7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Black Box: Μια Περιφέρεια δώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Κωνσταντέλλο (3Β), η ξεχασμένη έρευνα για ΔΕΗ και Alpha Bank και το στοίχημα της ΕΤΕ

Τι να έχει συμβεί με τη ΔΕΗ και με την Alpha Bank και με την έρευνα (αν έγινε) για εσωτερική πληροφόρηση πριν τις αυξήσεις κεφαλαίου; Πολύ φοβάμαι ότι οι υποθέσεις αυτές θα σημαδέψουν στο μέλλον τα δρώμενα. Θα αφήσουν πολλές πληγές πίσω τους. Αν πράγματι έγιναν οι έρευνες, είναι παράδοξο να μην υπάρχει ένα κάποιο αποτέλεσμα και να μην έχει ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.

Ναι μεν οι θεσμοί δε είναι υποχρεωμένοι να μας λένε τι κάνουν, αλλά έχει σημασία να μας δείχνουν πόσο τυφλή είναι η Δικαιοσύνη.

Εκτός και αν σκόνταψαν (οι έρευνες) σε τίποτε περίεργες διαδρομές. Οπότε έχουμε και πάλι θέμα και μάλιστα σοβαρό.

Αν δεν έγιναν, τότε δικαιολογημένα κτυπούν το κεφάλι τους για τις επιλογές τους ορισμένοι, καθώς η διαφάνεια είναι κεντρικό θέμα για μία χώρα που θέλει να προσελκύσει κανονικές επενδύσεις από κανονικούς επενδυτές.

Να μου το θυμηθείτε. Αυτή η υπόθεση, όπως και άλλες, θα έρθουν στο προσκήνιο αργά ή γρήγορα. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Και μην μου πει κανείς ότι δεν τους ενδιαφέρει το κοινό και ο λαός.

Εδώ προσέλαβαν εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να τα έχουν καλά με το πόπολο (και όχι μόνο) και για να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές καριέρες. Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μην λέτε ότι ο Μινώταυρος δεν σας τα είπε!

---

Η Εθνική είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της αγοράς. Το οποίο στοίχημα, δύσκολα θα το χάσει. Η αγορά.

---

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν είναι ένας απλά και μόνο ο δήμαρχος των 3Β, Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Είναι ένας άνθρωπος θρύλος στον κόσμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Βουλή είναι ένας εύκολος στόχος για τον Γρηγόρη, αλλά ο δήμαρχος δεν θέλει να περάσει στην κεντρική πολιτική σκηνή και επιμένει αυτοδιοικητικά.

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία πραγματικά έξυπνη κίνηση και «έκλεισε» τον κ. Κωνσταντέλλο ως υποψήφιο περιφερειάρχη. Έτσι εξηγούνται και οι λεκτικές επιθέσεις του κ. Κωνσταντέλλου προς τον κ. Πατούλη, αλλά και προς υπουργούς της κυβέρνησης. Είναι η περίοδος που ο δήμαρχος 3Β δίδει «εξετάσεις» νομιμοφροσύνης στην Κουμουνδούρου.

Η επιλογή Κωνσταντέλλου έχει και μία εσωκομματική διάσταση: Το «διαζύγιο» με την Ρένα Δούρου, η οποία θα ήθελε να πάρει την ρεβάνς από τον Γιώργο Πατούλη. Μεταξύ μας, τώρα. Όποιος και να κατέβει απέναντι θα την πάρει την ρεβάνς. Είναι σαν να κλέβει κανείς εκκλησία με τον ολίγιστο Γιώργο Πατούλη.

---

Ο Μινώταυρος περνάει σήμερα και στο πεδίο της γαστρονομίας. Μία από τις λίγες φορές που εγκατέλειψε τις σκοτεινές στοές των Αθηνών, βρέθηκε στο roof garden του ξενοδοχείου Ηλέκτρα, στην Οδό Μητροπόλεως. Δεν υπάρχει σύντροφοι, νεοφιλελεύθεροι, το σημείο. Νομίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι του και θα πιάσεις τον Παρθενώνα και τα σπίτια στην Πλάκα. Με δύο λόγια; Απλά θεϊκό!

