7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Black Box: Ο... χαμένος τσάρος της Οικονομίας και οι παραγκωνισμένοι πρωταγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ

«Η οικονομία είναι το μεγάλο μου ατού» δήλωνε τον Ιανουάριο του 2019, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα επιχειρεί να επαναδιατυπώσει το ψευδεπίγραφο πλεονέκτημά του, με το πρόγραμμα που παρουσίασε και περιλαμβάνει «πάρε κόσμε δόσεις, ρυθμίσεις και... διαγραφές χρεών». Πιο πολύ σαν Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης νο2 το εξέλαβε η αγορά με τόσες υποσχέσεις για Σεισάχθεια. Κι αν έκανε εντύπωση μια λεπτομέρεια, αυτή είναι πώς για να ξορκίσει το κακό του παρελθόν, άφησε εκτός κάδρου τον πάλαι ποτέ τσάρο της Οικονομίας, τον σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο να παλεύει μόνος του με τις μαρξιστικές του θεωρίες.

Ποντάροντας στις δύσκολες μέρες που θα έλθουν, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί, με μια ισχυρή δόση καιροσκοπισμού, να κλείσει το μάτι στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» με δωρεάν εξαγγελίες οι οποίες στην πραγματικότητα έχουν κόστος περί τα 8 - 10 δισ. ευρώ για την τσέπη των φορολογούμενων. Εξ' ου και η πλαισίωση του από κομματικά πολύχρωμους συνδικαλιστές των μικρομεσαίων (Μίχαλος, Καββαθάς κλπ) που κατ' επάγγελμα τα βλέπουν όλα μαύρα και αιωνίως εμφανίζονται με το χέρι απλωμένο.

Επέλεξε να μετατρέψει σε Ιφιγένεια τον πρώην υπουργό Οικονομικών χρεώνοντας του πλήρως την ευθύνη για την φορολογική αφαίμαξη στα χρόνια της πρώτης φοράς αριστερά.

Οι επικοινωνιολόγοι του Αλέξη Τσίπρα, άτυποι και επίσημοι, έχουν -δικαίως- προτείνει στον Τσίπρα να επενδύσει στα σοβαρά και φρέσκα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, που για καιρό έχει παραγκωνίσει, και να ρίξει μαύρη πέτρα στα στελέχη που τον στήριξαν ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία ακόμη και όταν τους δήλωνε ευθαρσώς «ψηφίστε για να μην πέσει η κυβέρνηση της αριστεράς». Κάποια από αυτά τα σοβαρά στελέχη εγκατέλειψαν βλέποντας τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να χαριεντίζονται με τον Πολάκη, τον Ραγκούση και τις λοιπές δυνάμεις.

Η επιλογή των… προσώπων που βγάζει τώρα μπροστά (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου κλπ) και εκείνων που αφήνει πίσω, προκαλεί αντιδράσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται να υποστηρίζει στελέχη, ειδικά στενούς συνεργάτες, με τους οποίους ταυτίζεται, παρά τη φθορά που προκαλούν ακόμη και στο κατασκεύασμα του λεγόμενου «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς…

Επειδή η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τα υγιή οικονομικά στελέχη που αυτές τις μέρες σήκωσαν το βάρος των εξαγγελιών του Τσίπρα, ξέρει από πρώτο χέρι πως μια αδιαθεσία την ένιωσαν. Ειδικά χθες, στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν εξαγγελίες που δεν πιστεύουν γιατί ξέρουν τι τους γίνεται και θέλουν να διατηρήσουν ένα σοβαρό προφίλ.

---

Ημέρα εταιρικών ανακοινώσεων στη Wall Street η οποία δε λέει να διορθώσει με τίποτα. Οι προσδοκίες δεν είναι ψηλά λόγω της επίδοσης του α’ τριμήνου αλλά για τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρήσης. Η μείωση στα κέρδη του S&P εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 21% παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών λόγω της βελτίωσης των τιμών σε εμπορεύματα και άλλες διαπραγματεύσιμες αξίες. Σήμερα το μενού έχει Goldman Sachs, JPMorgan και Wells Fargo.

