθνούς αγοράς, όπως η Tesco, η Lidl και η Carrefour.

---

Πριν την πανδημία η Αλουμύλ κατέγραφε αύξηση πωλήσεων, κάτι που οδήγησε τις πιστώτριες τράπεζες να την αντιμετωπίζουν με καλό μάτι. Το θετικό κλίμα υφίσταται, ωστόσο συνυπάρχει με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά. Μαθαίνουμε, πως στοίχημα της διοίκησης της εισηγμένης είναι να μαζέψει τα οφειλόμενα ποσά και να εντοπίζει τους οικονομικά αυτάρκεις πελάτες, για να προχωρά σε συνεργασία μαζί τους. Έτσι λοιπόν, έχει συστήσει ειδικό τμήμα είσπραξης οφειλών και ελέγχου του οικονομικού προφίλ των νέων πελατών.

---

Ούτε ένα , ούτε δύο, αλλά τριάντα έξι επενδυτικοί φάκελοι έχουν κατατεθεί από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες για τη χώρα μας. Το ύψος των επενδύσεων αυτών αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και είναι απόρροια του συμψηφισμού του clawback με τις επενδύσεις του κλάδου. Σε περίπτωση που το μέτρο επεκταθεί και αυξηθεί ο συμψηφισμός θα μπορέσουμε να δούμε επενδύσεις πάνω από 500 εκατ.ευρώ.
---

Mάχη για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής δίνει η διοίκηση της Flexopack. Η εισηγμένη λόγω της έλλειψης εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών, εκτίθεται σε διακυμάνσεις τιμών και πρώτων υλών που προμηθεύεται από το εξωτερικό. Η διοίκηση της εταιρεία για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού, όπως μαθαίνουμε, προσαρμόζει ανάλογα την πολιτική αποθεμάτων. Στόχος, όπως ενημερώνεται η στήλη,  είναι το ρίσκο και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυξήσεις στις τιμές, διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και έλλειψη πρώτων υλών να μετακυλίεται και να επιμερίζεται. Μέχρι στιγμής, η μάχη βρίσκει νικητή τη διοίκηση της εισηγμένης.

---

Διευθυντή αναζητά το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ι.Π.ΤΗΛ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Απαραίτητα προσόντα; Να κατέχουν τα προσόντα διορισμού σε θέση ερευνητή Α΄ βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητή ΑΕΙ και να μην είναι μεγαλύτεροι από 63 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα έως και την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.