Άνοιγμα σε υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ξεκινήσει η Πειραιώς. Συνολικά υπολογίζει πιστωτική επέκταση με νέα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ το 2022.

Στο μεταξύ η Τράπεζα υπολογίζει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 350 έως και 400 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση του πλάνου για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της. Το πλάνο δεν απομειώνει την αξία των μετόχων.

Το σχέδιο προβλέπει ανάθεση σε τρίτους της διαχείρισης συμμετοχών της τράπεζας που δεν συγκαταλέγονται στον πυρήνα των εργασιών της. Τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το project Mayfair θα φέρουν μεγαλύτερα κεφάλαια από όσα υπολογίζονταν αρχικά.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης ναυτιλιακών-μη εξυπηρετούμενων- δανείων (project Dory) και η τελευταία τιτλοποίηση (Sunrise III) η οποία περιλαμβάνει δάνεια της πανδημίας.

---

Οι ξένοι αναλυτές έχουν θέμα συνολικά με τα δάνεια της πανδημίας. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι είναι τόσο λίγα και αυτό δεν έχει να κάνει με την Πειραιώς, αλλά με όλες τις τράπεζες και δείχνουν έκπληκτοι όταν τους λένε πως δεν υπάρχει ουσιαστικό πλήγμα. Για να δούμε ποιος θα έχει δίκιο στο τέλος γιατί και η εικόνα που δίνουν οι τράπεζες παραείναι αισιόδοξη.

Τι δεν μπορούν να παραβλέψουν; Την καθαρή απόδοση επί των (ενσώματων) ιδίων από 5% και άνω. Το ROTE που λένε. Τι άλλο δεν μπορούν να παραβλέψουν; Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες. Ρεκόρ τριμήνου.

---

Δυσκολίες, έλλειψη χρόνου και παζάρεμα μέχρι τελικής πτώσης στην περίπτωση της Attica Bank, έχει οδηγήσει σε εγκρίσεις για αύξηση κεφαλαίου από τις αρχές χωρίς να υπάρχει ανακοίνωση του ΤΧΣ για την είσοδο ξένου επενδυτή.

Με το Ellington να είναι προτιμητέος επενδυτής από την Attica Bank εισήλθαν τελικά στη διαδικασία οι Bain και JC Flowers. Ξαφνικά οι δύο προτάσεις συνέκλιναν και μοιάζουν εξίσου σφιχτές. Θα καταφέρουν να τους ξεκολλήσουν καμιά 15αριά εκατ. ευρώ σε αυτή τη φάση της αύξησης ή θα εμφανισθεί ο γαμπρός μόνο στο γλέντι, δηλαδή στον επόμενο γύρο και αφού το ΤΧΣ θα έχει βάλει τα περισσότερα λεφτά;

---

Υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Attica, καμία σχέση. Υπάρχει όμως και μία ομοιότητα. Η σημερινή ημέρα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου. Και στις δύο περιπτώσεις είναι μία ημέρα ορόσημο για τις μετοχές των δύο τραπεζών.

Η Attica αποκόπτει δικαίωμα και θα διαπραγματεύεται με αναπροσαρμοσμένη τιμή για την ΑΜΚ, ενώ η Εθνική περικόπτει μετοχικό κεφάλαιο και ταυτόχρονα τους δεσμούς της με το παρελθόν και τις σωρευτικές ζημιές τις οποίες συμψηφίζει για να γυρίσει σελίδα.

Αλλάζει το τοπίο μεμιάς, καθώς βγήκαν οι σκούπες και θα τα καθαρίσουν όλα. Γενναίο καθάρισμα. Είναι αυτό που λένε οι Βρετανοί «δάγκωσε τη σφαίρα» (bite the bullet)…

Παρεμπιπτόντως, το ΤΧΣ έχει πολύ υψηλό μερίδιο και στις δύο τράπεζες. Στην Εθνική έχει το 40,39% και μάλιστα είναι ο μοναδικός μέτοχος με ποσοστό άνω του 5% ή μεγαλύτερο. Στην Attica έχει πλέον το 68,2%.

