Black Box: Ο ανασχηματισμός, οι εκλογές και οι κόνξες κορυφαίου του… χορού

Τι κάνει ο Μινώταυρος τις κρύες και υγρές νύχτες στον Λαβύρινθό του; Κάνει σενάρια. Το ίδιο κάνει και τις νύχτες που τα τζιτζίκια αυτοκτονούν έξω από το Παλάτι, μην αντέχοντας την ζέστη. Βλέπετε, πάντα στον Λαβύρινθο οι νύχτες είναι κρύες και υγρές. Έτσι, εξυφαίνω σενάρια χειμώνα – καλοκαίρι.

Λέω, λοιπόν, ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ημερών. Θα είναι σαρωτικός, σίγουρα. Ή καλύτερα έτσι πρέπει να γίνει. Κι έτσι ξεκινάει. Το θέμα είναι και έτσι να παραμείνει.

Κι επειδή πολλά ακούγονται για αγαπημένα πρόσωπα του προέδρου που έχουν πάψει να είναι αγαπημένα, σας λέγω ότι αυτό δεν ισχύει. Ο πρόεδρος αγαπάει μόνο το έργο και όχι πρόσωπα. Κατά συνέπεια, όλες οι διαρροές αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό: Να παραχθεί έργο. Αν οι θιγμένοι από τις διαρροές συνετίζονται, τότε αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους. Διαφορετικά, τους τρώει το μαύρο το σκοτάδι. Αυτό που προσπαθεί να πει ο Μινώταυρος είναι να μην πάρετε τοις μετρητοίς όλες τις διαρροές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Οι πραγματικές αποφάσεις του Προέδρου θα ληφθούν με άλλα κριτήρια από αυτά που δημοσιεύουν οι στήλες των εφημερίδων.

Όσο για τις εκλογές; Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές! Κυριολεκτικά! Εξαρτάται από την αλήθεια των αριθμών. Από την πορεία της Οικονομίας και τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Να το πούμε και αλλιώς! Για δύο πράγματα έχουν μετανιώσει στο Μαξίμου. Το ένα είναι που δεν έκαναν τον ανασχηματισμό το καλοκαίρι. Το άλλο που δεν έκαναν εκλογές την Άνοιξη! Το πρώτο το διορθώνουν άμεσα!

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται τελευταίως απογοητευμένο από τον κόσμο της πολιτικής και αποφασισμένο (το στέλεχος) να ασχοληθεί με το γραφείο του. Θα το ερμήνευα και ως μοχλό πίεσης για την ανάληψη ενός καλού υπουργείου. Από την άλλη θα έπρεπε να ξέρει και την ιστορία για το πως η Όλγα βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

----

Υπό διαφορετικές συνθήκες, αν η ΛΑΡΚΟ δεν ήταν τόσο απαξιωμένη, θα μιλούσαμε για πολύφερνη νύφη, αφού είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και από τους πέντε παγκοσμίως.

Και πάλι όμως. Την πόρτα της ΛΑΡΚΟ, λέγεται ότι έχουν «χτυπήσει» τουλάχιστον... 10 ενδιαφερόμενοι. Μαθαίνω ότι ανάμεσά τους συγκαταλέγονται αρκετές θυγατρικές μεγάλων traders διεθνώς, όπως της Glencore – το νικέλιο είναι commodity- ξένα funds αλλά και γνωστοί Έλληνες παίκτες.

Πέντε εξ αυτών μάλιστα- κυρίως ξένοι- ζήτησαν να παραταθεί για τρεις εβδομάδες, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό για τα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα, αίτημα το οποίο και ικανοποιήθηκε.

Τι δείχνει το αίτημα για παράταση; Καταρχήν ενδιαφέρον. Τι βλέπουν όλοι αυτοί οι «δυνητικοί» μνηστήρες ; Μια άκρως απαξιωμένη και προβληματική βιομηχανία, η οποία όμως πωλείται σε μια συγκυρία όπου η ζήτηση για νικέλιο αυξάνεται λόγω της χρήσης του στη νέα γενιά μπαταριών. Μια επιχείρηση με τα μύρια όσα προβλήματα, που όμως εφόσον το παραγόμενο από αυτήν μετάλλευμα, εμπλουτιστεί μελλοντικά με πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα νικέλιο, θα είναι σε θέση να παράγει και κοβάλτιο.

Βλέπουν επίσης ότι όποιος επικρατήσει στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς (του ΤΑΙΠΕΔ και του Δημοσίου) θα παραλάβει μια εταιρεία απαλλαγμένη από οικονομικές και εργασιακές υποχρεώσεις. Καθώς και μια κυβέρνηση πρόθυμη να επιλύσει τα τεράστια προβλήματα που κουβαλά στις πλάτες της η ΛΑΡΚΟ, όπως το ενεργειακό κόστος. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο της Λάρυμνας θα μπορούσε να μειώσει το ενεργειακό κόστος αν λειτουργήσει με φυσικό αέριο...

