Black Box: Κι αν τον κάνει τον ανασχηματισμό;

Ανησυχούν σοβαρά αρκετά κυβερνητικά στελέχη για το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιαστικού ανασχηματισμού! Είναι δυνατόν να υπάρξει κάτι τέτοιο εν μέσω lockdown; Η εικόνα πολλών υπουργών δεν είναι εκείνη που θα ήθελε ο Πρωθυπουργός. Αν θα φτάσει τώρα στο σημείο να προχωρήσει άμεσα σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Προς το παρόν «περνάει» το θέμα της δυσαρέσκειας προς συγκεκριμένους υπουργούς και με την κρυφή ελπίδα να αρχίσουν (κάποια στιγμή) να αποδίδουν, ανεβάζοντας ταχύτητα. Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει με ένα απαιτητικό αφεντικό. Θα βρει τον τρόπο να πάρει, τελικά, αυτό που θέλει. Κι αν περάσει από την απειλή στην πράξη; Αν τον κάνει τον ανασχηματισμό; Αν πιστέψει ότι έτσι θα έχει μεγαλύτερο κέρδος η κυβέρνησή του, θα τον κάνει. Ακόμη και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς…

----

Αυτόν τον Νίκο τον Παππά έχω χάσει τελευταία και ανησυχώ! Τι να έχει γίνει αυτό το παιδί…

----

Λατρεύω τις εταιρείες courier. Όπως και δέκα εκατομμύρια ακόμη Έλληνες.

----

Που τον βρίσκεις που τον χάνεις τον υπουργό Πέτσα; Στα ανατολικά του Νομού Αττικής, όπου και θα κατέβει ως βουλευτής στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Όπως κάθε νοικοκύρης, πριν πεινάσει μαγειρεύει. Δεν περιμένει τον τελευταίο μήνα των εκλογών για να ζητήσει την ψήφο των συμπολιτών του! Εκτός κι αν ο εκ Δομοκού ορμώμενος νέος πολιτικός εκτιμά κάτι διαφορετικό ως προς τον χρόνο των εκλογών. Κάτι οι εμφανίσεις του στα κανάλια, κάτι η εκλογική του περιφέρεια, δεν έχει μείνει και πολύς χρόνος για την εργασία του υπουργείου.

----

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη να ανακοινώσει την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP κατά έξι μήνες, με ταυτόχρονη αύξηση του συνολικού του προϋπολογισμού στα περίπου 2 τρισ. ευρώ από 1,350 τρισ. που είναι σήμερα.   Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράσει εντός του 2021 επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους έως και 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το σύνολο τους στα 29 με 30 δισ. ευρώ. Είναι αυτό που λένε «πέφτουν λεφτά από τον ουρανό»!

----

Από τα πιο πετυχημένα των τελευταίων ημερών: Χρηματιστηριακός αναλυτής επισήμανε ότι μόλις «πρότεινε» τραπεζικές μετοχές, κόντεψε να συγκεντρώσει τα λουλούδια από όλα τα βάζα της χρηματιστηριακής. Δείγμα ότι ελάχιστοι εγχώριοι παίκτες έχουν τραπεζικές μετοχές. Σαν να λέμε «μας πήραν τα χαρτιά πατριώτη».

----

Κολλημένες δείχνουν οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Intralot με τους ομολογιούχους, ειδικά μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που εμφανίζουν οκταπλασιασμό των ζημιών και νέα αύξηση του δανεισμού κατά 640 εκατ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στην Evercore Partners και στην Allen & Overy από την πλευρά της Intralot και  στους ομολογιούχους των Senior Unsecured Notes του 2021 και του 2024.

----

Τελειωμένο δεν έχουν τα βάσανα για τον Ιωάννη Καματάκη της MLS. Υπάρχει εν εξελίξει δικαστική διαμάχη με την κυπριακή Leftwich. Η εταιρεία ήδη έχει πετύχει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και αναμένεται δικαστήριο για ασφαλιστικά μέτρα. Ο λόγος; Είχε επενδύσει 1,5 εκατ. ευρώ με ρήτρα να παραμείνει ψηλά η μετοχή της MLS! Πάλι καλά που δεν βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και έτσι δεν είχαν υπογράψει ρήτρα παρθενίας. Αλλά κι αυτός ο Καματάκης τι τα ήθελε τα περίεργα με τους Κυπρίους; Θα μπορούσε να έχει ζητήσει την βοήθεια των τότε συνεταίρων του από την 3Κ επενδυτική. Τι όχι;  

 ----

Σύμφωνα με πληροφορίες η φαρμακοβιομηχανία Pharmazac είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη δύο νέων παραγωγικών μονάδων στην Κερατέα και στη Λαμία. Πρόκειται για την υλοποίηση πενταετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 28 εκατ. ευρώ. Ο ιδρυτής, Παναγιώτης Ζήκος, βλέπει ανάπτυξη του κλάδου την επόμενη δεκαπενταετία. Και δεν είναι ο μόνος. Θυμίζουμε ανάλογο σχέδιο (50 εκατ.) των Πενταφράγκα-Τρύφων της ΕΛΠΕΝ αλλά και τις ρυθμίσεις που συσχετίζουν επενδύσεις με clawback και rebate.

----

Η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ βλέπει ανάκαμψη στην αγορά των ΗΠΑ την επόμενη τριετία. Μαθαίνουμε πως τα στελέχη του περιμένουν αύξηση της κατανάλωσης τσιμέντου και της εν γένει κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για αυτό και στοχεύουν να ενισχύσουν την θέση τους στην αγορά. Ένας ακόμη στόχος της διοίκησης είναι να αποπληρώσει το ομόλογο που λήγει το 2021, γεγονός που μπορεί να υλοποιηθεί και με το ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα, ενώ στοίχημα για την εταιρεία είναι και το ομόλογο του 2024.

----

Τα πολλά μηνύματα που καταφθάνουν στην ελληνική κυβέρνηση από ξένους επενδυτές, άλλα είναι πολύ αισιόδοξα – σε σημείο… παρεξηγήσεως – και άλλα ενώ επισημαίνουν τις προοπτικές ανάκαμψης, κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ή τέλος πάντων συνιστούν προσοχή. Η στήλη πληροφορείται από χρηματιστές του Λονδίνου πως στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το πώς θα μοιραστεί η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Όντως η χώρα μας συγκαταλέγεται στο κλειστό κλαμπ των χωρών που θεωρείται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη που θα φέρει το εμβόλιο και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Όμως η JPMorgan επισημαίνει στους πελάτες της τα εξής:

1.  Η Ελλάδα δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ενώ πχ η Ιταλία που έχει και αυτή υψηλό χρέος και άλλα προβλήματα, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά γιατί έχει μειώσει σημαντικά το ποσοστό των προβληματικών δανείων στο 8%

2.  Οι αγορές ενδεχομένως να ανησυχήσουν σχετικά με την άνοδο του χρέους αν το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα δεν ανακάμψουν. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φέρει επενδύσεις – υψηλή ανάπτυξη και παράλληλα να φροντίσει για τα δημοσιονομικά της. Καταλαβαίνουν λοιπόν στην κυβέρνηση ότι πρέπει να κάνουν κάτι το συντομότερο δυνατό για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών καθώς και ότι δεν μπορούν να δίνουν επιδόματα για πάντα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καλείται να καθαρίσει… τη μπουγάδα μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης και των δημοσιονομικών.