----

Γιατί γίνεται ντόρος για τα 30 δισ. ευρώ σε ρέπος που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα είναι το νούμερο που θα κλείσει τη χρονιά. Ρέπος είναι. Απλά ρέπος. Βραχυπρόθεσμος δανεισμός, σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων…

Και θεωρούνται και ρεκόρ; Σιγά το ρεκόρ. Εδώ και πολύ καιρό τώρα, τόσα και παραπάνω είναι. Τόσα ήταν πάνω κάτω πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Αλλά ας μην πάμε μακρύτερα πίσω και μας πουν ότι βαράμε τη δύστυχη τη πινιάτα και δεν δίνει και καραμέλες…

Στα 35,35 δισ. ευρώ ήταν στο τέλος του 2020 τα ρέπος, αυξημένα κατά 6,45 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2019 ήταν 28,9 δισ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2021 ήταν παραπάνω, συνολικά 36,56 δις ευρώ. Το Σεπτέμβριο ήταν 33 δισ. ευρώ. Μακάρι το θέμα να ήταν τα ρέπος...

---

Σε πολιτικές που εστιάζουν στην προστασία της κερδοφορίας της από τις επιπτώσεις της πανδημία και των ανατιμήσεων στοχεύει η Beisersdorf Hellas. H θυγατρική στην Ελλάδα, του ομώνυμου πολυεθνικού κολοσσού που εμπορεύεται καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, σημείωσε το 2020 συρρίκνωση των οικονομικών της μεγεθών. Ειδικότερα οι πωλήσεις έφτασαν τα 36,1 εκατ. ευρώ, από 39,4 εκατ. ευρώ το 2019 και τα αποτελέσματά προ φόρων σημείωσαν πτώση 18% στα 4,3 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για την εταιρεία, κυρίως προς Ισραήλ και Κύπρο, αγορές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται.

---

Ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία της Flexopack προκαλούν η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, ενώ η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Στο εννεάμηνο, παρά την αύξηση του τζίρου 6,6% στα 81,3 εκατ. ευρώ, τα EBIT υποχώρησαν κατά 30,4% στα 9 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη ταλανίζεται από τις ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο, την αύξηση του μεταφορικού κόστους με κοντέινερ και βεβαίως το υψηλό ενεργειακό κόστος. Στόχος της διοίκησης είναι να διατηρηθεί χωρίς διακοπές η παραγωγική δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο υπέγραψε σύμβαση ομολογιακού μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ύψους 7 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα και 3,64 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού και τα υπόλοιπα χρήματα για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

---

Σημαντική αύξηση των οικονομικών της μεγεθών σημείωσε η Αλουμύλ στο εννέαμηνο. Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 25,3% στο γ’ τρίμηνο στα 79,6 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σημείωσαν άλμα 86,8% στα 15,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένει να κλείσει το έτος σε καλύτερη θέση από το 2020, ωστόσο δεν δίνει guidance. Ανησυχεί για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και έξαρση της πανδημικής κρίσης. Πάντως, Ταμείο Ανάκαμψης και ενίσχυση της κατασκευαστικής δραστηριότητας υπόσχονται θετικές προοπτικές.

---

Τα κέρδη της Ευρώπη Ασφαλιστική αυξήθηκαν 41,5%. Το θετικό είναι πως υπήρξε αύξηση εσόδων από ασφαλίσεις περιουσίας. Η κλιματική κρίση φαίνεται πως οδηγεί όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες να ασφαλίσουν την περιουσίας τους ώστε να προστατευτούν από ακραία φαινόμενα. Τόσα χρόνια οι Έλληνες δίναμε περισσότερα χρήματα στην ασφάλιση του αυτοκινήτου μας, παρά στην προστασία της περιουσίας μας. Η οποία κοστίζει και περισσότερο. Δειλά-δειλά αρχίζει να αλλάζει αυτή η νοοτροπία.