----

Σε γρίφο για πολύ δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί η αποτίμηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καθώς από κάθε πλευρά διοχετεύονται διαφορετικές πληροφορίες και χρησιμοποιούνται διαφορετικά μέτρα και διαφορετικά σταθμά. Τελευταίο μέτρο σύγκρισης, οι τιμές πώλησης άλλων ναυπηγείων σε διάφορες περιοχές τα προηγούμενα χρόνια. Ποια αποτίμηση είναι η σωστή μένει να αποδειχθεί από την διαδικασία που φαίνεται θα τραβήξει αρκετά. Ένα είναι σίγουρο, ο Σκαραμαγκάς είναι το μεγαλύτερο ναυπηγείο στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, οι δουλειές του Πολεμικού Ναυτικού, το σύγχρονο ναυπηγείο υποβρυχίων αλλά και οι επερχόμενες φρεγάτες αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο προς αποτίμηση. Αν πάλι θέλει κανείς να συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια…

----

Σαν «πρωτοχρονιάτικο δώρο» προς την ΔΕΗ είδαν κάποιοι τα 200 εκατ ευρώ που θα της καταβάλει το υπ. Οικονομικών στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας, σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση παρέχει γενναία έκπτωση στο Δημόσιο και εκείνο σε αντάλλαγμα της προπληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος για όλη την επόμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση θα εισπράξει τις επόμενες ημέρες μόνο το 50% από όσα κανονικά δικαιούται. Τέτοια εποχή πέρυσι, το Δημόσιο είχε προκαταβάλει στην ΔΕΗ ολόκληρο το ποσό για το 2020, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ ευρώ. Φέτος, η υποχρέωση... σπάει σε δύο δόσεις. Την πρώτη τώρα, ύψους 200 εκατ ευρώ, και την επόμενη, 390,5 εκατ ευρώ, μετά από δύο μήνες. Στην ουσία, έχει βελτιωθεί τόσο σημαντικά η ρευστότητα της επιχείρησης, ώστε μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την ανάσα ρευστότητας και βάζει πλάτη στο Δημόσιο...

----

Τρείς μέρες προθεσμία, έως τις 31.12 έχει δώσει η Αθηνά Χατζηπέτρου στις διοικήσεις των τραπεζών να κλείσουν δάνεια περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του χρόνου λήγει η προθεσμία του δεύτερου προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας όποτε υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνει «ταμείο».  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όποιες τράπεζες δεν έχουν  καταφέρει να απορροφήσουν το ποσό των εγγυήσεων που έχουν λάβει αρχικώς,  οι εγγυήσεις αυτές υποχρεωτικά θα μεταφερθούν στις άλλες. Οι εγγυήσεις που προσφέρει στη φάση αυτή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέρχονται σε 1,5 δισ.ευρώ και αφορούν έως το 80% του χαρτοφυλακίου των δανείων που  θα χορηγήσει η κάθε τράπεζα. Ετσι,  με την μόχλευση που θα γίνει οι τράπεζες θα πρέπει  να παρουσιάσουν για έγκριση δανειακές συμβάσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Όπως πληροφορούμαστε οι τράπεζες που αποδείχθηκαν υπερδραστήριες έχοντας σχεδόν απορροφήσει το σύνολο των εγγυήσεων που έχουν λάβει είναι η Πειραιώς και η νεοσύστατη Optima Bank. 

----

Στις καλές εποχές το...χρήμα όσων κέρδιζαν πολλά μέσω των μισθώσεων Airbnb δεν κρυβόταν. Σήμερα είναι δύσκολο να κρυφτεί ο βήχας που προκαλεί η πενία λόγω της κατάρρευσης των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η μεγάλη ανταπόκριση των αγγελιών εταιρείας που αναλαμβάνει την μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών. Το ενδιαφέρον είναι τόσο ισχυρό που πολλοί δεν διστάζουν να δημοσιεύουν τα πλήρη στοιχεία τους-ακόμη και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ζητώντας από την εταιρεία να αναλάβει την ενοικίαση των ακινήτων τους. 

----

Οι επαναγορές ιδίων μετοχών από την εταιρεία Mytilineos είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα στον όμιλο. Η εταιρεία έχει ήδη φτάσει στο να κατέχει το 4,2% του μετοχικού της κεφαλαίου και σύντομα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 5%. Εδώ έρχεται το ερώτημα; Θα πωληθούν οι μετοχές σε θεσμικούς όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ώστε η εταιρεία να ανοιχτεί και σε άλλους μεγάλους παίκτες, ή εναλλακτικά θα ακυρωθούν. Και οι δύο επιλογές είναι win-win. Στη δεύτερη αναλυτές υπολογίζουν ότι θα προστεθεί τουλάχιστον 15% μεγαλύτερη αξία στην μελλοντική κεφαλαιοποίηση της μετοχής που την βλέπουν σε διπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα.

----

Τι έχει άραγε απογίνει η υπόθεση της Sprider Stores; Η εταιρεία ένδυσης και υπόδησης που μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014. Το 2012 η πυρκαγιά, που κατέστρεψε τις κεντρικές αποθήκες και τα γραφεία της εταιρείας, είχε ως ηθικούς αυτουργούς, σύμφωνα με την εισαγγελία, τους επικεφαλής της εταιρείας με δέλεαρ την είσπραξη της ασφάλειας ύψους 16 εκατ. ευρώ. Έκτοτε όμως, δεν έχει βγει άκρη. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά μέρες που είναι; Αφορμή η φωτογραφία που ανέβασε μάλλον από κάποιο καμαρίνι ο ηθοποιός Βαγγέλης Αλεξανδρής, γνωστός λόγω της δημοφιλούς σειράς Αγριες Μέλισσες. Για τους μη φαν της σειράς η φωτογραφία θα περνούσε απαρατήρητη εάν δεν δέσποζε στον χώρο το ξεθωριασμένο ύστερα από τόσα χρόνια, logo της εταιρείας “Sprider Stores - Fashion for All”...