---

Στα καθ’ ημάς εμείς ακόμα έχουμε εκκρεμότητες με το 2020. Λογικά μέσα στην ημέρα κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα έτους της Jumbo αφού αύριο το μεσημέρι έχει παρουσίαση στους αναλυτές. Το μεσημέρι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη «χρωστούμενη» τηλεδιάσκεψη των ετήσιων αποτελεσμάτων, το απόγευμα ακολουθούν τα νούμερα της χρήσης της Lamda Development και της Mermeren Kombinat.

---

Από σήμερα οι μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είναι διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό 0,24215 ευρώ ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, (καθαρό ποσό: 0,2300 ευρώ ανά μετοχή). Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί εν μέρει με τη μορφή μετοχών της εταιρείας CENERGY και εν μέρει σε μετρητά. Ειδικότερα, οι μέτοχοι θα λάβουν για κάθε μία μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που κατέχουν 0,1275100992 μετοχές CENERGY και €0,015 σε μετρητά. Το μέρισμα θα πληρωθεί στις 20 Απριλίου, οι μετοχές θα πρέπει να εγκριθούν από το ΧΑ για να ξεκινήσει η πίστωση τους στους κωδικούς.

---

-Ρεκόρ πωλήσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως το α’ τρίμηνο του 2021. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 82,7 εκατ. συσκευές (+55%) σύμφωνα με μελέτη της Canalys. Οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών έφθασαν τα 67,8 τεμάχια (+79%) ενώ τα επιτραπέζια PCs παρουσιάζουν μείωση 5% στις 14,8 εκατ. μονάδες. Lenovo και HP παρουσιάζουν αύξηση 61% και 64% ενώ η Apple 105%. Καλά νέα για Πλαίσιο, Quest και σε ένα τομέα πολύ ευαίσθητο σε περιθώρια κερδοφορίας.

---
-Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών της Πετρόπουλος. Γιατί βρε Αθηνά;
---
-Εγώ πάντως αν ήθελα να μπω στον MSCI (ή να μη βγω) από 20 Απριλίου και μετά θα είχα πυκνή ροή νέων. Ακόμα και τρίμηνο θα έβγαζα.
---
-Τρεις «μικρές» εταιρείες στο Energy Forum της ΕΧΑΕ την ερχόμενη εβδομάδα: Elinoil, Revoil και ΔΕΛΤΑ Τεχνική μεταξύ των εννέα εταιρειών που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

---
Μπορεί οι ξενοδόχοι να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το πώς θα κυμανθεί ο τουρισμός τη φετινή σεζόν, όμως, η ζήτηση για συγκεκριμένης κατηγορίας καταλύματα είναι εξασφαλισμένη. Αναφερόμαστε στα ξενοδοχεία που θα μισθώσει, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, το δημόσιο για τη φιλοξενία ατόμων με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Η αποζημίωση ανά δωμάτιο διαμορφώνεται σε 15 ευρώ ανά ημέρα, όταν τα δωμάτια είναι κενά και αυξάνεται σε 45 ευρώ όταν χρησιμοποιούνται (συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης). Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι τα ξενοδοχεία να είναι τουλάχιστον δύο αστέρων.
---
Ο Γενικός δείκτης βρίσκεται μια ανάσα από τις 900 μονάδες έχοντας βάλει πλώρη να σπάσει τα υψηλά τις προ πανδημίας τιμές των 950 μονάδων, μια κίνηση που έχουν κάνει εδώ και καιρό ο Αμερικάνικος S&P που βρίσκεται τώρα στις 4. 140 μονάδες, ήτοι 21% υψηλότερα από τα υψηλά των 3,380 μονάδων τον Φεβρουάριο του ’20, ο Γερμανικός DAX βρίσκεται στις 15,230 μονάδες έναντι 13,650 πέρυσι το Φεβρουάριο (αλλά και ο Γαλλικός CAC 40 στις 6.184 έναντι 6.030 μονάδες. Τα Αμερικάνικα χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει γρηγορότερα από τα Ευρωπαϊκά, καθώς εκεί οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτερα, μόνο το Σάββατο έγινε ρεκόρ εμβολιασμών 4,6 εκατ. σε μια ημέρα, αλλά οι προσδοκίες της αγοράς είναι πως καθώς προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμών και στην Ευρώπη η ανοδική τάση θα συνεχιστεί στα χρηματιστήρια ακολουθώντας τις επιδόσεις των αγορών πέραν του Ατλαντικού.

