Black Box: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Διαγωνισμός για έναν;

Τελικώς ο Όμιλος ONΕX το σκέπτεται να κατέβει στον διαγωνισμό για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και σε μία τέτοια περίπτωση ο μοναδικός υποψήφιος φαίνεται να είναι ο Όμιλος Πριόβολου. Ο λόγος που έχει οδηγήσει τον Πάνο Ξενοκώστα να επανεξετάσει την στάση του είναι το γεγονός ότι ο διαγωνισμός γίνεται (;) τελικά με όρους που δεν του επιτρέπουν να σχεδιάσει με ασφάλεια το μέλλον. Όταν στην Ελλάδα καλείται ο επενδυτής να βγάλει την περιβαλλοντική και την άδεια λειτουργίας με δική του ευθύνη, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε πραγματικά θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα Ναυπηγεία. Ο Όμιλος Πριόβολου είναι φανερά ισχυρότερος στο οικονομικό σκέλος της αναμέτρησης και οπωσδήποτε θα διευκολυνθεί σημαντικά αν είναι τελικά ο μοναδικός υποψήφιος.

---

Ο Άκης Σκέρτσος συσκέπτεται σήμερα στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες για τον πτωχευτικό. Δεν είναι ο πλέον αρμόδιος, λόγω του αντικειμένου, και εξ αυτού του γεγονότος η απουσία άλλων στελεχών έχει σημειολογική αξία. Εκτός κι αν έχει επιλεγεί η οδός των υψηλών τόνων έναντι των «κακών τραπεζιτών που δεν βάζουν αρκετό νερό στο κρασί τους». Αν η σκέψη είναι σωστή, τότε ορθώς παρίσταται ο κ. Σκέρτσος για να δοθεί και η σωστή πολιτική διάσταση στο όλο θέμα.

---

Μπορεί να χάλασε το deal της Βιοχάλκο με την Nexans για την πώληση της Ελληνικά Καλώδια αλλά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ομίλων ασφαλώς και δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που έχουν εντοπίσει υπεραξίες στην εισηγμένη θυγατρική της Βιοχάλκο, Cenergy (μητρική της Ελληνικά Καλώδια) . Όμως το παιχνίδι είναι για μεγάλα παιδιά και θέλει υπομονή. Συζητείται ευρέως πάντως πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις με την Nexans θορύβησαν τον ανταγωνισμό και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο ένα άλλο deal της Cenergy. Σε κάθε περίπτωση είναι κέρδος για την ελληνική Οικονομία ο Όμιλος Βιοχάλκο. Μακάρι να είχαμε κι άλλα τέτοια μαγαζιά. Να ένα πραγματικό στοίχημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

---

Μαθαίνουμε πως πριν λίγες μέρες έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου που αφορά στην τακτοποίηση χρονίζουσας υπόθεσης που ταλαιπωρεί και το δημόσιο και τις τράπεζες και επιχειρηματικό όμιλο σημαντικού εκτοπίσματος. Αναζητείται πάντως μετ’ επιτάσεως λύση. Αν κλείσει το θέμα, τότε ο πολύπειρος επιχειρηματίας θα μπορεί να ντυθεί Άγιος Βασίλης, να πιάσει την κοιλιά του και να χαμογελάει καλοκάγαθα στους περαστικούς: «χο, χο, χο». Όπως πρέπει να κάνει, δηλαδή, ένας ΄Αι Βασίλης.

---

Το γεγονός ότι συνδύασαν διάφοροι αυτό το ραντεβού με τις καλά πληροφορημένες πηγές του Μαξίμου για το περίφημο σπίτι, είναι κακοήθειες και ως τέτοιες καταγγέλλονται. Σατανάδες! Θα μας πεθάνετε με την καχυποψία σας! Μην δείτε άνθρωπο να διαπραγματεύεται…

---

Επιθετικά κινείται στην αγορά η κατασκευαστική ΑΒΑΞ, που συζητά την συνεργασία της για μεγάλο έργο και με Μυτιληναίο. Συνηθισμένες οι συνεργασίες στον κλάδο. Πάντοτε υπήρχαν. Σημασία έχει όμως πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες. Τα μπλοκ που δημιουργούνται.

---

Αν του Καλλιμάνη δεν προχωρήσει στους σωστούς χρόνους, τότε ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του Τούρκου επενδυτή.

---

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται η διοίκηση της ΒΙΟΤΕΡ. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, η εταιρεία έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αναπτυχθεί. Η διοίκηση τρέχει καθώς η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει αναδιάρθρωση μέσω εκχώρησης απαιτήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και μέσω εκχωρήσεων ακινήτων έναντι χρεών.

---

Σε συνεχή επαφή βρίσκεται η Dionic με τις τράπεζες προκειμένου να βρεθεί λύση στα δάνεια της εταιρείας.

---

Πίσω από τις λέξεις του συμβολαίου για την ανάληψη της διανομής των προϊόντων της Bacardi Hellas από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, κρύβεται μια πολύ κρίσιμη λεπτομέρεια, η οποία και κάνει τη διαφορά. Τόσο σε ότι αφορά τη μεταξύ των δύο πλευρών σχέση, όσο και τη διεύρυνση της συνεργασίας τους σε επίπεδο λειτουργιών, αλλά και προϊοντικού χαρτοφυλακίου. Και ο νοών, νοείτο…