Black Box: Μπλέξαμε με τον κορονοϊό

- Είναι γεγονός ότι με τον κορονοϊο έχουμε μπλέξει όπως και ότι κάθε πρόβλεψη σε αυτήν την συγκυρία είναι παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, η στήλη ασπάζεται το προαίσθημα που έχουν διάφοροι στην αγορά, πως τώρα μπαίνουν οι βάσεις που θα υποστηρίξουν κίνηση του χρηματιστηρίου σε υψηλότερα επίπεδα. Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο καιρό θα χρειαστεί να περιμένουν όσοι τοποθετούνται σε αυτή τη φάση στην αγορά.

- Με εξαίρεση την Κίνα, όπου λίγο πολύ η βουτιά ήταν αναμενόμενη μετά από αργία 9 ημερών, οι ξένες αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα. Στο ΧΑ η δύναμη που έδειξαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ διαφύλαξαν την αγορά από τα χειρότερα.

- Οι πιέσεις επικεντρώθηκαν περισσότερο στις μετοχές των τραπεζών, αν και εκεί προς το τέλος κάπως μαζεύτηκαν οι απώλειες. Πάντως αυτή η υπόθεση με την έγκριση της μηδενικής στάθμισης κινδύνου για τα ομόλογα του «Ηρακλή» έχει παρατραβήξει. Η Eurobank ετοίμαζε τις κινήσεις της για τον Ιανουάριο, αλλά τα σχέδια μεταφέρθηκαν για τον Φεβρουάριο.

- Οι τραπεζίτες ζητούν να υπάρχει zero risk στα βιβλία τους από τα ομόλογα  και έχουν δίκιο, από τη στιγμή που θα έχουν κρατική εγγύηση. Όμως από την άλλη πλευρά, είναι γελοίο η κρατική εγγύηση να μη γίνεται αποδεκτή και οι θεσμοί να ζητούν εγγύηση πάνω στην εγγύηση με την έκδοση ομολόγων.

- Πολλά περίεργα και παρασκηνιακά συμβαίνουν στην αγορά σε σχέση με την περίοδο ως τις 17 Μαρτίου που πρέπει οι διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε εγκλήσεις. Υπάρχουν συμφέροντα που έχουν ζηλέψει τη δόξα του… Παπαγελόπουλου.

- Έχουν λαχανιάσει στο υπουργείο Οικονομίας, για να ξεκινήσουν -επιτέλους- από την Lamda- οι κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ελληνικό.

- Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά η Alvarez & Marsal πούλησε τη θυγατρική που είχε φτιάξει στην Ελλάδα για διαχείριση κόκκινων δανείων.

- Σήμερα ξεκινούν τα roadshow της Αlpha Bank για την έκδοση του ομολόγου ΤΙΕR II και εκτός απροόπτου την Πέμπτη θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ.

- Οι μετοχικές ισορροπίες στη Viva Wallet που αποκτά την Praxia Bank έχουν έξης: Βασικός μέτοχος με 52% ο Χ. Καρώνης, το private equity Hedoshopia ελέγχει το 25%, ο όμιλος Λάτση το 13% και το fund DECA το 10%.