----

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών για άλλη μια μέρα ο μεγαλύτερος τζίρος έγινε στην Alpha Bank, φτάνοντάς σχεδόν τα 13,2 εκατ. ευρώ. H Alpha κάνει σταθερά τον υψηλότερο τζίρο από κάθε άλλη μετοχή στο χρηματιστήριο με το ενδιαφέρον κυρίως να προέρχεται από ξένους επενδυτές οι οποίοι εστιάζουν στην ελκυστική αποτίμηση της μετοχής. Όλοι οι μεγάλοι ξένοι χρηματιστηριακοί οίκοι δραστηριοποιούνται στη μετοχή της Alpha και διαφημίζουν τη δραστηριότητα τους στην πλατφόρμα του Bloomberg που παρακολουθούν τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 12/04 η Goldman Sachs έβαλε στην πλατφόρμα πως είχε τις περισσότερες εντολές ύψους 5 εκατ. μετοχών, ακολούθησε η UBS με 3,7 εκατ και από κοντά ήταν η αμερικάνικη Citi με εντολές ύψους 3,4 εκατ.

Αναλυτές τις αγοράς, επισημαίνουν πως όταν σε μια μετοχή γίνονται μεγάλοι τζίροι συνδυαστικά με σημαντική αύξηση της τιμής της μετοχής (η Alpha είναι +23% τον Απρίλιο) αυτό είναι ένδειξη πως η τάση της μετοχής στην αγορά θα διατηρηθεί καθώς το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον θα υποστηρίξει την ανοδική πορεία μακροπρόθεσμα. Στην περίπτωση της Alpha Bank, η διάσπαση του επιπέδου του 1 ευρώ έγινε με μεγάλους όγκους δίνοντας ξεκάθαρο σημάδι breakout, θέτοντας στόχο για το 1,30 ευρώ. Και μετά από αυτό τα προ Covid επίπεδα των 1,70- 1,80ευρώ εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία της ελληνικής αγοράς.

---

-Επιβεβαιώνει η Quest το ενδιαφέρον για Cardlink. Η σχετική αποτίμηση του POS της Τράπεζας Πειραιώς ήταν περίπου 15 φορές τα προ φόρων κέρδη, καθώς η συνεισφορά στο προ προβλέψεων αποτέλεσμα ήταν 20 εκατ. ευρώ και η εκτιμώμενη αποτίμηση πώλησης 300 εκατ. ευρώ. Η Cardlink το 2020 εμφάνισε κύκλο εργασιών 34,2 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αν η εταιρία πουλήσει ποσοστό άνω της αρχικής αξίας των 15 εκατ. ευρώ που είχε δώσει για την απόκτηση του 85% της εταιρίας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την αξία του υπόλοιπου ποσοστού με αύξηση της αξίας στην καθαρή θέση και την διαφορά της πώλησης από την αρχική τιμή κτήσης να την εμφανίσει ως κέρδος πώλησης συμμετοχής.

---

Η Ισπανική Acciona το πήρε απόφαση και πάει σε δημόσια προσφορά μετοχών για τη θυγατρική της Acciona Energia στις ΑΠΕ. Η πώληση θα αφορά τουλάχιστον το 25% του μετοχικό κεφάλαιο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο. Η εταιρεία έχει εγκατεστημένα 10,69 GW και ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 12,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος είναι το 2025 η εταιρία να φθάσει τα 20G W στημένων ΑΠΕ με τη συνδρομή των κεφαλαίων από τη δημόσια προσφορά. Ο όμιλος έχει παρουσία σε 16 διαφορετικές χώρες χρησιμοποιώντας 6 διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας. Το 2020 είχε 6,47 δις ευρώ κύκλο εργασιών, 1,1 δισ. ευρώ EBITDA, 380 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και καθαρό χρέος 4,7 δισ. ευρώ. Πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον αφού θα λειτουργήσει και ως οδηγός για τις αποτιμήσεις άλλων εταιριών στις ΑΠΕ λόγω του σημαντικού της μεγέθους – 6η στον κόσμο.